nlc.hu
Trend

Ez történt Britney Spearssel az első szabad évében

Élet a gondnokság után: ez történt Britney Spearssel az első szabad évében

Britney Spears pont egy éve szabadult fel az apja gondnoksága alól és dönthet immár a saját sorsa felett, beleértve mintegy 60 millió dollárnyira becsült vagyonát is. Vajon milyen lehet 13 év után újra függetlennek lenni, és hogyan éli meg a szabadságát az egykori popikon, aki számos életválságon van túl?

Ki ne emlékezne az ominózus jelenetre, amikor Britney Spears – aki alig 16 évesen robbant be a felnőttek showbizniszébe – magán kívül beszalad egy Los Angeles-i fodrászatba és a paparazzok előtt tar kopaszra borotválja a fejét? Mindez 2007. február 16-án történt, és nem volt olyan újság a nemzetközi piacon, ami ne hozta volna le címlapon a hírt arról, hogy Britney “bekattant”, “megőrült”, “tisztára bedilizett”.

Amerikától Európáig, az egész világ térd csapkodva hahotázott, vagy rosszmájúan szánakozott a láthatóan zavarodott sztáron, akinek nem vakukra és egy kollektív médiatámadásra, hanem valódi segítségre lett volna szüksége.

A fiatal sztár lejtmenete akkor már javában tartott, de az igazi problémák 2008-ban kezdődtek, miután gyermekei apjával és férjével, Kevin Federline-nal szakítottak, amit nyilvános idegösszeroppanások, pszichiátriára való beutalások követték. Ha ez még nem lett volna elég az akkor még csak huszonéves Britney-nek, elkezdődött egy hosszú és csúnya felügyeleti tárgyalás a szülők között a két fiuk neveléséről.  A bulvármédiának “köszönhetően” a házaspár harca és Britney összeomlása a nyilvánosság előtt zajlott, és a történet végül azzal zárult, hogy a popsztárt édesapja, Jamie Spears gondnoksága alá helyezte ideiglenesen a bíróság. Ez pedig egyben azt is jelentette, hogy élete legkisebb döntéseiről is az édesapja rendelkezett.

Britney Spears gondnokság Jamie Spears

Britney Spears az Ooops! I Did It Again amerikai turnéján, 2000-ben (Fotó: Dave Hogan/Getty Images)

Azóta kiderült, hogy az évek során Jamie Spears toxikus és abuzív dolgokat erőltetett rá. Az énekesnőt az élet minden területén korlátozták: nem hagyhatta el az otthonát, nem vezethetett, nem költhette a saját pénzét, (csupán azt a zsebpénzt, amelyet apja hetente adott neki), nem adhatott interjút, és csak 30 százalékban volt felügyelete a fiai felett. Méltatlan helyzetéről több dokumentumfilm készült, a rajongók pedig elindították a gyámság megszüntetését követelő #FreeBritney kampányt, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a története nem sikkadt el, és hogy végül tizenhárom év után, 2021. júniusában sikerült egy nyilvános bírósági meghallgatáson megszólalnia, és kérvényeznie a gondnokság megszüntetését. 

Mit jelent a gondnokság?

Felnőtt személyek esetében akkor szokták alkalmazni, amikor az illető komoly mentális betegségben szenved, mint például a demencia, skizofrénia vagy olyan egyéb pszichiátriai betegségek, ami miatt a gondokság alá helyezett személy nem tudja a mindennapi teendőit ellátni, gondoskodni magáról. A gondnokra lényegében teljes kontroll hárul a “beteg” élete felett, a feladatuk elméletileg csak annyi, hogy ügyeljenek a személyre és segítsenek neki, de a valóságban ez teljes rendelkezéssel jár a másik személye felett.

Spears gondnokságát végül egy bíró 2021 novemberében megszüntette.

A feloldás óta Spears visszakapta a szabadságát, amelyben 13 éven keresztül korlátozták, és immár egy éve él úgy, mint más, hasonló korú felnőtt. Az egykori popikon a saját Instagram oldalán kívül nem nagyon beszélt arról a nyilvánosság előtt, miként éli meg azt, hogy újra saját maga hozza meg a döntéseit. Az viszont tisztán látszik, hogy megpróbál olyan dolgokat bepótolni, amiket megtagadtak tőle, amikor még gondokság alatt élt.

Nem sokkal “szabadulása” után Britney férjhez ment barátjához, az iráni-amerikai színész Sam Asgharihoz, akivel már hosszú évek óta élnek együtt, és hamarosan teherbe is esett. (Az énekesnő a 2021-es tárgyalásán elmondta, hogy az apja akarata ellenére olyan gyógyszerek és fogamzásgátló szedésére kényszerítette őt, amelyek megakadályozták, hogy teherbe essen) Sajnos az örömük azonban nem tartott sokáig, pár héttel később ugyanis elvetélt.

Elvesztettük a csodababánkat

– írta az Instagramon Britney Spears egy hónappal az után, hogy bejelentette, a partnerével, Sam Asgharival közös gyerekét várja.

