nlc.hu
Szabadidő

Megnéztük a Britney vs Spears című dokumentumfilmet

Britney Spears apja megszállottan figyelte meg a lánya pasijait, az emberei jelentéseket készítettek róluk

Egyetlen hét alatt két dokumentumfilm jelent meg az énekesnő rabságban tartott éveiről, köztük a Netflixen látható Britney vs Spears, amiből számos megrázó dolog derül ki arról, miket kellett átélnie az egykori tinibálványnak az apja felügyelete alatt.

Elképesztő belegondolni, de ahhoz képest, hogy átmenetinek indult, Britney Spears már tizenhárom éve él az apja gyámsága alatt. Hosszú éveken keresztül fogalmunk sem volt arról, mit is jelent ez tulajdonképpen. Az énekesnő családja és az őt körülvevő jól fizetett csapat erősen összezárt, és elérték, hogy ne nagyon szivárogjanak ki információk Spears állapotával és helyzetével kapcsolatban. Lemezeket vett fel, turnézott, sőt egy éven át még az X-Faktor mentorszerepét is betöltötte, szóval az itt-ott napvilágot látó pletykák ellenére úgy tűnt, hogy nincs nagy baj, maximum az szúrhatta csak az emberek szemét, hogy egyáltalán miért szorul gyámságra valaki, aki egyébként képes dalokat írni, lemezt felvenni, turnézni, tánckoreográfiákat kitalálni, pénzt keresni és fontos szerepet betölteni egy tévéműsorban. Az összeomlás 2019-ben következett be, amikor Britney látványosan kihátrált egy vegasi fellépéssorozat mögül, és az ezután következő fejlemények ráirányították a figyelmet egyrészt a gyámság intézményének igazságtalanságára és arra, milyen visszaélésekre ad lehetőséget, másrészt arra, hogy itt van egy fiatal nő, aki elvileg egy világ kedvence, mégis gyakorlatilag elrabolta és kisajátította a saját apja, és mindezt ölbe tett kézzel nézte végig a világ és a hatóságok.

A #freebritney mozgalom megszületése, valamint az év elején bemutatott New York Times dokumentumfilm, a Framing Britney Spears aztán elindított valamit: akkora nyomást helyeztek Jamie Spearsre és az ügy érintettjeire, hogy érezhető lett: végre repedezni kezdtek a Britney köré épített falak, amiket aztán ő maga ütött tovább kalapáccsal, amikor megrendítő erejű beszédet mondott a nyáron a bíróságon arról, hogyan érzi magát a jelen helyzetében, és mit szeretne elérni az életében. Szeptember végére aztán sikerült elérnie, hogy a bíróság hatályon kívül helyezze az apja gyámsági jogait, de magától a gyámságtól még nem szabadult meg. Ebben viszont segítheti őt az a két, most napvilágot látott dokumentumfilm is, melyek minden eddiginél több kényes információval szolgálnak arról, miket kellett átélnie az énekesnőnek az apja felügyelete alatt.

Még a szobáját is lehallgatták

A két film közül a Controlling Britney Spears sajnos nem látható hivatalos forgalmazásban Magyarországon, ugyanis a nálunk egyelőre nem létező Hulu tűzte a műsorára a tengerentúlon. A film egyik legnagyobb húzása az volt, hogy sikerült megszólaltatniuk Britney Spears egykori biztonsági főnökét, aki elmondta, hogy az énekesnő életében a biztonsági őrök kettős szereppel bírtak: vigyáztak ugyan arra is, hogy Britneynek ne essen baja, de ennél fontosabb szerepük volt abban, hogy gyakorlatilag börtönőrként őrizzék őt, mindenhová kövessék és természetesen minden történésről beszámoljanak az apjának, a kontrollmániás Jamie Spearsnek. Az már csak a hab a tortán, hogy nemcsak lehallgatták Britney telefonbeszélgetéseit, és az ott elmondottakról jelentéseket készítettek az apjának, hanem még a szobája is be volt poloskázva, tehát bármit mondott ott, az biztosan az apja tudomására jutott.

