nlc.hu
Trend

A Sutherland-nővérek élete

Méteres hajkoronájuk dúsgazdaggá, majd nyomorulttá tette a Sutherland-nővéreket

Szegénységbe születtek, különleges külső adottságuk dúsgazdaggá tette őket, azonban mindegyikük élete tragikus véget ért.

Sarah, Victoria, Isabella, Grace, Naomi, Dora és Mary Sutherland 1845 és 1862 között születtek New York államban. Rendkívül szerény körülmények között nőttek fel Cambriában. Édesanyjuk azonban szinte mániákusan imádta a hosszú hajat, ezért soha nem vágta a lányai haját és ahogy nagyobbak lettek, szigorúan megtiltotta nekik, hogy ők maguk ezt megtegyék. Mindemellett azért, hogy sűrű és erős legyen a hajkoronájuk, egy saját készítésű, iszonyúan büdös hajolajjal kenegette a tincseiket minden este. 

A hét csoda

A lányok hangszeres-énekes produkciókkal léptek fel helyi előadásokon, azonban a közönség nem elsősorban a művészi teljesítményüket, sokkal inkább lenyűgöző hajzuhatagaikat csodálta. Apjuk, Fletcher Sutherland mindebben meglátta a meggazdagodás lehetőségét. Felesége 1867-ben bekövetkezett halála után a férfi „A hét csodaként” kezdte reklámozni lányait, mégpedig sikerrel, ugyanis hamarosan sorra kapták az ajánlatokat cirkuszoktól, illetve szokatlan külsejű embereket mutogató társulatok ügynökeitől. 

A nővérek édesapjukkal

A nővérek édesapjukkal (Fotó: Wikimedia Commons)

1880-ban a lányok debütáltak a Broadway-n, majd 1882-ben csatlakoztak az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb utazócirkusz-vállalatához, a Barnum and Bailey’s-hez. A színpadon hófehér ruhában, közösen énekeltek, egyházi zenét játszottak és meséltek. Fellépésük végén pedig meglazították a copfjukat és kiengedték elképesztő hajkoronáikat. A közönség imádta.

A Sutherland nővérek a viktoriánus kor szépségideáljaivá váltak. Hetüknek közösen közel 12 méternyi hajuk volt. A legrövidebb hajú nővér Sarah volt 91 centis hajjal, míg a leghosszabb, 2,1 méteres tincsekkel Victoria rendelkezett. A legfiatalabb nővér, Mary mentálisan instabil volt, több orvos pedig ennek okát extrém hosszúságú hajában látta.

Bár a fellépéseik is gazdaggá tették őket, apjuk még több pénzt akart keresni. 1882-ben azzal az ötlettel állt elő, hogy szabadalmaztassanak és árusítsanak egy hajtonikot, mely néhai neje receptjén alapult. A közép- és felső-középosztálybeli nőket célozó terméket üvegenként 1,50 dolláros áron adták el, ami akkoriban egy átlagos amerikai dolgozó egyheti bérének felelt meg. 1884-re a hajtonikkal 90 000 dollárt kerestek, 1890-re aztán már 3 millió dollár értékben adtak el hajápolási termékeket.

Apjuk 1888-ban meghalt, 1893-ban pedig a nővérek hazatértek Cambriába, építtettek egy 14 szobás kastélyt, ahol aztán együtt éltek. Otthonuk kívül-belül olyan volt, akár egy királyi rezidencia. Gardróbjukban sorakoztak a méregdrága, egyedi tervezésű ruhák, mindegyiküknek saját szobalánya volt, arannyal borított hintón jártak és számos háziállatot tartottak, melyeket családtagként kényeztettek.

Alkohol, drogok, bubifrizura

Hiába azonban a pazar, mesebeli élet, az egyik nővér, Naomi így sem volt boldog és 40 évesen távozott az élők sorából. Testvéreit összetörte a gyász. Az alkoholba és a kábítószerekbe menekültek, dekadens mulatságokat rendeztek és rövidesen elkezdett kicsúszni a kezeik közül az irányítás. 

 A Sutherland nővérek

A Sutherland nővérek (Fotó: H. Armstrong Roberts/ClassicStock/Getty Images)

A hat dúsgazdag, egyedülálló nő sok kalandort vonzott. A 27 éves, francia Frederick Castlemaine először Dorát üldözte szerelmével, de végül a 40 éves Isabellát vette feleségül. 1897-ben azonban, amikor elkísérte a testvéreket az egyik körútjukra, Castlemaine öngyilkos lett. A nővérek hazavitték a holttestét, és hetekig egy üvegkoporsóban tartották a zeneszobában, ahol a kedvenc dalait énekelték neki. Végül a helyi egészségügyi hatóságok kényszerítették rá őket, hogy temettessék el a férfit.

A következő két évben Isabella minden este három mérföldet gyalogolt a temetőbe a férje sírjához, mígnem aztán megismerkedett a nála 16 évvel fiatalabb Alonzo Swainnel, akivel nem sokkal később össze is házasodott.

Victoria 50 évesen ment férjhez egy 19 éves fiúhoz. Testvérei ezért kitagadták a családból és kirúgták a kastélyból is. Három évvel később, 1902-ben elhunyt. Isabellát a férje választotta el a nővéreitől, ám miután anyagilag a végletekig kihasználta, elhagyta őt. A nő teljesen elszegényedve, magányosan halt meg 1914-ben. Öt évvel később, 1919-ben Sarah is eltávozott.

Az 1920-as években a hosszú haj kiment a divatból és a bubifrizura jött divatba. Ennek következtében a testvérek hajápoló készítményei iránt is szinte teljesen megszűnt a kereslet, de az előadásaikra sem volt többé kíváncsi a közönség. 

1926-ban a három még élő nővér – Grace, Dora és Mary – Hollywoodba utazott, abban a reményben, hogy eladhatják a történetüket egy filmstúdiónak. Nem jártak sikerrel, útjuk pedig  tragédiával végződött, mivel Dora életét vesztette egy közlekedési balesetben. Grace-nek és Marynek még a hamvasztásra sem maradt pénze. 

Pompás kastélyuk 1938-ban porig égett. Maryn elhatalmasodtak a mentális problémák és végül egy menedékházban kötött ki, ahol 1939-ben halt meg. Grace hét évvel később követte őt. Mindkettőjüket jeltelen sírokba temették.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top