nlc.hu
Trend

A magas sarkú cipők hanyatlása

A magas sarkú cipő halála – Új trend van kialakulóban?

Az elmúlt időszakban a divatszakértők arra lettek figyelmesek, hogy kikoptak a hétköznapokból a magas sarkú cipők. Mi lehet ennek az oka?

Az állandóan változó divatszférában, ahol a trendek az évszakok változásával együtt alakulnak, hol népszerűvé válnak, hol kikopnak a mindennapokból, az utóbbi időben egy különleges változás keltette fel a szakértők figyelmét, méghozzá a magas sarkú cipők népszerűségének hanyatlása. Egykor az elegancia és a kifinomultság szinonimájaként élték virágkorukat, a „nőiesség” szimbólumát jelentették, ám mára szép csendben eltűntek a rivaldafényből.  

Magas sarkuk hanyatlása

Fotó: Unsplash

Mi törte meg a magas sarkú cipők népszerűségét?

A magas sarkú cipők nem csupán lábbeliként funkcionáltak, viselése magabiztossá tett, önbizalmat adott a csábításhoz, a nőiesség megéléséhez, ahhoz, hogy valaki elbűvölőnek érezze magát.

„A magas sarkúk megváltoztatják a testtartást, és jellegzetes járásstílust hoznak létre, ami befolyásolja viselőjének mozgását, elősegítve az egyenesebb testtartást, valamint vonzza mások tekintetét és csodálatát” – mondta dr. Carolyn Mair kognitív pszichológus.

Mi történhetett? A probléma gyökeréhez nem kell olyan mélyre ásni, csak egészen a koronavírus-járványig. Mivel a Covid alatt beszorultunk az otthonainkba, a kevésbé kényelmes magas sarkúkat felváltották a kényelmes és praktikus lábbelik.

A járvány kibontakozása után a magas sarkú cipők vesztettek népszerűségükből, visszaestek az eladások is. Egy felmérés szerint 2020 második negyedévében a magas sarkú cipők eladása 65 százalékkal csökkent.

„A világjárvány következtében inkább a kényelmet és a praktikumot helyeztük előtérbe – mondta Mair a CNN-nek, majd így folytatta: – A társasági eseményeken, a formális vagy elegáns alkalmakon való részvétel szűkös lehetőségei, valamint a távmunka széles körben való elterjedtsége a hétköznapibb öltözékek felé való elmozduláshoz vezetett.”

A másik oka az egykor népszerű lábbelik hanyatlásának, hogy egyre jobban erősödik az igény a nemek társadalmi egyenlőségére, annál inkább megtapasztalható egyfajta merev elutasítása a nőiességnek, ezzel együtt pedig a magas sarkúnak is, hiszen ez a nőiesség egyik fontos kifejezőeszköze.

Egy másik felmérés szerint 2023-ban 70 százalékkal nőtt az internetes keresések száma a vastag talpú tornacipő és a fekete balettcipő kifejezésekre, tehát az új trend a stílus és a kényelem ötvözeteként jött létre.

Hol tartunk most?

A magas sarkúk népszerűsége még nem tért vissza a koronavírus előtti állapothoz. Napjainkban inkább a platformos cipők, a tornacipők, a kényelmes sneakerek hódítanak. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy az idei őszi/téli szezonban is sokkal népszerűbben a lapos sarkú, sportos, kényelmes cipők és csizmák.

A trendszakértők szerint azonban nem kell félni, ez csak egy átmeneti időszak, nemsokára ismét fénykorukat élik majd ezek az elegáns cipők, amúgy is különleges alkalmakra még mindig ez a lábbeli a legnépszerűbb választás.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top