nlc.hu
Trend

Leia hercegnő frizurájának története

Leia hercegnő ikonikus frizurájának meglepő eredete van

A fánkfrizura, melyet Carrie Fisher Leia hercegnő szerepében viselt a Star Wars: Egy új remény című filmben, a filmtörténelem és a popkultúra egyik legikonikusabb hajviselete. De vajon mi ihlethette? 

„George nem akart egy bajba jutott lányt, nem akart  sztereotip hercegnőt, harcost akart, valakit, aki független” – nyilatkozta Carrie Fisher még 1977-ben a BBC-nek Leia hercegnő karakteréről. Ezt tükrözte a figura hajviselete is, melyet a rendező elmondása szerint a  Las Soldaderas, vagyis az 1910-ben kezdődött mexikói forradalomban harcoló nők frizurája ihletett.

„Amolyan délnyugati, női Pancho Villa megjelenésben gondolkodtam. A fánkfrizura alapvetően a századfordulós Mexikóból származik” – fogalmazott Lucas 2002-ben a Time-nak adott interjújában. Mindezzel csupán az a gond, hogy a szóban forgó mexikói női forradalmárok valójában egyáltalán nem ilyen frizurát hordtak. 

Leia hercegnő

Leia hercegnő (Fotó: Getty Images)

„Bármennyire is szeretném azt mondani, hogy Leia hercegnő frizuráját a mexikói forradalom soldaderái ihlették, ez valószínűleg nem igaz. Ha megnézed a korabeli fotókat, hosszú copfokkal láthatod őket, de akadtak akik fejfedőt hordtak, esetenként kendővel takarták el a hajukat. A csatatereken kemények voltak a körülmények, a nők feladatai közé tartozott az utánpótlás szállítása, a szükségletek ellátása, néhányan kémkedtek vagy csempészkedtek, de voltak, akik a harcokban is részt vettek. Tehát egy olyan frizura, mint Leiáé, valószínűleg lett volna praktikus megoldás” – magyarázta a BBC-nek Tabea Linhard, a Fearless women in the Mexican Revolution and the Spanish Civil War című könyv szerzője.

A frizura valódi gyökerei sokkal inkább az észak-amerikai történelembe nyúlnak vissza. Bár az ehhez hasonló hajviseletek a középkori Európában is divatosak voltak, a legnyilvánvalóbb inspirációt az úgynevezett tökvirág stílus jelenthette, amelyet az Arizonában élő Hopi törzs tagjai viseltek.

Hopi nő

Hopi nő, ismeretlen művész festményén (Forrás: Heritage Art/Heritage Images via Getty Images)

A frizura a 20. század elején vált széles körben ismertté, a törzs tagjairól megjelent fotóknak köszönhetően. Az 1920-as években aztán az amerikai női művészek és bohémek körében jött divatba. “Sokan közülükok az etno divatot választották a mainstreamtől való eltérésük demonstrálásának eszközeként, ezáltal pedig feminista kijelentésként” – mutatott rá Kendra Van Cleave jelmeztervező, divattörténész. Ez a jelentéstartalom pedig nagyon is összhangban van mindazzal azzal, amit Leia hercegnő karaktere is képviselt a filmben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top