nlc.hu
Szabadidő

Elolvastuk Britney Spears könyvét

Elolvastuk Britney Spears könyvét: úgy érezte, meg akarja ölni a családja

Közel két évvel azután, hogy a bíróság véget vetett annak a gondnokságnak, amely másoknak adta az irányítást az élete felett, Britney Spears végre saját szavaival mondja el a történetét a könyvében.

A nemrég megjelent A bennem lévő nő című könyvében Britney Spears nyíltan mesél arról, hogyan irányította a családja, és milyen megrázkódtatások érték eddigi élete során. A könyv olvasása során tisztán látszik, hogy bántalmazó közeg vette körül Britney-t, ami oda vezetett, amit manapság is láthatunk az énekesnőből az Instagram-oldalán, mintha folyamatos összeomlásban létezne.

A könyv őszinte, olykor mellbevágóan részletes, és a legintimebb témákat is felvállalja: olyan, mint Britney. Nyolc olyan sztorit hoztunk a könyvből, amiről eddig nem hallottunk a bulvársajtóból olyan mélyremenően, ahogy Britney – aki egyébként igazából fekete hajú, nem szőke – első kézből beszél róla.

„Ő nem akart apa lenni”

Britney Spears nem fogja vissza magát, amikor felidézi a Justin Timberlake-kel való románcának részleteit, amely 1999 és 2002 között tartott. Bár a tökéletes pár mintája voltak, többször is megcsalták egymást, sőt, annak ellenére, hogy a nyilvánosság előtt kitartottak amellett, hogy Britney szűz, igazából terhes lett Justintól és elvetette a magzatot.

„Meglepett, de nem fogtam fel tragédiaként. Annyira szerettem Justint. Mindig is arra készültem, hogy egy napon családot alapítunk. Legfeljebb korábban megtesszük, mint vártam. (…) Csakhogy Justin egyáltalán nem örült a hírnek. Azt mondta, nem állunk készen a gyerekvállalásra, ehhez még túlságosan fiatalok vagyunk. Megértettem. Mármint próbáltam megérteni. Ő nem akart apa lenni, és ezzel nem hagyott nekem túl sok választást. Nem akartam olyasmire kényszeríteni, amit nem akart. A kapcsolatunk túl fontos volt számomra. Emiatt most biztos sokan meggyűlölnek majd, de belementem, hogy ne tartsuk meg a kisbabát.

Sose gondoltam volna, hogy valaha abortuszom lesz, de az adott körülmények között így döntöttünk.

Britney Spears és Justin Timberlake

Britney Spears és Justin Timberlake 2002-ben egy kosárlabda meccsen (Fotó: TOM MIHALEK / AFP)

Az énekesnő azt írja, hogy ő nem vetette volna el a babát, ha csak rajta áll a döntés, és hogy bánja, hogy otthon állt neki elhajtani a magzatot: orvosi felügyelet nélkül vette meg az abortusztablettákat, amitől olyan fájdalmai voltak, hogy azt hitte, belehal. De Justin még akkor sem vitte kórházba Britney-t, amikor a fürdőben sikítozott a fájdalomtól, a férfi inkább csak lefeküdt mellé és gitározott neki. Ennyire fontos volt, hogy titokban tartsák a terhességet és az abortuszt. A Justin-korszakban Britney-nek akadtak drogproblémái is, ahogy írja, kapkodta az Adderallt (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarra (ADHD) használt vényköteles gyógyszer), mint más a cukorkát.

A szakítás nagy törést okozott Britney-nek, nemcsak Justin miatt, hanem mert a férfi család is volt számára „az egyetlen igazi, szerető család, ami körülvett – írja Britney, akinél ezen a ponton kezdődött az összeomlás. – Valahogy abban az évben olyan sebezhetővé váltam, hogy kezdtem magam újra gyereknek érezni.”

Madonna sok szempontból jó hatást gyakorolt rám. Azt mondta, gondoskodnom kell arról, hogy legyen időm a lelkemre, és igyekeztem is, hogy így legyen. Olyan példakép volt, amilyen szükségem volt akkoriban.

