Valóban többet nyújtanak a szalonsamponok? Kiderítettük

Benecz Judit | 2021. November 12.
A fodrászszalonok kedvelt márkáit és prémium hajápolókat teszteltünk, hogy megtudjuk, mit várhatunk a márkás samponoktól, balzsamoktól.

Kétszer is meggondoljuk, ha egy drágább kozmetikumra pénzt adunk, nem kivételek ez alól a samponok és balzsamok sem, senki se szeretné egy túlárazott termék áldozatává tenni a frizuráját. Másfelől egy fodrászszalonokból is ismerős márka neve kell, hogy garanciát jelentsen a minőségre, a több helyről is dicsért termékek nem véletlen, hogy kivívják az emberek elismerését. Hogy jobban átlássuk a helyzetet, úgy döntöttünk, leteszteljük az itthon kapható prémium hajápoló márkák egy-egy termékpárosát, melynek eredményét alább olvashatjátok.

Kiehl’s Amino Acid Sampon és Balzsam

Kiehl’s Amino Acid Sampon és Balzsam

Milyen hajra szánják a terméket? Minden hajtípusra, alkalmas zsírosodás ellen is. Gyengéd formula kókuszolajjal és aminosavakkal.

A tesztelő hajtípusa: A hajam rövid, ritka, egyenes, vékony szálú, nem festett. 

Első benyomás: A design egyszerű, a sampon opálosfehér flakonja a tisztaság benyomását kelti, és a termékre vonatkozó minden információ szépen olvasható rajta, értsd, nem kell hozzá Sherlock Holmes nagyítója, hogy el tudjam olvasni. A felpattintható tető kényelmessé teszi az adagolást. A balzsam kinézetre a samponnal egyezően egyszerű, annyi a különbség, hogy nem flakonban van, hanem tubusban. A sampon állaga kellemes, illata a természetes kókuszolajnak köszönhetően kellemesen kókuszos, de nem tolakodó. A balzsam állaga kellemes, selymes, ez is jól eloszlatható a hajon. 

Használatával kapcsolatos általános tapasztalatok: Nem kell túl sok a samponból, így  a 250 ml-es flakon kiadós mennyiségnek tűnik – persze rövid hajjal könnyen mondom ezt. A hajon jól eloszlatható és megfelelően habzik. Alkalmanként csak egyszer mostam vele hajat, de a tisztító hatása így is megfelelő volt, és könnyen kiöblíthető. Háromhetes használat után, hetente kétszer alkalmazva az a tapasztalat, hogy nemcsak egy alkalom után, de hosszabb távon sem szárítja a hajat vagy a fejbőrt. A balzsamot hajmosás után, nedves hajra használtam, és a habokba merülve türelmesen vártam, hogy a természetes olajok tegyék a dolgukat. Utána könnyen kiöblíthető a hajból, kókuszillat marad utána.

Mennyire tartotta be ígéretét a termék? A sampon-balzsam kombó azt ígéri, hogy természetes eredetű összetevőinek segítségével tisztítja és puhítja a hajat. Ezt valóban hiánytalanul teljesíti, tisztít, és közben semmilyen irritációt nem okoz. A hajam lágy és selymes lett tőle, versenyre kelve ezzel a kutyánk pociján lévő finom, selymes babaszőrrel. A hajmosás gyakoriságát nem változtatta meg, nem kellett gyakrabban mosnom, igaz, ritkábban sem tettem.

Erőssége: Összességében nagyon jól szerepelt, használatában és hatásában is megfelelő volt.

Mire figyelj: Csak akkor használd, ha szereted a kókuszillatot! Amikor hajmosás után a férjem beleszagolt a hajamba, csak ennyit kérdezett: Szólíthatlak én kicsi Bounty-mnak? 

L’Oréal Professionnel Serie Expert Metal Detox Sampon és Maszk

L’Oréal Professionnel Serie Expert Metal Detox Sampon és Maszk

Milyen hajra szánják a terméket? Mélyen tisztító sampon festés után, mely segít eltávolítani a fémrészecskéket a hajból. Mélyen tápláló maszk festett hajra.

