Trend

Teszteld magad: te mennyire vagy átverhető online? (x)

A home office és az egyre népszerűbb online szolgáltatások kapcsán egyre több veszély leselkedik ránk az interneten, az online térben. Kíváncsi vagy, mennyire vagy felkészült a számítógépes bűnözők trükkjeivel szemben? Töltsd ki a cikkben található tesztet!

A COVID alatt rendkívüli mértékben felgyorsult a digitális transzformáció, ennek köszönhetően pedig egyre több mindent tudunk elintézni online, akár magánügyről, akár céges feladatokról van szó. Az ugrásszerű fejlődésnek ugyanakkor van egy kockázatos oldala is, hiszen az internetről érkező támadások száma jelentősen megugrott.

Magánemberként és munkavállalóként is fontos, hogy résen legyünk, különben átverhetnek, kirabolhatnak, és be is törhetnek hozzánk online

Hiába alkalmazza egy cég a legkorszerűbb IT-biztonsági megoldásokat, ha a dolgozók figyelmetlenségét, vagy éppen hiányos ismereteit kihasználva az online bűnözők ezeket könnyedén megkerülik.
„Az adatbiztonság nem csak a számítógéppel dolgozókat érinti, hanem mindenkit a vállalaton belül. A szerelők, a munkások, az értékesítők és még sokan mások mind-mind kezelnek személyes adatokat, vagy éppen vállalati titkokat. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a vállalatok alkalmazottai naprakészek legyenek az információbiztonság témakörében, felismerjék a különböző támadásokat és megfelelően kezeljék azokat” – mondja Kővári Bálint, a Training360 vállalati e-learning megoldásainak szakértője.

Teszteld magad: te mennyire vagy átverhető online? (x)Itt hibázunk a legtöbben!

Számos visszaélés forrása például a túl egyszerű jelszó (pl.: 123456), amit a számítógépes bűnözök pillanatok alatt feltörnek. Az ilyesfajta problémákon ugyan még tudnak segíteni az ún. jelszó házirendek, amelyek kötelezővé teszik a bonyolultabb jelszavak használatát és háromhavonta történő cseréjét is. Akad azonban olyan helyzet, ami ellen már ez sem véd.  

Tipikus például, hogy valaki bonyolult, nehezen feltörhető jelszót használ ugyan, de abból csak egyet, vagyis több felületen ugyanazt adja meg. Így aztán ha valahol mégis fény derül a jelszóra, akkor azzal már mindenhová be tudnak jutni” – teszi hozzá Kővári Bálint.  A szakember szerint gyakori az is, hogy nem figyelünk a kapcsolat biztonságos voltára, vagyis olyan helyen adunk meg jelszót, illetve egyéb személyes adatot, ahol az a titkosítás hiányában harmadik fél által lehallgatható.

Teszteld magad: te mennyire vagy átverhető online? (x)Néhány fontos szempont, amire még érdemes figyelni!

· Túl általános tartalmú levél ismerőseinktől, vagy akár saját magunktól: Nagyon sokszor előfordul, hogy valakinek a nevében kapunk e-mailt, van, hogy saját magunktól. Ne foglalkozzunk vele, töröljük azonnal!

· Bankok, fizetési szolgáltatók nevében kapunk adathalász levelet: A bankok soha nem az interneten keresztül módosíttatják adatainkat. Ha mégis azonnali adatmódosításra irányuló levelet kapunk, mindenképpen jelentsük az illetékes bank felé, hogy visszaélés történik a nevükben.

· Ne kattintsunk felugró ablakokra: A laptopok és mobiltelefonok, táblagépek esetében is ugyanaz az aranyszabály: felugró ablakokra ne kattintsunk rá. Árulkodó jel, ha ezekből olyan sok van, hogy véletlenül is rá tudunk kattintani. Ilyenkor egyből be kell zárni a futó alkalmazást, weboldalt.

Egy egyszerű teszttel megnézhetjük, mennyire vagyunk átverhetőek online

Ezeknek, és még számos hibának, figyelmetlenségnek köszönhetően a személyes és vállalati adatok sincsenek biztonságban. A Training360 éppen ezért egy 9 részes e-learning tananyagsorozatot dolgozott ki, mely egyszerűen és közérthetően avatja be a vállalat dolgozóit a kiberbűnözők által alkalmazott praktikákba. Mindehhez társul még egy adatbiztonsági kvíz is, amellyel néhány perc alatt bárki fel tudja mérni, hogy mennyire mozog biztonságosan az online térben. Az ingyenes teszt itt érhető el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top