Ebben a szorongós időszakban Madonna sokat segített Britney-nek, hogy átértékelje a saját helyzetét. Madonna mentorként jelent meg az énekesnő életében, nemcsak a karrierben, hanem a spiritualitásban is támogatta Britney-t. A hatására tetováltatott a tarkójára Britney egy héber szót, „Isten hetvenkét nevének egyikét. Egyes kabbalisták szerint a szó jelentése gyógyulás, ami akkoriban nagyon rám fért” – írja a könyvében.

Britney Spears tetoválása

Britney Spears tetoválása a tarkóján gyógyulást jelent (Fotó: Profimedia)

„Óriásira felfújtak egy ártatlan kis mókát”

2004-ben, 22 évesen Spears egy átmulatott vegasi éjszakán feleségül ment gyerekkori barátjához, Jason Alexanderhez. Számára ez akkor, huszonévesen csak poén volt, nem szerelemből tette és alig 55 órát tartott a frigy – a könyvben nem is nevezi nevén a férfit. Az esküvő másnapján, amint tudomásukra jutott, az énekesnő családja Vegasba repült, hogy rákényszerítsék az ifjú párt a házasság érvénytelenítésére, mert ez árthatott volna Britney imidzsének, és ezáltal a családi pénzforrásnak.

„Óriásira felfújtak egy ártatlan kis mókát. Mindenkinek megvolt erről a véleménye, de én sosem vettem ennyire komolyan. Azt hittem, egy vegasi kamuesküvő mindenki számára csúcspoén. Erre jöttek a szüleim, és úgy tettek, mintha kirobbantottam volna a harmadik világháborút.

Hirtelen felismertem, mennyire fontos számukra, hogy az irányításuk alatt maradjak és ne kötődjek túlságosan senki máshoz.

Britney Spears és Jason Alexander

Britney Spears és Jason Alexander (Fotó: Profimedia)

„Akkor talán nem annyira megalázó az egész”

Spears a könyvben nyíltan beszél a volt férjével, az egykori táncos Kevin Federline-nal kötött házasságáról és válásáról is. Mindennél jobban vágyott a biztonságra, és azt gondolta, Kevin megteremti számára az állandóságot, ám nem így lett. Amikor a férfi a saját zenéjével kezdett befutni, Britney szerint félredobta őt. Füvezés, bulik, minden, ami a rapperséggel együtt jár – erre vezeti vissza az énekesnő a házasság széthullását.

Britney szerint, miután megszületett a két fiuk – Sean Preston és Jayden James Federline -, férje alig volt mellette, míg az énekesnő szülés utáni depresszióban szenvedett. Amikor a második kisfiukat várta, már annyira eltávolodott Kevin Britney-től, hogy a közelébe sem mehetett a klipforgatás során, a férfi menedzsere nem is állt vele szóba, a biztonsági őr pedig nem engedte be a forgatásra, miközben ott állt terhesen és csak találkozni szeretett volna a saját férjével.

Britney Spears és Kevin Federline

Britney Spears és Kevin Federline 2004-ben, a Billboard Music Gálán (Fotó: Frazer Harrison / Getty Images North America / Getty Images via AFP)

„Az ügyvédem azt mondta, ha nem adom be a válókeresetet, Kevin fogja. Ebből azt szűrtem le, hogy Kevin válni akar, de nem akarja megtenni az első lépést.

Tudta, a nyilvánosság előtt sokkal jobb színben tűnik fel, ha én vagyok az, aki beadja a keresetet.

Az ügyvédem azt mondta, Kevin mindenképpen kezdeményezni fogja a válást, bárhogy lesz is, ezért úgy gondoltam, jobb lesz, ha én lépek. Akkor talán nem annyira megalázó az egész.”

Ennek következménye az lett, hogy a közvélemény Britney-t ítélte el, a nyakába zuhant a tönkrement házasság felelőssége és még fizethette is az összes jogi procedúra számláját, miközben Kevin elperelte tőle a gyerekek felügyeletét. „Visszatekintve azt gondolom, hogy Justin és Kevin is nagyon leleményes volt. Tudták, mit csinálnak, én pedig a kezükre játszottam” – írja Britney.