A tesztelő hajtípusa: Sűrű, erős szálú, festett, ettől könnyen dehidratálttá, szálkássá váló hajam van, hossza vállig érő.

Első benyomás: Tetszik a fekete-fehér design, a letisztultság, a samponos flakon nem megszokott, ducibb formája, ami egyébként az átlagosnál több sampont is rejt, 300 ml-es a kiszerelés. Amit sajnálok, hogy a tájékoztató rész nagyon mini betűvel volt rányomtatva. A hajmaszk tégelyes kiszerelés, megegyező dizájnnal. A sampon egészen sűrű, de jól adagolható, illata kellemesen friss, szalonsampon illat, a maszké ezzel azonos. Annak állaga krémesen sűrű, lágy, színe fehér, a tégelyen kellően széles a nyílás, hogy kényelmesen kivegyük ujjal a szükséges mennyiséget, illetve a csavaros kupakot vizes kézzel sem macerás visszazárni.

Használatával kapcsolatos általános tapasztalatok: Pontosan az előző hajfestésemkor kezdtem el használni a termékeket, ennek hét hete, vagyis egy teljes turnusomat végigkísérték. Négy-öt naponta szoktam hajat mosni, ezt a szintidőt ezekkel a hajápolókkal is tudtam tartani. Minden alkalommal kétszer mostam át samponnal a hajamat, ezekhez nagyobb mogyorónyi mennyiség elég volt. Az első mosásnál még kevésbé habzik fel, közben érdemes egy kis vizet adagolni hozzá, amíg átmasszírozzuk vele a hajat, másodikra már szépen habzik. Ilyenkor egy percre még rajta is hagytam és csak utána mostam le. Kimosása a hajból egyszerű, úgy tapasztaltam, megfelelően tisztít.

A hajmaszkot törölközőszáraz hajra ajánlják, őszintén szóval nekem ez nem praktikus, de nem volt vész, alaposan kinyomkodott hajon is egyértelműen jól működik. Érdemes figyelni rá, hogy keveset tegyünk belőle a hajra, egy mogyorónyi mennyiség simán elég. Az, hogy szalonmárka, érződik a hatásán, szükségtelen nagy kupacot felvinni a hajra, a hatását ki fogja fejteni, ha pedig túl sokat teszünk, el is nehezítheti a hajat. Inkább oszlassuk el tenyerünkbe azt a kis mennyiséget, mintha testápoló lenne, és utána tapicskoljuk bele hajszálakba – a hajtőhöz ne! Ami abszolút bejött, hogy leírása szerint egy percig elég a hajon hagyni, ami a gyakorlatban nálam azt jelenti, hogy míg hat, kényelmesen letusolok és már moshatom is le. A hajszálakat már lemosásnál is érezhető módon puhítja, simítja, kimosásával nem volt gond. 

Mennyire tartotta be ígéretét a termék? Mivel festett a hajam, két alapvető elvárásom van a samponokkal szemben: védje a hajszínt és hidratálja, ápolja a hajamat, mert sajnos hajlamos a sprődségre. Leírása szerint a sampon hozzájárul a hajrostok tökéletes megtisztulásához azáltal, hogy segít eltávolítani a hajban lerakódott fémrészecskéket, és használata után a haj egészséges megjelenést, tündöklő fényt nyerhet. Nos, azt kell mondjam, mindezt parádésan teljesítették. A sampon megfelelően tisztította a hajat, a hajmosás gyakoriságán nem ritkítottam, de úgy vettem észre, mégis tovább tartott a frissen mosott hatás.

A sampon mellé a maszk egyértelműen kell, nélküle szerintem elmaradt volna az igazi puhaság, hidratáltság. A hajszínem hajlamos vöröses árnyalatúra kopni, amit nagyon nem szeretek, ezeket használva ez mintha kevésbé jött volna elő, jobban bírta a hamvasság a hajamban. A hajszálak hidratáltságához egyértelműen hozzátettek, sokkal rendezettebb a frizurám, szép, egészséges fénye van, leginkább a hajvégeken látom a változást, szebben formázható és a forma szebben áll.