Maga Britney is érezhette, hogy az apja valahogyan értesülni szokott a telefonbeszélgetéseiről, mert gyakori szokásává vált, hogy kölcsönkérje mások telefonját, hogy felhívjon valakit. Azt már a Netflixes Britney vs Spears című dokumentumfilmből tudjuk meg, hogy mennyire körülményes volt az is, ha bizalmasan találkozni szeretett volna valakivel: a film egyik rendezője elmondja, hogy egyszer egy hotelben beszélt meg vele találkát, ahol elvonult a medence mellett, ahol épp Britney fürdött, majd bement a legközelebbi wc-re, ahová az énekesnő utánament, és csak ott tudtak kettesben maradni egy-két perc erejéig úgy, hogy Spears gyámja ne értesüljön a találkozójukról.

Britney Spears apja megfigyelte a lánya pasijait

Britney Spears testőrével a Diesel 2004-es divatbemutatóján (Fotó: Evan Agostini/Getty Images)

Megszólalnak a régi szerelmek

A friss fejleményeknek és a Britneyt támogató közhangulatnak köszönhetően a Britney vs Spears hatalmas előnnyel indult. Rengeteg olyan ember, aki korábban nemet mondott Erin Lee Carr rendezőnek, hirtelen igenre váltott, és hajlandó volt mesélni Britney életéről. Egykori asszisztens, ügyvéd, orvosszakértő mellett azonban a film legnagyobb húzása az volt, hogy Britney elmúlt évtizedének pasijai is felvonulnak és megszólalnak a filmben, a volt férjén és gyerekei apján, Kevin Federline-on, és a mostani vőlegényén, Sam Ashgarin kívül mindenki, aki komolyabb szerepet töltött be az életében a gyámsága óta. Az általuk mondott történetekből egyértelműen kirajzolódik egy kép, miszerint Britney apja, Jamie gyakorlatilag féltékeny volt a lányára, és teljes mértékben próbálta kontroll alatt tartani, hogy az énekesnő kivel találkozhat, és mennyire kerülhet közel az illetőhöz.

Britney Spears apja megfigyelte a lánya pasijait

Britney Spears és Sam Asghari a Volt egyszer egy Hollywood c. film bemutatóján, 2019-ben (Fotó: Kevin Winter/Getty Images)

A paparazzoból lett pasiját, Adnan Ghalibot például azzal riasztotta el a lánya közeléből, hogy amikor egyszer Jamie engedélye nélkül kettesben mentek el együtt vacsorázni, az apja kihívta a rendőrséget arra hivatkozva, hogy gyámság alatt álló embert nem szabad elvinni a gyám engedélye nélkül, mert az emberrablásnak számít. A férfi – akivel akkor már régóta együtt volt –  úgy vitte haza az énekesnőt a kocsijával, hogy a ház előtt egy rendőrautó és rengeteg biztonsági ember várta, és úgy kezelték, mint valami emberrablót, nem pedig úgy, mint Britney szerelmét. Nagyon furcsa megpróbáltatásokon kellett átesnie Britney korábbi vőlegényének, Jason Trawicknek is. A férfi arról számolt be, hogy miután összejött Britneyvel, a lány apja gyakorlatilag egy komplett csapatot küldött rá, akik kifaggatták őt, hogy megbizonyosodjanak, komolyak-e a szándékai az énekesnővel, mik a tervei ezzel a kapcsolattal és ezután kiértékelték a férfit, a beszámolót pedig elküldték Jamie Spearsnek. Spearsnek rögeszméje volt, hogy minden új fickóban azt látta, hogy biztosan csak a lánya pénzét akarja, miközben valójában ő volt az, aki egy jókora csapatot tartott el igen magas életszínvonalon a lánya pénzéből, köztük saját magát is. Miközben pedig a lánya havonta sokmillió dollárt keresett a fellépéseivel, havonta összesen nyolcezer dolláros költőpénzt biztosított számára.