Britney Spears a bíróságon

Britney Spears a Los Angeles megyei Legfelsőbb Bíróságra érkezik, 2008. január 14-én, hogy tárgyaljon a gyermekelhelyezésről (Fotó: Gabriel BOUYS / AFP)

„Isteni beavatkozás lehetett”

Spears 2008-ban Adnan Ghalib paparazzi fotóssal randizott, és persze az összes fotós a nyomukban volt a nap 24 órájában. Egy nap, amikor a párt üldözték a lesifotósok, egy sziklaszirt széléhez közeledtek, amikor a volánnál ülő Britney hirtelen megérzésből 360 fokos fordulatot tett a kocsival.

„Gyorsan száguldottunk, közel egy szakadékhoz, és nem tudom, miért, de úgy döntöttem, csinálok egy 360 fokos fordulatot. Ott helyben, a szakadék szélén. Őszintén szólva, addig azt sem tudtam, hogy képes vagyok megcsinálni egy teljes fordulatot – lövésem sem volt az ilyesmiről, ezért azt hiszem, isteni beavatkozás lehetett.

Mire leálltunk, a kocsi hátsó kereke már alig kapaszkodott a szikla szélébe – ha még hármat fordul, talán lezúgtunk volna a mélységbe.

A fotóssal nem tartott sokáig a kapcsolat, mert mint kiderült, házas ember volt, és Britney amint ezt megtudta, szakított vele. Mégsem bánta meg a kapcsolatot, mert  a férfi oldalán megélt szenvedély segített neki abban, hogy a Justin és Kevin utáni depressziós szakaszból kilábaljon, és végre szabadnak érezze magát.

„Akár meg is ölhetnek”

Miután többször is összeomlott a nyilvánosság előtt, Spearst 2008-ban gondnokság alá helyezték. A megállapodás értelmében édesapja, Jamie Spears irányította a magánéleti és a karrierjével kapcsolatos döntéseket, míg a pénzügyei felett egy ügyvéd rendelkezett – aki Britney leírása szerint az apja szövetségese volt, és nem engedte a saját pénzéhez. A könyvben Spears leírja, hogy 2008 elején kezdett félni a családjától, miután akarata ellenére kórházba vitették, amikor bezárkózott a fürdőszobába kisfiával, Jayden James-szel, mert attól félt, hogy soha többé nem látja gyermekeit Kevin miatt.

Britney Spears családja

Britney Spears apja Jamie, testvére Bryan és édesanyja Lynne (Fotó: Chris Farina/Corbis via Getty Images)

A gondnokság nem volt jogos Britney szerint, hiszen ő jól funkcionált, szó sem volt arról, hogy ne lenne a megfelelő értelmi szinten a saját döntések meghozatalához. Sőt, érzése szerint akkor volt karriere csúcsán. 

Az a helyzet, hogy létezik olyan gondnokság is, ami két hónapig tart, azután az illető újra magára talál, te pedig hagyod, hogy irányítsa a saját életét. Csakhogy az apám nem ezt akarta. Ő sokkal többet akart.

Spears szerint az egész családja csak a pénzére utazott végig. és a gondnokságnak is csupán ennyi volt az apja részéről az értelme, hogy az ügyvéddel karöltve csapolhassák a bankszámláját. És uralkodhasson a lánya felett, aki túlságosan félt tőle ahhoz, hogy lázadjon ellene. Illetve azért is ment bele abba, hogy azt tegye, amit az apja mondott, mert így újra láthatta a gyerekeit.

„Rettegéssel töltött el, ha belegondoltam, hogy az apám uralkodik életem bármely területe felett – de hogy mind felett? Ennél nagyobb csapás nem érhette a zenémet, a karrieremet és a józan eszemet. (…) Miután leszíjaztak arra az ágyra, tudtam: bármikor korlátozhatnak a szabadságomban, amikor csak akarnak. Akár meg is ölhetnek, gondoltam. Azon kezdtem agyalni, hogy talán tényleg ezt akarják. Így amikor apám azt mondta, »Mostantól én diktálok«, azt gondoltam: Ez már túl sok nekem. Nem láttam kiutat. Éreztem, ahogy megtört a lelkem és robotpilótára kapcsoltam.”

