nlc.hu
Trend

Az amerikai futballszövetség döntése a nemek közötti egyenlő bérezésről

Történelmi döntés: ezentúl ugyanannyit keresnek az amerikai női focisták, mint a férfiak

Űgy tűnt, elbukják a harcot, mégis győztek a nők.

Az Egyesült Államok futballszövetsége a következő kollektív szerződést már úgy köti meg a játékosok szakszervezetével, hogy a nőknek ugyanannyit fizet a válogatott szereplésért, mint a férfiaknak, illetve visszamenőleg kifizet 24 millió dollárt az ellene évek óta jogi harcot vívó több tucatnyi jelenlegi és volt válogatott játékosnak – írja a 444.hu. A férfiak egy 1930-as vb-elődöntő óta egy negyeddöntőbe jutást tudtak felmutatni, miközben az amerikai női válogatott stabilan a világ egyik legjobbja – emlékeztet a portál, hozzátéve, hogy még így is sokkal kevesebbet, a perben részt vevők szerint 40 százalékkal kevesebbet kerestek a meccseiken a férfiaknál. 

A jogi harcot hat évvel eze lőtt öt sztárjátékos – Morgan, Rapinoe, Lloyd, Hope Solo és Becky Sauerbrunn – indította el azzal, hogy az amerikai egyenlő bánásmód hatósághoz fordultak. A többiek az évek során csatlakoztak hozzájuk. A szövetség már akkor is elismerte a bérkülönbséget, de egyrészt azzal érvelt, hogy a férfiak által vívott meccsek közvetítései több bevételt hoznak, másrészt azzal, hogy a női játékosok eredendően gyengébbek, és alighanem a férfiakat sem tudnák megverni. Ezzel kivívták a közönség ellenszenvét is, többek közt ezért is született ez a megállapodás, annak ellenére, hogy 2020-ban úgy tűnt, bukják az ügyet a játékosok.

Az amerikai női fociválogatott a riói olimpián

Az amerikai csapat a riói olimpián (fotó: AAron Ontiveroz/The Denver Post via Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top