nlc.hu
Trend

Tömegek lepték el a H&M moszkvai üzleteit

Kiárusít a H&M Moszkvában, tömegek lepték el az üzleteket

A cég az Ukrajna ellen indított háború miatt függesztette fel még márciusban oroszországi tevékenységét.

Hosszú sorokban várakoznak a vásárlók a H&M moszkvai üzleteiben, miután a svéd vállalat kinyitotta az Ukrajna megtámadása miatt bezárt boltokat. A nyitás azonban csak átmeneti, a meglévő készletek kiárusítását követően a cég végleg kivonul Oroszországról, ami a hatodik legfontosabb piaca volt a The Guardian beszámolója szerint – számolt be a G7.

Kígyózó sorok a készlet kiárusítsa idejére újranyitott H&M boltban Moszkvában.

Fotó: Natalia Kolesnikova/AFP

Az üzletlánc 2009 óta volt jelen Oroszországban, ahol több mint 150 üzletet nyitott, idén március 2-án azonban felfüggesztette helyi értékesítését az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt. A döntést a cég közleményben azzal indokolta, hogy „alapos értékelést követően lehetetlennek tartották az Oroszországban folytatott üzleti tevékenység folytatását a jelenlegi helyzetben.

Most, hogy átmenetileg újranyitottak a moszkvai boltok, volt olyan vásárló, aki nyilatkozata szerint lényegében bármit megvenne, amit az üzletben talál, és a tömegjelenetek is arról árulkodnak, hogy az orosz vevők hiányolják a bezárt nyugati üzletláncok kínálatát. A H&M mellett ugyanis számos vállalat fejezte ki boltbezárásokkal az orosz agresszióval szembeni tiltakozását, például a ruhakereskedelem területén piacvezető Inditex sem tett másként (igaz, a spanyol cég még nem hozott végleges döntést az országból való kivonulással kapcsolatban).

A H&M esetén tartós újranyitás azonban kereslet ellenére sem várható, Helena Helmersson, a cég vezetője ugyanis nemrégiben sajnálatát fejezte ki a hatezer orosz alkalmazott elbocsátásával járó döntés miatt.

A nyugati cégek Oroszországban maradt készleteinek kiárusítása nem példa nélküli. A szintén svéd Ikea is hasonló lépésre szánta el magát július elején – a bútoráruházak viszont nem nyitottak ki, a vásárlók csak interneten keresztül rendelhetnek. Ugyanígy az ország végleges elhagyására is akad példa, a ruházati kiskereskedők közül például a Reserved és a Sinsay márkákat forgalmazó lengyel LPP és a Magyarországon kevéssé amerikai TJX döntött az orosz érdekeltségeinek eladása mellett brit lap összefoglalója szerint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top