Erőssége: Nagyon örülök, hogy kipróbálhattam, egyértelműen jobban néz ki a hajam, mióta ezeket használom, az pedig szuper, hogy még biztosan hónapokig használni fogom őket, nagyon kiadós mennyiség. Elég esélyes, hogy ilyen sampont és balzsamot fogok majd venni, ha elfogynak.

Mire figyelj: A mennyiségekre. Nem kell túltolni a maszk mennyiségét és samponból sem kell egy liter, kár elpazarolni.

Kérastase Curl Manifesto Bain Hydratation Douceur Tápláló Sampon és Fondant Hydration Essentielle Hidratáló és Tápláló Kondicionáló

Kérastase Curl Manifesto Bain Hydratation Douceur Tápláló Sampon és Fondant Hydration Essentielle Hidratáló és Tápláló Kondicionáló

Milyen hajra szánják a terméket? Hullámos és göndör hajra.

A tesztelő hajtípusa: Hosszú, sűrű, hullámos hajam van, ráadásul festett, korpásodásra hajlamos, enyhén zsírosodó.

Első benyomás: Csodaszép, bézs-ezüst külsejűek a termékek, luxus kinézetűek egyértelműen. A sampon fehér, sűrű, krémes állagú, parfümillatú. A balzsam szintén sűrű, krémes állagú és ugyanolyan parfüm illata van, mint a samponnak.

Használatával kapcsolatos általános tapasztalatok: Heti két alkalommal használtam a termékeket, körülbelül egy hónapon keresztül. Úgy tapasztaltam, kevés elég a samponból, úgy is jut mindenhová, ugyanis könnyen felhabosodik. Egyszerű volt eloszlatni még a sűrű hajamban is. Kétszer szoktam alkalmanként hajat mosni, leginkább saját megnyugtatásom miatt, ezzel is így tettem. Kiöblítéssel nem volt gond, gyorsan kimosható.

A balzsamból szintén elég volt egy kisebb mennyiség, kevesebb, mint amennyit egy átlagos balzsamból használnék, és szuperkönnyen eloszlott a hajamon. Tus alatt erősen kinyomkodott hajra kentem, alkalmanként legalább 5 percig hagytam rajta. Kiöblíteni is könnyű a hajból, igazi élmény volt a hajmosás és balzsamozás.

Mennyire tartotta be ígéretét a termék? Mindkét termék abszolút bejött, újravevős. Amit ígért, azt nyújtotta is, a hajam hidratált, mennyei illatú, fényesebb, egészségesebb kinézetű most tőle, mint korábban. A hidratáltságot tudnám a legjobban kiemelni, azon nagyon sokat javítottak. Alapvetően heti kétszer szoktam hajat mosni, ez nem változott a tesztelés időszaka alatt sem. A fejbőröm problémás, különösebben ez sem változott, nem szárították a fejbőrömet, és nem is zsírosították.

Erőssége: A hidratáló hatása, illata számomra a legkiemelkedőbb tulajdonsága.

Mire figyelj: Semmi ilyen nincs, ezzel a termékpárossal nem lehet hibázni.

Redken Extreme Regeneráló Sampon és Kondicionáló

Redken Extreme Regeneráló Sampon és Kondicionáló

Milyen hajra szánják a terméket? Károsodott hajra, alkalmas sokat szőkített, vagy nagyon roncsolt haj ápolására.

A tesztelő hajtípusa: Hosszú, hullámos hajam van, festett és extra száraz.

Első benyomás: Letisztult formavilág, 300 ml-es űrtartalom, kézreálló forma jellemzi a termékeket, mindez kékes színt és érdekes kupakkialakítást kapott. A sampon átlátszó, gélszerű, nagyon kellemes, nem túl tolakodó, semleges illatú, nem túl parfümös. A balzsam fehér színű, kicsit híg, az illata púderes.

Használatával kapcsolatos általános tapasztalatok: Már legalább tízszer használtam őket, a sampont nagyon könnyen lehet használni, de érdemes vizezni a hajat, jól tisztít, és kifejezetten puha a hajam utána, és egyáltalán nem szárítja a fejbőröm. Hetente kétszer mostam hajat, de nem azért mert szükséges volt, hanem azért, mert szerettem a puhaságot, amit a balzsammal együttesen értem el. Nagyon könnyen kiöblíthető mindkét termék. 

