nlc.hu
Trend

Converse-tulajdonos nők portréi

„A Converse nálunk családi dolog” – öt nő, akinek nagyon fontos a Chuckja

Van, akinek a fiatalságot, van, akinek a kényelmet jelenti: kamasz, fiatal felnőtt és negyvenes nőket fotóztunk és kérdeztünk arról, miért ragaszkodnak a Converse-cipőjükhöz.

Attól féltünk, olyan válaszokat kapunk majd, hogy „mert tetszett és kész”, de kiderült, hogy a Converse-tulajdonosok ennél sokkal mélyebben kötődnek a több mint százéves márka modelljeihez, cipőiknek pedig külön története van. Akkor is, ha az illető kamasz, és akkor is, ha negyven elmúlt: a Chuck Taylor valóban generációkat köt össze. Íme öt nő, akinek nagyon fontos ez a cipő.

Gabi

Converse

Fotó: Neményi Márton

Kamaszkoromban találkoztam először a Converse cipőkkel, akkor még csak messziről, vágyakozva nézegettem, ha véletlenül elém került egy-egy példány. Elég régen, a 90-es években voltam kamasz, akkoriban nem rohangált mindenki ilyen cipőkben. Amikor főiskolás lettem, már kifejezetten vágytam egy Converse-re, mert annak a rétegnek a fiatalok között, ahova magamat is soroltam abban az időben, szinte kötelező kelléke volt a Converse. De sajnos mivel csórók voltunk, nem tudtam venni, csak jó pár évvel később, az első fizetéseim egyikéből tudtam megvásárolni azt a The Who Converse cipőt, ami a képen is látható. Nem csoda, hogy ilyen állapotban van, néhol a talpa is már megadta magát, van vagy 15 éves és egyáltalán nem kíméltem, jött velem minden fesztiválra fiatalkoromban. De eszem ágában sincs kidobni, az első Converse (vagy ahogy a kislányom hívja, Konzerv cipő) nagy becsben van tartva nálam. Talán innen is ered, hogy a Converse nekem a fiatalságot jelenti, azóta is, ha tavaszi vagy őszi cipő kell, akkor az épp aktuális kedvenc Converse-emet veszem elő a szekrényből, úgyhogy szinte csak télen nem használom, mert lefagyna benne a lábam, de még nyáron is ezt a tornacipőt viszem magammal, ha nyaralni megyünk és számítani lehet hűvösebb estékre. A történetét nem ismerem, csak szeretem, hogy változatosan lehet szinte bármihez hordani, a menyasszonyi ruhához épp úgy menőn néz ki, mint egy farmerhez. És persze az sem mellékes, hogy sosem törte fel a lábam egyik Converse sem.

Niki

Converse

Fotó: Neményi Márton

A 90-es évek vége felé találkoztam a márkával. Az első sajátot, egy kék, magasszárú All Start az érettségim utáni nyáron – 2000 nyarán – vettem meg. Ismerem a brand történetét, ami inkább szakmai ártalom – újságíró vagyok. Eredetileg viszont azért kezdtem el hordani, mert egész egyszerűen tetszett. Az elmúlt két évtizedben meglehetősen sokat változott az öltözködési stílusom, egyrészt a személyiségfejlődésem, másrészt pedig a trendek alakulásának mentén, a Converse viszont valahogy „rajtam maradt”. Minden évszakban, hetente többször hordom, tavasztól őszig főleg a vászont, télen a bőrt, esős napokon a gumit. Tehát van minden eshetőségre megfelelő darabom. Ha jobban belegondolok, lényegében ez a legrégebbi állandó stíluselem az öltözködésemben.

Daniella

Converse

Fotó: Neményi Márton

Még tini voltam, amikor Kurt Cobain lábán megláttam, koszos volt és szakadt, de mégis annyira szexi. Zsebpénzből spóroltam össze az első Converse-emet, kék volt és magasszárú, szakadtra hordtam, sőt még most is megvan, most már csak kertészkedéshez. Megnyugtató, hogy ez egy olyan márka, amit örökké, bármilyen állapotban lehet hordani. Télen azért ritkábban hordom, mostanra nyári, leginkább utazós cipővé szelídült. Nincs olyan nyaralás, ahova nem vinnék magammal egy pár Converse cipőt. Bármikor és bármihez fel lehet venni, ráadásul bármennyit tudok benne menni. Fiatalabb koromban viszont lerobbanthatatlan volt a lábamról, csak nagyon hidegben nem ezt hordtam. És valahogy mindig nagyon evilági modern csajnak tűnök benne, legyek 15 vagy 40. Ez az egyetlen cipő, ami azt üzeni, hogy kortalan vagy, hogy csak te számítasz, és nem a divat. Ha jól tudom, kosaras cipő volt, sőt talán a Grease című filmben még láttam is John Travolta lábán, aki ebben atletizált, aztán később kúszott be a divatvilágba és azóta kirobbanthatatlan. 

Georgina

Converse

Fotó: Neményi Márton

A harmadik Converse-em ez, azt hiszem, négy-öt éve vettem az elsőt, ami annyira kényelmes volt, hogy természetes volt, hogy lesz másik. Az is nagyon tetszett, ahogy kinéz. Ebben a kettőben nagyon jó ez a márka. Arányos, stimmel a méret, nem véletlen, hogy mindegyiket netről rendeltem. Nyáron is, télen is hordhatók, nem évszakfüggő az, hogy mikor veszem fel őket, ez a platform modell ebben az időben is meleg. A márka történetét sajnos nem ismerem, egyszerűen tetszenek, árban is nagyon jók, megérte mindegyik. Biztosan lesz még.

Borcsa

Converse

Fotó: Neményi Márton

Emlékszem, hogy már régebben is nagyon tetszettek anyukám Converse-ei, én is ilyen cipőket akartam. Szerintem azért szeretem ennyire őket, mert kényelmesek és nagyon jól is néznek ki. Emellett van egy megmagyarázhatatlan kötődésem ezekhez a cipőkhöz, talán azért, mert az, hogy Converse-et hordunk, régóta családi dolog nálunk, és mindenki rajong értük. Ezt a Converse-et nemrég kaptam anyukámtól, mióta megvan, szinte mindennap hordom, csak ha nagyon nem engedi az időjárás, akkor esik másra a választásom. Nagyon szuper volt, hogy az első naptól kezdve kényelmes volt, nem törte a lábam.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.