nlc.hu
Trend

Az állatkísérleteknél tart a magyar koronavírus-gyógyszer

Másfél év, és itt a szuperhatásos magyar koronavírus-gyógyszer

Azokon is segíthet, akiket az oltás nem tett védetté.

Az állatkísérletek és toxikológiai vizsgálatok elvégzése után várhatóan 2023 elején kezdődhet a magyar fejlesztésű koronavírus elleni készítmény klinikai tesztelése – tájékoztatta az InfoRádiót az ELTE Természettudományi Karának dékánja, Kacskovics Imre immunológus. A csapatnak sikerült új – tehát szabadalmaztatható – molekulákat azonosítania, amelyekről kimutatták, hogy megakadályozzák a koronavírust az egészséges sejtek megfertőzésében. Ez a pécsi Jakab Ferenc professzor érdeme – emelte ki a szakember. “Jelenleg zajlanak azok az állatkísérletek, amelyek azt hivatottak megvizsgálni, hogy az állatokat megvédi-e a fertőzéstől és a betegségtől. Nagyon bizakodóak vagyunk, hogy ezek a kísérletek sikeresek lesznek és ki tudjuk választani azt a molekulát, amelyet továbbviszünk a gyógyszerfejlesztés útján” – fejtette ki Kacskovics Imre.

A toxikológiai vizsgálat során nem csak azt lesz fontos bizonyítani, hogy a gyógyszer a fertőzést kivédi, hanem nagyon fontos igazolni, hogy nem is okoz más megbetegedést. A toxikológiai fázist egy éves időszakra teszi Kacskovics Imre, és alapos munkát ígér. A gyógyszer nem csak a már fertőzöttek gyógyítására, hanem megelőzésre is használható lesz, tehát azokat is képes lehet megvédeni a vírustól, akiket az oltás nem tett védetté. A védelem nagyon hamar kialakul, 6-10 óra után, és 3-4 hónapig is kitarthat. Nyomatékosította ugyanakkor, hogy ez kiegészítő védekezési forma lehet a már létező védőoltások mellett a gyengébb immunrendszerűek számára. Valószínűleg ez is oltás lesz, bár orrsprayként is forgalmazhatják majd.

Richter-Gedeon

Laboratóriumi munkatárs a Richter Gedeon Nyrt. új debreceni molekuláris biológiai laboratóriumában (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top