Az énekesnő nemcsak a teste felett, hanem a saját vagyona felett sem rendelkezhetett. Érthető, ha az első lépései között szerepelt az, hogy új otthont keresett maguknak. Egy 1080 négyzetméteres villát választottak Calabasasban, Kaliforniában, amihez egy 1,6 hektáros birtok is tartozik. Ezen a környéken csak a leggazdagabbak jutnak ingatlanhoz, ám Britney a meghirdetett árnál sokkal olcsóbban vásárolta meg, 4,3 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetett érte. A házban zongoraszoba, mozi is van, a kertből pedig nem hiányozhat a csúszdás medence, pezsgőfürdő és a szökőkút sem. Mindezeket meg is mutatta egy posztjában, de arról is beszélt, hogy az esküvő utáni gyors költözés nem biztos, hogy jó ötlet volt.

Britney Spears gondnokság Jamie Spears

Britney Spears és Sam Asghari (Fotó: Paul Archuleta/FilmMagic )

„Még nem volt nászutunk. Megházasodtam és egy új házba költöztem nagyjából egy időben. Nem a legokosabb dolog. (…) Most még olyan furcsa, felébredek, és minden új. Új a medence, új a konyha, új az ágy, azt hiszem, sokkot kaptam. Határozottan szeretek az udvaron lenni, de bent is” – írta a posztjában.

Szintén az Instagramon jelentette be, hogy új családtaggal, azaz egy kutyussal bővült a család. „Bemutatom a családunk új tagját… a neve Sawyer, ő egy ausztrál juhászkutyakölyök” – jelentette be a nagy hírt a világsztár egy posztjában és hozzátette, hogy a kiskutyát hawaii nyaralásuk alatt találta és egyből szerelembe estek vele. 

Nem minden fenékig tejfel

Azért nem minden nap lehet annyira cuki és vidám, mint ahogy azt az énekesnő mutatja az social media felületein, ugyanis augusztusban történt egy incidens, amikor állítólag a neki dolgozó házvezetőnek a kezéből kiütötte a telefont. Az alkalmazott állította, hogy Spears meg is ütötte őt, de ezt az énekesnő tagadja. A TMZ cikke szerint az incinens azután történt, hogy Spears egyik kutyája, aki emésztési problémákkal küzd, rosszul lett, mert az énekesnő speciális táp helyett házi koszttal etette. A házvezetőnő azonnal állatorvoshoz vitte mindkét kutyát, ugyanis a másik sem volt túl jó bőrben, és a vizsgálat után nem is vitte vissza Spearshez az állatokat, hanem kutyafelvigyázóra bízta őket a hétvégére. Erről beszélt Spearsszel, és fotókat is mutatott neki a beteg kutyákról. Az énekesnő azonban azt hitte, a fényképeket az apjának, Jamie Spearsnek készítette a házvezetőnő, hogy később elvegyék tőle a kutyákat. Ezután történt, hogy Spears megragadta a telefont és közben megütötte a nő karját. A rendőrség nyomoz az ügyben, a kutyák azóta sem tértek haza Britney otthonába.

Súlyos dolgokat mesélt a családjáról

És főleg az apjáról, bár visszautasította azt a lehetőséget, hogy Oprah Winfrey interjút készítsen vele a tapasztalatairól.

Fizetnek azért, hogy elmondjam a történetemet, úgy érzem, ez elég nagy butaság

– mondta, amikor megkérdezték tőle, miért nem vállalta el a felkérést. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy titokban szeretné tartani mindazt, ami vele történt. Az Instagram oldalára, ahová korábban engedély nélkül nem is posztolhatott, sorra kerültek fel olyan kiírások, amelyek a családjáról és a gyámság idejéről szóltak. Az énekesnő az Instagramon később számolt be arról is, hogy az apja rendszeresen fenyegette a gyerekei elvesztésével, begyógyszerezték és sokszor akarata ellenére dolgoztatták. Azt is elmesélte, hogy az anyja úgy pofonvágta, hogy sosem fogja elfelejteni, ahogy azt sem, hogy az apja folyamatosan kövérnek hívta, ápolók fürdették, mint egy kutyát, és biztonságiak rabként tartották fogva a saját házában. Ám a legtöbb ilyen jellegű posztját később eltávolította.

Britney Spears gondnokság Jamie Spears

Fotó: @britneyspears Instagram

A Daily Mail azonban készített pár képernyőfotót, így azok továbbra is őrzik Britney vádjait, miszerint hónapokon keresztül manipulálták, és súlyos sebeket okoztak az önbecsülésében is. Britney azt írta, hogy korábban szépnek látta magát, nyugodt volt és elégedett, ám az apja felügyelete alatt tehetetlennek érezte magát. Nem volt beleszólása a külsejét érintő kérdésekbe sem, például nem ő döntött arról, hogy hogyan nézzen ki a fotózásokon.

(…)Azt mondta nekem, hogy a barátomnak tökéletes a teste, és nekem dolgoznom kell magamon, mert nem vagyok jó formában… Milyen apa mond ilyet a lányának?

