nlc.hu
Trend

Bebizonyították, hogy az őszülés visszafordítható

Kutatók bizonyították be, hogy az őszülés visszafordítható

Azt eddig is tudtuk, hogy a stressztől őszülünk, de most már az is bebizonyosodott, a nyugalomtól visszatérhet a szín a hajszálakba.

Most először publikáltak a kutatók arról, hogy bizonyítékot találták rá, a természetben előfordul az őszülés folyamatának ellentéte – számolt be a mashable.com. A tanulmányt a Columbia University munkatársai készítették, akik nem kisebb feladatot vettek a nyakukba, mint hogy számítógéppel modellezzék, miért és hogyan jelennek meg ősz hajszálak a fejünkön stressz hatására.

Nő áll háttal nekünk a tengert nízve, bögrével a kezében.

(Fotó: Pixabay)

A kutatáshoz először 323 fehérjét azonosítottak be, melyek együttesen megmutatják, az adott hajszál volt-e valaha korábban szürke, fehér vagy festett. Ezt követően színezett, illetve szürke hajmintákat vettek a kutatás 14 résztvevőjétől, akiknek egyúttal be kellett számolniuk arról, mennyire volt stresszes az elmúlt egy évük.

Azt régóta lehet tudni, hogy az idegeskedés és őszülés közt van összefüggés. Ami azonban újdonság, hogy az ellenkező folyamat is létezik, vagyis hogy a stesszmentes, nyugodt környezet hatására ismét beindulhat a színes pigment képződése a hajszálban. Ez az, amit a  kutatóknak most sikerült bizonyítaniuk. Összehasonlították a hajszálak proteintörténetét a haj gazdájának történetével, és kiderült több természetesen színes hajszálról, hogy az elmúlt évben voltak már őszek, és azután nyerték vissza eredeti színüket, hogy az illető életében elmúlt a korábbi, jelentős stresszfaktor.

Az nem lepett meg, hogy a stresszfaktoroknak köze van az őszüléshez. Az azonban már igen, milyen erős kapcsolat van a nyaralás és az őszülés megfordításának folyamata közt

– mondta Ayelet Rosenberg, a kutatás egyik szerzője. Hozzátette, hogy a kísérlet egyik részvevőjének például egy kéthetes nyaralás alatt öt hajszála telt meg ismét színnel.  

A kutatók azonban siettek leszögezni, munkájuknak távolról sincsen vége, rengeteg ugyanis még a megválaszolatlan kérdés a témával kapcsolatban. Többek közt azt sem lehet tudni, hogy az őszülés megfordítása bármelyik életkorban lehetséges-e, vagy csak egy bizonyos ideig van rá lehetőség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top