A balzsamot pár percre a hajon hagytam, ennek ellenére könnyen kiöblíthető volt, szárítás és formázás után gyönyörű, selymes és könnyen fésülhető a hajam. A hosszú hajam és a gyakori használat ellenére még nagyon sok van a flakonban, így ár-érték arányban szuper. 

Mennyire tartotta be ígéretét a termék? A sok festés és a formázás miatt a hajam extrém száraz, így egy kis ápoló olajat kellett a hajvégeken használnom, de más sampon és balzsam kombónál még pakolásra, vagy maszkra is szükségem van. Nem tudom eleget dicsérni, nagyon elégedett vagyok vele, betartotta minden ígéretét a két termék.

Erőssége: Kiválóan ápolja, hidratálja, puhává teszi a hajat. Könnyebben fésülhető, látványos változást ad.

Mire figyelj: Nem tudok semmi rosszat mondani rá, ha károsodott a hajad, próbáld ki, rendbe fogja tenni.

Matrix Total Results UnBreak My Blonde Hajerősítő Sampon és Kondicionáló

Matrix Total Results UnBreak My Blonde Hajerősítő Sampon és Kondicionáló

Milyen hajra szánják a terméket? Tápláló sampon és balzsam szőke hajra.

A tesztelő hajtípusa: Szőkített, vékonyszálú, vállig érő hajam van.

Első benyomás: A flakonok dizájnja jópofa, lila színük egyértelműen utal rá, mivel van dolgunk. A legtöbb szőke hajra való sampon lilás árnyalatú, pont olyan, mint ez a sampon. Illata mindkét terméknek kellemes, állaguk nem túl sűrű.
 
Használatával kapcsolatos általános tapasztaltok: A samponból diónyi mennyiséget érdemes kinyomni ahhoz, hogy jól szét lehessen oszlatni a hajon. Kicsit jobban be kellett nedvesítenem a hajamat hozzá, de egyébként jól működött, megfelelően habzott, tisztított. Én csak akkor mosok kétszer, ha előtt sok hajfixálót teszek rá, de egyszer mosással is megfelelőnek láttam az eredményt. Gond nélkül ki lehet öblíteni és szerencsére a habja már nem lilás. Minden másnap szoktam hajat mosni, ezeket a termékeket két héten át használtam.

A balzsamból kevesebb mint diónyi mennyiség elég volt, tetszett, hogy nem ragadt, jól csúszik, és nem áll össze egy kupacban. Kinyomkodott, nedves hajon használtam, körülbelül egy percig hagytam a hajamon – nem vagyok ebben túl jó, egyszerűen nincs időm álldogálni a tus alatt. Ellenben még így is nagyon selymes érzésűvé tette a hajamat.

Mennyire tartotta be ígéretét a termék? Ez egy szőke hajra való hamvasító sampon volt, amitől az ember hamvas színt és nem lilásat vár, ezt sok termék sajnos nem tudja hozni, de szerencsére itt nem volt ezzel probléma. Finom, nem tolakodó volt a hajam illata, szép fényt adott neki, és egyáltalán nem volt sárgás, ami egy szőke hajnál alapfeltétel. Ami különösen jó hír, hogy mióta használom, egyáltalán nem szálkás a hajam. Nem lett sem kevésbé zsíros sem zsírosabb, de ennél a samponnál és balzsamnál nem ez volt a fő feladat.

Erőssége: Védi a haj színét, hamvasságát, és közben ápoltabbá, puhábbá is teszi a hajszálakat.

Mire figyelj: Legyen megfelelően benedvesítve a hajad, hogy könnyen el tudd oszlatni a sampont.

Amway Satinique™ Extra Dúsító Sampon és Kondicionáló

Amway Satinique™ Extra Dúsító Sampon és Kondicionáló

Milyen hajra szánják a terméket? Vékony, tartás nélküli hajra.

A tesztelő hajtípusa: Hátközépig érő, hosszú, de vékony szálú hajam van.

Első benyomás: Nagyon szép, lila, illetve fehér színűek a flakonok, illenek a kézbe. Szuper illatuk van, a balzsamé talán egy picit enyhébb, de összességében tartós, még napokkal a hajmosás után is érezni. Sűrűségük hasonló, de a balzsam nyilván nem habzik.

