Végleg leáldozott a magas sarkúnak? Ma már a legelegánsabb ruhát is hordhatjuk tornacipővel

Kessel Kriszta | 2023. Március 22.
Nem csupán, hogy nem szükséges többé magas sarkúban kínozni magunkat, de már nem is kifejezetten menő.

Bár a magas sarkú cipők kora egy ideje már leáldozóban van, a kegyelemdöfést valószínűleg a koronavírus-járvány okozta lezárások adták meg a lábbeli divatjának. 2020-ban az Egyesült Államokban például 71 százalékkal estek vissza a magas sarkú cipők eladásai. A karanténok idején ugyanis streetwear helyét átvették a kényelmes otthoni viseletek, a melegítő, a farmer-póló vagy épp a selyempizsama. Ezekhez az outfitekhez pedig természetesen nem illik a magas sarkú cipő, kivéve, ha mondjuk Rihannáról van szó.

 Fotó: Getty Images

A járvány vége óta a divat valamelyest ugyan újra nyitott az elegánsabb öltözékek felé, azonban a magas sarkú, különösképpen a klasszikus tűsarkú cipők szinte eltűntek az üzletek polcairól. Bár a trendelőrejelzések korábban arra számítottak, hogy a járvány végével egyfajta bacchanáliát ünnepel a divatvilág, és ellep minket a glamúr, a csillogás és a toronymagas sarkak, mostanra kiderült, hogy minderre nagy általánosságban a vásárlóknak nincsen igénye.

Talán az életmódunk is megmaradt zárkózottabbnak, vagy egyszerűen csak hozzászoktunk a kényelemhez, mindenesetre az eladási mutatók sehol nem jeleznek számottevően megnövekedett érdeklődést a kényelmetlen, ám szexi magas sarkú cipők iránt.

Ha bemegyünk egy cipőboltba, azt látjuk, hogy a cipők legnagyobb része lapos vagy flatform talpú; tűsarkú cipőből pedig találunk néhány feketét és testszínűt, nagyjából 6-8 centis sarokkal. 

 Fotó: Getty Images

A magas sarkú viselésének a jelentéstartalma is megváltozott. Míg akár 10-20 évvel ezelőtt is teljesen természetes volt egy nőnek magas sarkúban megjelenni, ma már sok esetben a tetszeni vágyást, illetve azt jelzi a külvilág felé, hogy fel akarjuk kelteni az ellenkező nem érdeklődését, akár így van ez a valóságban, akár nem. Ma már a magas sarkú viseléséhez is valamiféle bátorság kell, mondjuk olyasfajta, mint ami ahhoz kéne, hogy széles karimájú kalapot viseljünk: egy kicsit ki fogunk tűnni a tömegből vele. Kivételt ez alól az olyan szakmák képviselői képeznek, akik többek között bankokban, biztosítóknál vagy állami hivatalokban dolgoznak. A business-look részeként ugyanis továbbra is elvárás a tűsarkú cipő, és mi is észrevennénk, ha az államfő lapos cipőben mondana beszédet. Azonban a Z-generáció mintha újradefiniálná magának az üzleti megjelenést is: egyre elfogadottabb a némileg elegáns lapos cipő, de akár a bakancs is.

Így hordd!

És most nézzük a gyakorlatban, hogyan is válthatják ki a lapos talpú cipők a magas sarkút olyan öltözékek esetében, melyekhez korábban egyértelműen magas sarkú dukált!

Blézerrel 

Míg a múltban a blézerhez egy elegánsabb cipőt kellett felvenni, ma már tornacipővel is bátran viselhetjük. Így inkább laza hatást kelt, de ha mokaszinnal hordjuk, akkor máris kifinomultabb képet mutatunk.

Fotó: Rachpoot/Bauer-Griffin/GC Images

Rövid szoknyával

Egy lapos cipő a legrövidebb szoknyát is úgymond szalonképessé teszi. Ha tornacipőt veszünk hozzá, akkor elvegyülünk a casual tömegben, ha pedig balerinacipőt választunk, amelyek újra nagyon trendinek számítanak, akkor játékos, már-már kislányos hatást kelthetünk.

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Midiszoknyával

A midiszoknyát bátran hordhatjuk hordhatjuk akár chunky vagy dad-sneakerrel, azaz „apa-tornacipővel” is. Ilyenkor arra azért érdemes odafigyelni, hogy a szoknya ne a vádli legvastagabb részén vágja el optikailag a lábunkat.

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Elegáns nadrággal 

Ha szövetnadrágot viselünk, mindenképpen jól jön egy-két plusz centi a láb hosszához, ezért válasszunk platform talpú cipőt! Ez, amennyiben hasonló színű, mint a nadrág, hosszítja a lábat, ha pedig eltérő, akkor inkább érdekes és bátor benyomást kelt.

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Kabáttal 

A szövet- vagy ballonkabátokat is lehet nemhogy lapos elegáns, de akár a legbumfordibb sportcipővel is viselni. Ha nőies kiegészítőkkel kombináljuk, az összhatás is az lesz.

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Estélyi ruhával 

Ma már teljesen elfogadott lapos szandált viselni a legsikkesebb ruhához is. Az ízlés kérdése, hogy egy egyszerű sarut, vagy papucsot, vagy az ékkövekkel kirakott változatát választjuk-e; az üzletekben mindkét típusból az idén is bőven lesz választék. Bizonyos esetekben pedig még a  tornacipő is párosítható a legelegánsabb ruhákkal.

Fotó: Matthew Sperzel/Getty Images

Kosztümhöz 

Az utolsó tabu a kosztüm vagy nadrágkösztüm lapos sarkú cipővel való párosítása, de ma már ez is megdőlt. Nem feltétlenül szükséges az irodába behordani a tűsarkút, hiszen egy elegáns mokaszinnal vagy balettcipővel is helyettesíthetjük.

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Exit mobile version