nlc.hu
Trend

Ilyen lesz a ferde lift a felújított 3-as metróban

Ilyen lesz a ferde lift a felújított 3-as metróban

Bemutatták Magyarország első ferde felvonóját a 3-as metró Semmelweis Klinikák állomásán.
Ilyen lesz a ferde lift a felújított 3-as metróban

Magyarországon a 3-as metró állomásain lesznek először ferde felvonók, az első pedig már be is mutatta a BKV a Semmelweis Klinikák állomáson – írja a Telex.

A 3-as metró Lehel tér és a Nagyvárad tér közötti középső szakaszát csak 2023-ban fogják befejezni, de az első három állomás – a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Klinikák – már májusban megnyílik az utasok előtt.

A ferde lift alapelve ugyanaz, mint ahogy a budavári sikló is működik, az egyetlen különbség, hogy a metró felvonói nem oldalra, hanem menetirány szerint előre nyílnak majd.

A metrófelújítás során hat állomáson csak ferdepályás megoldás jöhetett szóba az akadálymentes közlekedésre, mert a metró az út alatt halad, így a függőleges lift kizárt volt. Nem volt egyszerű helyet találni a felvonóknak, végül a mozgólépcsőket az eddigi egyméteres szélességről 90 centisre szűkítették.

A felvonók olyan sebességgel fognak haladni, mint a mozgólépcső, és csak egy üvegfal választja majd el a kettőt. A lift nyolc férőhelyes lesz, és egy kerekesszékes fér majd el benne a kísérőjével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top