nlc.hu
Trend

Leáldozott a magas sarkú cipőnek

Végleg leáldozott a magas sarkúnak? Ma már a legelegánsabb ruhát is hordhatjuk tornacipővel

Nem csupán, hogy nem szükséges többé magas sarkúban kínozni magunkat, de már nem is kifejezetten menő.

Bár a magas sarkú cipők kora egy ideje már leáldozóban van, a kegyelemdöfést valószínűleg a koronavírus-járvány okozta lezárások adták meg a lábbeli divatjának. 2020-ban az Egyesült Államokban például 71 százalékkal estek vissza a magas sarkú cipők eladásai. A karanténok idején ugyanis streetwear helyét átvették a kényelmes otthoni viseletek, a melegítő, a farmer-póló vagy épp a selyempizsama. Ezekhez az outfitekhez pedig természetesen nem illik a magas sarkú cipő, kivéve, ha mondjuk Rihannáról van szó.

Tűsarok

 Fotó: Getty Images

A járvány vége óta a divat valamelyest ugyan újra nyitott az elegánsabb öltözékek felé, azonban a magas sarkú, különösképpen a klasszikus tűsarkú cipők szinte eltűntek az üzletek polcairól. Bár a trendelőrejelzések korábban arra számítottak, hogy a járvány végével egyfajta bacchanáliát ünnepel a divatvilág, és ellep minket a glamúr, a csillogás és a toronymagas sarkak, mostanra kiderült, hogy minderre nagy általánosságban a vásárlóknak nincsen igénye.

Talán az életmódunk is megmaradt zárkózottabbnak, vagy egyszerűen csak hozzászoktunk a kényelemhez, mindenesetre az eladási mutatók sehol nem jeleznek számottevően megnövekedett érdeklődést a kényelmetlen, ám szexi magas sarkú cipők iránt.

Ha bemegyünk egy cipőboltba, azt látjuk, hogy a cipők legnagyobb része lapos vagy flatform talpú; tűsarkú cipőből pedig találunk néhány feketét és testszínűt, nagyjából 6-8 centis sarokkal. 

A választás nehézsége

 Fotó: Getty Images

A magas sarkú viselésének a jelentéstartalma is megváltozott. Míg akár 10-20 évvel ezelőtt is teljesen természetes volt egy nőnek magas sarkúban megjelenni, ma már sok esetben a tetszeni vágyást, illetve azt jelzi a külvilág felé, hogy fel akarjuk kelteni az ellenkező nem érdeklődését, akár így van ez a valóságban, akár nem. Ma már a magas sarkú viseléséhez is valamiféle bátorság kell, mondjuk olyasfajta, mint ami ahhoz kéne, hogy széles karimájú kalapot viseljünk: egy kicsit ki fogunk tűnni a tömegből vele. Kivételt ez alól az olyan szakmák képviselői képeznek, akik többek között bankokban, biztosítóknál vagy állami hivatalokban dolgoznak. A business-look részeként ugyanis továbbra is elvárás a tűsarkú cipő, és mi is észrevennénk, ha az államfő lapos cipőben mondana beszédet. Azonban a Z-generáció mintha újradefiniálná magának az üzleti megjelenést is: egyre elfogadottabb a némileg elegáns lapos cipő, de akár a bakancs is.

Így hordd!

És most nézzük a gyakorlatban, hogyan is válthatják ki a lapos talpú cipők a magas sarkút olyan öltözékek esetében, melyekhez korábban egyértelműen magas sarkú dukált!

Blézerrel 

Míg a múltban a blézerhez egy elegánsabb cipőt kellett felvenni, ma már tornacipővel is bátran viselhetjük. Így inkább laza hatást kelt, de ha mokaszinnal hordjuk, akkor máris kifinomultabb képet mutatunk.

Öltözékek lapos talpú cipővel

Fotó: Rachpoot/Bauer-Griffin/GC Images

Rövid szoknyával

Egy lapos cipő a legrövidebb szoknyát is úgymond szalonképessé teszi. Ha tornacipőt veszünk hozzá, akkor elvegyülünk a casual tömegben, ha pedig balerinacipőt választunk, amelyek újra nagyon trendinek számítanak, akkor játékos, már-már kislányos hatást kelthetünk.

Öltözékek lapos talpú cipővel

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Midiszoknyával

A midiszoknyát bátran hordhatjuk hordhatjuk akár chunky vagy dad-sneakerrel, azaz „apa-tornacipővel” is. Ilyenkor arra azért érdemes odafigyelni, hogy a szoknya ne a vádli legvastagabb részén vágja el optikailag a lábunkat.

Öltözékek lapos talpú cipővel

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Elegáns nadrággal 

Ha szövetnadrágot viselünk, mindenképpen jól jön egy-két plusz centi a láb hosszához, ezért válasszunk platform talpú cipőt! Ez, amennyiben hasonló színű, mint a nadrág, hosszítja a lábat, ha pedig eltérő, akkor inkább érdekes és bátor benyomást kelt.

Öltözékek lapos talpú cipővel

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Kabáttal 

A szövet- vagy ballonkabátokat is lehet nemhogy lapos elegáns, de akár a legbumfordibb sportcipővel is viselni. Ha nőies kiegészítőkkel kombináljuk, az összhatás is az lesz.

Öltözékek lapos talpú cipővel

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Estélyi ruhával 

Ma már teljesen elfogadott lapos szandált viselni a legsikkesebb ruhához is. Az ízlés kérdése, hogy egy egyszerű sarut, vagy papucsot, vagy az ékkövekkel kirakott változatát választjuk-e; az üzletekben mindkét típusból az idén is bőven lesz választék. Bizonyos esetekben pedig még a  tornacipő is párosítható a legelegánsabb ruhákkal.

Öltözékek lapos talpú cipővel

Fotó: Matthew Sperzel/Getty Images

Kosztümhöz 

Az utolsó tabu a kosztüm vagy nadrágkösztüm lapos sarkú cipővel való párosítása, de ma már ez is megdőlt. Nem feltétlenül szükséges az irodába behordani a tűsarkút, hiszen egy elegáns mokaszinnal vagy balettcipővel is helyettesíthetjük.

Öltözékek lapos talpú cipővel

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top