nlc.hu
Trend

A Louboutin magassarkú története

„A boldogság ára annyi, mint a piros talpé” – Hogyan lett a Louboutin magas sarkú a 21. század legikonikusabb cipője?

Bár a világ egyik legkényelmetlenebb magas sarkújának mondják, a Louboutin cipők egyben a legmenőbbek is. Utánajártunk a miérteknek.

A high fashion rengeteg státuszszimbólumként használt kiegészítőt termelt ki: olyan felismerhető luxusdarabokat, melyek azonnal egy elit klubba sorolják a tulajdonosukat. És mivel ilyen könnyen beazonosítható dolgokról van szó, ezért a popkultúrában gyakran használják mondjuk egy-egy filmes karakter társadalmi rangjának apró, de félreérthetetlen jelzésére.

Így például a Nász-ajánlat című romkomban, ahol számos ilyen tárgy segítségével ábrázolták, hogy Margaret (Sandra Bullock) nemcsak a munkában, de osztályszinten is Andrew (Ryan Reynolds) felett áll. Úgy, mint a Louis Vuitton márkájú bőröndök, egy Birkin-kézitáska, illetve egy piros talpú magas sarkú, amiben Margaret a kikötő létráján igyekezett lemászni (bátor). A piros szín pedig – jól tudjuk –, csak egyet jelenhet: egy Christian Louboutin cipőt.

Rihanna

Rihanna a 2012-es Pre-GRAMMY brunchon (Fotó: Kevin Mazur/WireImage)

A hatalmas sarkú topán számtalan filmben és sorozatban került reflektorfénybe a szereplők divatmániáját és/vagy vagyonát kifejezendő: így villantott már piros talpat Carrie Bradshaw, Pepper Potts, vagy Gal Gadot karaktere a Red Notice-ban, aki taktikusan premier plánba pakolta az asztal tetejére a piros talpakat. Blake Lively nagy rajongója és jó barátja a tervezőnek, aki több doboznyi cipőt küldött az Egy kis szívesség forgatására, melyben így a színésznő által megformált Emily minden jelenetben Louboutint viselt.

Láthatod tehát, hogy a Louboutin magassarkúk mindenhol ott nyüzsögnek. Viszont nem volt ez mindig így: a többi nagy múltú high fashion kiegészítőtől eltérően a piros talpak csupán az ezredforduló óta kerültek a divatrajongók horizontjára.

Mindig legyen kéznél körömlakk!

Ma már a világ egyik legkönnyebben felismerhető cipői, azonban az óriás sarkú lábbelik meglepően fiatalok. Hiszen Christian Louboutin csak 1991-ben nyitotta meg az első szalonját Párizsban. Ezt megelőzően, pont 10 évvel korábban állította össze az első, rendkívül bonyolult kivitelezésű magas sarkúkból álló portfólióját. Erre figyelt fel Roger Vivier, a Dior designere, aki az ’50-es években megálmodta a stiletto, azaz a tűsarkú cipőket. Vivier után a tervező olyan legendás divatházaknak dolgozott, mint a Chanel vagy Yves Saint Laurent; ahol továbbra is női topánokkal foglalkozott.

Christiannak valójában sosem volt kérdéses, hogy maga is tűsarkú cipőket szeretne alkotni. Az Afrikai és Óceániai Művészetek Nemzeti Múzeumában, Párizsban még tinédzserként látott egy táblát, ami megtiltotta a nőknek, hogy stiletto cipőben lépjenek be az épületbe, nehogy felkarcolják a padlót.

„Elhatároztam, hogy szembeszállok ezzel. Olyasvalamit akartam készíteni, ami megszegi a szabályokat és ami segít a nőknek magabiztosabbá és erősebbé válni”

– mondta.

Christian Louboutin

Christian Louboutin (Fotó: Florian Seefried/Getty Images)

De ehhez kellett valami, ami egyértelműen és megkérdőjelezhetetlenül az övé, ami egyedivé teszi a cipőit, hogy aztán valóban nők millió számára jelentse a lábra húzott önbizalmat. Ugyan újra divatossá tette a tűsarkakat, a francia designer még kereste azt a bizonyos je ne sais quoi-faktort.

„A kész darabok nem tükrözték rendesen a rajzaimat, és egyszerűen képtelen voltam rájönni, miért. A kétdimenziós vázlat olyan erőteljes volt papíron, de amikor háromdimenziós tárgy lett belőle, veszített az energiájából.

Miután már mindent kipróbáltam, hogy felélénkítsem a designt, de semmi sem működött, frusztráltságomban fogtam az asszisztensem piros körömlakkját és befestettem vele a cipő talpát.”

Christian azonnal tudta, hogy sikerrel járt, és így, 1993-ban megszületett az ikonikus Louboutin magas sarkú.

Neelam Gill és Leomie Anderson

Neelam Gill és Leomie Anderson modellek a Louboutin egyik 2022-es rendezvényén (Fotó: David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for Christian Louboutin)

Hordd jól a magas sarkút!