Maximális kontroll

A filmből kiderült, hogy Jamie Spears elképesztő kontrollt gyakorolt a lánya fölött, akinek szinte minden apróbb kiadását engedélyeztetnie kellett. Felsorolják, hogy olykor még arra is 20-30 percet kellett várnia, hogy egy hamburger menü megvásárlását engedélyezzék számára, ha pedig a fiainak akart könyveket rendelni, olykor napok teltek el, mire a kérését jóváhagyták. A Britney vs Spears azt is részletekbe menően elmeséli, hogyan csalta Britneyt csapdába Jamie Spears és az ügyvédei annak idején, ugyanis ha hagyták volna, hogy öt nappal korábban értesüljön a gyámság alá vonásáról, ahogy arra a törvény kötelez, a jogászaival biztosan elérte volna, hogy erre ne kerülhessen sor. Azonban Jamie-ék eljátszották, hogy a lány veszélyben van egy akkor körülötte legyeskedő férfi miatt, ezzel pedig sikerült elérniük, hogy ne kelljen őt előzetesen értesíteni a gyámság alá vonásról, és így megvédeni se tudja magát. A filmesek lerántják a leplet arról is, hogy bár Jamie Spearsék sokáig kardoskodtak amellett, hogy Britneynek jót tesz a gyámság, és maga sem akar kijönni belőle, a filmben dokumentumokat láthatunk arról, hogy már évekkel ezelőtt próbálkozott azzal, hogy kitörjön belőle, csakhogy jogi csűrés-csavarásokkal mindig megakadályozták, hogy bíróságra vihesse a saját ügyét.

Britney Spears apja megfigyelte a lánya pasijait

Britney Spears szülei Lynne és Jamie (Fotó: Denise Truscello/WireImage)

Élősködők egész csapata csüngött Britney Spearsen: a fellépéseit szervező cég egy olyan évben is félmillió dollárt keresett, amikor Britneynek egyetlen fellépése sem volt, az apja által megbízott ügyvéd pedig az évek folyamán hárommillió dollárral lett gazdagabb, miközben valójában nem Britney, hanem Jamie érdekeit képviselte. Túl sokan voltak anyagilag érdekeltek abban, hogy ez a helyzet fennmaradjon, és olyan falat vontak köré a gyerekeivel zsarolva és állandóan begyógyszerezve őt, hogy abból az énekesnő nem volt képes kitörni. Egészen megdöbbentő látni a gyámság alá vonó dokumentumban, hogy például demenciára hivatkozva kérik Spears gyámság alá helyezését, miközben az énekesnő láthatóan azóta is használható memóriával bír, hiszen számos turnét, interjút bonyolított le, és egyik pasija se erősítette meg, hogy bármilyen problémát tapasztalt volna Britney memóriájával kapcsolatban (ahogy az egyikük elmondja, Britneyt lehetett elkeseredettnek vagy dühösnek nevezni, de őrültnek semmiképp sem). Ahogy egy szakértő a filmben ecseteli: számos ember gyámság alá vonásában vett részt az évek során, de egy se volt köztük, aki még aktívan dolgozott volna, mert ezt a rendszert azok számára találták ki, akik már képtelenek erre, és segítségre szorulnak. Úgy fest, a világ végre ráébredt, hogy egy régi kedvencükkel égbekiáltó igazságtalanság történt, és ha az ügy ebben a mederben folytatódik tovább, akkor minden valószínűség szerint Britney Spears idén végre nemcsak az apjától szabadulhat végleg, hanem a gyámság béklyójától is. Britney mindenesetre már most is ünnepel: az Instagramjára feltöltött egy anyaszült meztelenül lőtt képsorozatot, mert ő így ünnepli a szabadságát.

A Britney vs Spears című dokumentumfilm a Netflix kínálatában látható.

Jó filmeket néznél? Ajánlunk párat:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top