Használatával kapcsolatos általános tapasztalatok: Alkalmanként kétszer mostam át a hajamat a samponnal, egy kisebb tenyérnyit elsőre, másodikra pedig már csak egy cseppet vittem fel, és így is habzott. Szépen habzik és könnyen eloszlatható, és külön megfigyeltem, hogy könnyen kimosható, nem kell hosszú percekig engedni rá a vizet. Heti két alkalommal mostam vele hajat, körülbelül egy hónapja van meg, így már csak egy kevés van a flakon alján. Egy hajmosás alkalmával a balzsamból egy fél tenyérnyi elég volt a hajamra, ezt könnyen el tudtam oszlatni. Nedves, kinyomkodott hajra tettem rá, kifésültem, vártam vele öt percet, majd kiöblítettem. Annyira nem volt könnyű kiöblíteni mint a sampont, de ez nem zavaró.

Mennyire tartotta be ígéretét a termék? Sokkal puhább lett a hajam és még talán dúsabb is, emellett felnyomta a hajtövemnél, „búbosabb” lett, mint szokott, és ez pozitív. Puhább lett a hajam tapintása, nagyon kellemes érzés végigsimítani. Nem kellett gyakrabban hajat mosnom, nem vettem észre, hogy zsírosítaná a hajamat, illetve a fejbőrömet sem szárította.

Erőssége: Nagyon jó illata van és napokkal később is érezni, valamint könnyen kimosható, nem kell hosszú percekig engedni a vizet.
 
Mire figyelj: A balzsam egy kicsit ragadós, de ez megbocsátható, hisz szépen rendbe teszi a hajat, a samponnal minden rendben volt.

Vichy Dercos Densi-Solutions Hajsűrűség Dúsító Sampon és Balzsam

Vichy Dercos Densi-Solutions Hajsűrűség Dúsító Sampon és Balzsam

Milyen hajra szánják a terméket? Elvékonyodott, ritkás hajra.

A tesztelő hajtípusa: Félhosszú, vékony szálú, hullámos, melírozott hajam van.

Első benyomás: A Vichyre jellemző egyszerűség tudományosságot sugall, a fehér-pink színkombó pedig feldobja a dizájnt. A samponos flakon masszív, vastag, van súlya, meggyőző. De a lényeg, pumpás, ami számomra minden terméknél fél siker. Illata neutrális, némi mentolos hatással, ami különlegessé teszi. Színe áttetsző, állaga ritka a samponok körében: inkább gélszerű, mint folyékony. A balzsam színe a hagyományos tejszerű, állaga krémes, illata a samponjával harmonizáló.

Használatával kapcsolatos általános tapasztalatok: A gélállagnak és a pumpás kivitelnek köszönhetően gazdaságosan használható a sampon, nem szalad meg, nem ömlik hirtelen, nem nyom ki az ember többet, mint szeretne. Mivel sűrű, már kis mennyiség is elegendő, jól teríthető. Megfelelően habzik, számomra egy mosás is elegendő volt viszonylag gyakori – heti háromszori – használatnál. Öblítése átlagos. Eddig mintegy nyolcszor használtam.

A balzsam nem ad zsíros érzetet, nem nehezíti el a hajat. Emiatt viszont többet is felvesz, inkább diónyi, mint mogyorónyi mennyiséget, persze ezáltal könnyen jut mindenhova belőle. Nedves hajon használtam ötperces hatóidővel, utána egyszerűen öblíthető.

Mennyire tartotta be ígéretét a termék? Hogy a termékek vastagították-e a hajszálakat, azt nehéz volna megmondani, de a hajam sűrűnek tűnik, használatuk kellemes, a márka háttere meggyőző. Használatuk mellett a hajam jól kezelhető, formázható, megjelenése megfelelő, tapintása, fénye kimondottan kellemes.

Erőssége: Professzionális terméknek tűnik, egészségügyi háttérrel, ez meggyőző.

Mire figyelj: Nem tudnék ilyet kiemelni, elégedett voltam a hatásukkal.

Mást is teszteltünk már

Exit mobile version