– tette fel a jogos kérdést a popikon. Az énekesnő egyébként igen sűrűn nyilvánul meg a posztjaiban, és úgy néz ki, hogy hamarosan egy könyvben is olvashatunk arról, mi minden történt vele az elmúlt tíz évben. A popsztár 15 millió dolláros (4,7 milliárd forint) üzletről állapodott meg a Simon and Schuster könyvkiadóval. A Deadline.com szerint az elmúlt hónapokban kötötték meg a szerződést. 

Nem biztos, hogy újra színpadra fog állni

A Britney-ről szóló Netflixes dokumentumfilmből is kiderült, hogy – ahogy azt láttuk több showbizniszben felnőtt sztár esetében is – az édesapja ellentmondást nem tűrően dolgoztatta az énekesnőt. Britney folyamatosan koncertezett és stúdiózott, és akkor is fel kellett lépnie, amikor egyáltalán nem akart színpadra állni. Nem volt beleszólása még abba sem, hogy milyen ruhát fog viselni a fellépéseken, vagy a klipekben, így annyira nem meglepő, ha ódzkodik attól, hogy újra turnézzon. Egy posztjában Spears kijelentette, hogy “eléggé traumatizált” a gondnokság alatti színpadi munkájától, és azt mondta, hogy “valószínűleg soha többé nem fog fellépni”, annak ellenére sem, hogy debütált Elton John-kollaborációjával, a Hold Me Closerrel. A szám szakmai fogadtatása vegyes volt, akadtak olyan hangok, akiknek nagyon tetszett az új szerzemény, míg mások nem voltak elragadtatva tőle.  A The A.V. Club-tól Gabrielle Sanchez azt mondta, hogy a Hold Me Closer  elég langyosra sikerült, a szám nem adja vissza mindazt, amit Spears popsztárként tud nyújtani, mindazonáltal megjegyezte, hogy diadalmas győzelmi dalként szolgál a hosszas gondnokságának vége felett.

Furcsa, meztelenkedő posztok

Britney Spears történetével kapcsolatban azért azt is fontos látni, hogy a nyilvánosság számára sok részlet rejtve marad, csak az jut el hozzánk, amit a média tálal, vagy amit Spears az Instagram oldalán mutat. Nem tudhatjuk többek között azt se, hogy a színésznő mennyire  képes az életét a saját kezében tartani, 13 évnyi gondokság után. Egyes posztjai aggodalomra adnak okot, és egészen nyilvánvalóvá teszik, hogy az énekesnőnek a mai napig vannak mentális problémái, amelyek kapcsán felmerül a kérdés, hogy a gondnokság felszámolása után milyen kezelésben, terápiás segítségben részesül. Ha részesül. 

A Daily Mail azt írta, hogy a helyenként furcsa, bizarr posztjai miatt a a gyerekei, akik már 15 és 16 éves kamaszok,  távolságot tartanak anyjuktól, és az ex-férj,  Kevin Federline azt állítja, hogy kínosak számukra az édesanyjuk meztelenkedős posztjai.  Ugyanakkor kitart amellett, hogy a fiúk szeretik az édesanyjukat.

Próbáltam elmagyarázni nekik: “Nézzétek, talán ez csak egy másik módja annak, hogy megpróbálja kifejezni magát”. De ez nem vesz el semmit abból a tényből, amit ez okoz nekik. Ez kemény dolog. Hozzáteszi: „El sem tudom képzelni, milyen érzés lehet egy tinédzsernek, akinek gimnáziumba kell járnia”

mondta a Daily Mailnek az apa, aki saját bevallása szerint nem bosszúból beszél a volt feleségéről, hanem azért, hogy megmutassa a showbusiness történetének egy eddig nem ismert oldalát. 

És, ha már a furcsa, táncos videóinál tartunk. Spears pár nappal ezelőtt egy új videót töltött fel a közösségi médiára, a klipben a 40 éves énekesnő látható, amint szokásához híven csak alsóneműben és egy crop topban táncol valamilyen háttérzenére. A sasszemű rajongók szúrták ki, hogy az egykori ikon az előző otthonában pózol, és sokan aggodalmuknak adtak hangot a poszt kommentszekciójában.

“Ez egy régi videó … a régi házában … hol van Britney?!”– tették fel többen a kérdést, arra utalva, hogy valaki más posztol helyette.

Mint kiderült, Britney-vel minden rendben, sőt kedden egy újabb posztot tett ki, amelyben leírta, hogy nem halt meg, és annak sem örül annyira, hogy a Stranger Things Elevenje, Millie Bobby Brown a minap Drew Barrymore műsorában arról beszélt, hogy szeretne már végre valódi embereket megszemélyesíteni a vásznon, nagy álma lenne például eljátszani Britney Spearst egy, az énekesnő életéről szóló filmben.

Hallom, az emberek filmet akarnak csinálni az életemről… haver, nem haltam meg! Habár kurvára egyértelmű, hogy szerettek volna holtan látni

– írta Spears, utolsó mondatát a családjának címezve, majd hozzátette, a héten valóban sokat posztolt, de még mindig új neki, hogy végre azt csinál, amit akar.

(via, via és via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top