A sarkak már a kezdet kezdetén is 12 centinél kezdődtek, ám manapság a tervező egy kicsivel inkluzívabban készíti a topánokat. Kevésbé óriási sarkakkal is kapható ugyanis Louboutin cipő, azokra a lányokra tekintettel, akik a felhőkarcolói magasságokban már csak imbolyognának. Ennek ellenére így sem ez a típusú lábbeli a legkényelmesebb viselet (és tudjuk, hogy az anatómiánkra sincs a legjobb hatással…). Sőt: a Louboutin magas sarkúk állítólag a legkényelmetlenebb darabok a műfajban. Éppen ezért most hoztunk pár tippet, amivel kicsit talán elviselhetővé tehetjük a terrort, amit a magas sarkú jelent a lábainknak.

  1. Vásárolj eggyel nagyobb méretet! A hosszú órákon át tartó magassarkú-viseléstől be fog dagadni a lábad. Ezáltal a cipő túl szoros lesz, ami vízhólyagok kialakulását eredményezheti.
  2. Használj kidörzsölődés elleni krémet, vagy kend be a lábad vazelinnel! A lényeg, hogy síkosítsd be a lábad, így könnyebben elkerülheted a fájdalmas hólyagokat és kisebesedést.
  3. Használj szilikon talpbetétet, hogy kényelmesebbé tedd a tűsarkút viselését.
  4. Ragaszd össze a harmadik és negyedik lábujjad. Ez az a két lábujj, melyek között a legtöbb, fájdalmat közvetítő idegvégződés található. Ha összeragasztod őket, felszabadítod a nyomást, és tovább bírod fájdalommentesen.

Hercegnők és filmsztárok kedvence

A Párizsban nyílt üzlet egyik első vásárlója Karolina monacói hercegnő volt, aki még a szalonban megdicsérte a cipőket – épp egy amerikai divatújságíró előtt. A hercegnő lelkesedése hamar elterjedt, és mindenki kíváncsivá vált az őt lenyűgöző termékekre: az átlapolós ruhák tervezője, Diane von Fürstenberg és a francia színésznő, Catherine Deneuve is benézett a boltba, ami egyre nagyobb népszerűségre tett szert, végül pedig már olyan nagy sztárok álltak sorba egy-egy személyre szabott darabért, mint Christina Aguilera, Jennifer Lopez vagy Madonna.

Christina Aguilera

Christina Aguilera (Fotó: Toni Anne Barson/WireImage)

Hamarosan Párizson kívül, Moszkvától Beverly Hillsig nyíltak üzletei (ez világszerte ma már 150 boltot jelent), 2007 és 2009 között pedig sorra elnyerte a Legrangosabb női cipő díját a Luxus Intézettől. 2011-re a Louboutinre kerestek rá a legtöbben a neten, és míg az első évében csupán 200 pár cipőt adtak el, addig 2012-re ez a szám 3500-szor több volt. Évente 700 ezer párt kapkodnak el, mely statisztika minden évben 40%-kal növekszik.

Sarah Jessica Parker egy pár piros talpú cipőben mondta ki az igent, míg Britney Spears az If U Seek Amy videóklipjében viselte az ikonikus tűsarkúkat. Ezután úgy kifosztották a készletet, hogy egy hónapig sehol nem lehetett kapni a klipben feltűnt darabot. Amióta a Louboutin 2010-ben kiadta az első, férfiaknak szóló cipőkollekcióját, a rajongói között Leonardo DiCapriót is megtalálhatod. David Lynch fotókiállítást szentelt a Louboutin tűsarkúknak, J.Lo. a Louboutin című himnuszában énekelte meg a cipők iránti szeretetét, Ariana Grande pedig a 7 Ringsben azt mondja:

„A boldogság ára annyi, mint a piros talpé”.

Jessica Parker

Jessica Parker (Fotó: Alo Ceballos/FilmMagic)

Red (Louboutin’s Version)

Louboutin piros bőr anyaggal fedi be a cipők talpát, a vörös ezen árnyalata olyan ikonikus, hogy saját Pantone kódja is van: 18-1663 TPX. Viszont a Louis Vuitton táskák óta tudjuk, hogy ami menő és amire mindenki vágyik, azt bizony koppintani fogják. Így már a Zarától az Yves Saint Laurentig több márka próbált felszállni a piros talpú cipő-hype-ra, a designer azonban kíméletlenül őrzi a védjegyhez való jogát. Ezért az utóbbi évtizedben szinte évről évre bíróságra járt, hogy a színes talp egyedül az ő kiváltsága lehessen.

És ha belegondolsz, teljesen jogosan. A Tiffany a kék ékszerdobozával is ragaszkodik a saját árnyalatához – miért lenne ez másképp a Louboutin pirosával?! Az ékszercég egyébként támogatta is a tervezőt az Yves Saint Laurent elleni perében, ami már csak azért is Christian egyik legdurvább ügye, mert kezdőként nekik dolgozott. Most pedig a mester utánozná a tanítványt. A jogi csatározás vége meglepő eredményt hozott: az YSL pirosra festheti a cipői talpát, amíg a magas sarkú többi része is azonos árnyalatú, míg a Louboutin nem gyárthat(hatna) monokróm tűsarkúkat. Ezt a harcot – a többivel ellentétben – tehát nem nyerte meg kiütéssel, de Christian továbbra is felveszi a kesztyűt a másolatok ellen. A divatrajongók szívében pedig Louboutin hivatalosan is a piros szín kizárólagos tulajdonosa.

(Forrás: BBCYour Next ShoesFashion United, TikTok/@angemariano)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top