Britney Spears hajborotválása

Britney Spears távozik egy San Fernando Valley-i fodrászatból, miután leborotválta haját (Fotó: profimedia)

„Apám visszaél a gondnokságával”

Emlékirataiban Spears azt írja, hogy szigorú diétán és kemény edzésterven tartották a 2013 és 2017 közötti Las Vegas-i munkája alatt, még a telefonját sem használhatta felügyelet nélkül. Amikor elkezdett vény nélkül kapható étrend-kiegészítőket szedni, hogy több energiája legyen a színpadon, az apjának nem tetszett, hogy Britney jobban érzi magát a bőrében és elküldte elvonóra, pedig alkoholról és drogról szó sem volt az énekesnő életében. A rehab azt is jelentette, hogy egy hónapig nem találkozhatott Britney a fiaival.

„Rengeteg súlyos drogfüggőt kezeltek ezen a helyen. Rettegtem ott egyedül. Legalább egy testőrt engedélyeztek, aki mindennap velem ebédelt.” A rehab után még heti négyszer kényszerítette az apa arra a lányát, hogy az anonim alkoholisták gyűlésére járjon, pedig továbbra is csak a vény nélkül kapható táplálékkiegészítőket szedte Britney.

Abban a pillanatban kezdtem úgy érezni, mintha egy olyan kommunában élnénk, ahol apám a szektavezér. Úgy kezeltek, mintha az ő tulajdona lennék.

Britney számára az utolsó cseppet az jelentette, amikor bezáratta a család a pszichiátriára és gyógyszeres kezelést kapott (például lítiumot), amitól „az egész világ elmosódott.” De a pszichiátrián az egyik ápoló elmesélte neki, hogy időközben elindult a #FreeBritney mozgalom, és képeket is mutatott, hogy egyre többen állnak ki az énekesnő mellett. Ekkor kezdett megfogalmazódni benne, hogy valamilyen módon ki kell törnie a gondnokság alól. Az érzés erősödött benne, amikor a járvány alatt magányosabb volt, mint valaha, végül 2021. június 22-én felhívta a 911-et és bejelentette, hogy „apám visszaél a gondnokságával.” Innen pedig már ismerjük a történetet, ahogy Britney megküzdött a saját szabadságáért.

Tüntetés Britneyért

A FreeBritney aktivistái tüntetnek Los Angeles-ben, 2021. június 23-án (Fotó: Rich Fury / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

„Női mivoltomat a szabadság adta vissza”

Nyilván egyoldalú Britney Spears könyve, és egyáltalán nem pártatlan, hogy is lehetne az, ha a saját élményeit és megéléseit írja le. Aki szaftos pletykákra vágyna, az csalódni fog a könyvben, mert ebben az írásban mély érzelmeket és sok szorongást talál, miközben a fél sztárvilág is felvonul a történetekben. Mégsem egy bulvárkönyv Britney memoárja, hanem egy fájdalmakkal teli élettörténet, egy félrecsúszott gyereksztár kifakadása az ellenséges világ ellen, egy bántalmazott lány vádjai, amelyeket senki sem vett komolyan túl hosszú ideig, egy gyerek segélykiáltása, akit cserben hagyott a családja, és egyedül kellett megküzdenie az élet és hírnév nehézségeivel. Reméljük, hogy jobbra fordul most már Britney élete, őszintén drukkolunk neki.

„Nem tudtam, hogy képviseljem az érdekeimet ezen a szinten. Nem tudtam még öltözködni sem – az ördögbe is, még mindig nem tudok, készséggel bevallom, de legalább dolgozom rajta. Próbálkozom. Viszont minden hibám ellenére azt az egyet tudom, hogy jó ember vagyok. Ma már látom, hogy elég agyafúrtnak, kíméletlennek és eltökéltnek lenned, ha jó akarsz lenni ebben a játékban, aminek akkor még nem ismertem a szabályait.

A gondnokság lezárásával érzelmek áradata öntött el: sokk, megkönnyebbülés, lelkesedés, szomorúság, öröm. Úgy éreztem, apám elárult, ahogy sajnos a családom többi tagja is.

Női mivoltomat a szabadság adta vissza, hogy végre azt tehetem, amit csak akarok. A negyvenes éveimben járva új dolgokat próbálok ki. Olyan sokáig elnyomták a bennem lévő nőt. De most teljes gőzzel élek.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top