Aukciós rekordok: milliókért kapkodják el a sztárok levetett ruháit

M. N. | 2023. Április 15.
A filmes jelmezek a legnépszerűbbek az árveréseken, de kesztyűért vagy épp sportcipőért is fizettek már súlyos milliókat a tehetős gyűjtők.

A gyűjtők egészen szédítő összegeket képesek kifizetni olyan ruhákért, cipőkért vagy épp kiegészítőkért, melyeket egykor világsztárok viseltek filmekben, színpadon, jeles eseményeken vagy akár magánemberként. Az alábbi galériában megnézheted minden idők legmagasabb áron elkelt, ilyen típusú relikviáit.

A La Peregrina nyaklánc

Elizabeth Taylor privát ékszerkollekcióját 2011-ben árverezte el a Christie's. A teljes gyűjtemény 116 millió dollárért kelt el, a legtöbbet, egészen pontosan 11,8 millió dollárt a La Peregrina nyakláncárt fizettek. (Fotó: Axel Koester/Corbis via Getty Images)

A rubin cipellők

Az Óz, a csodák csodája előkészületei és forgatásai során használt rubin cipellőkből öt pár maradt fenn a mai napig is. Ezek egyikét Moments In Time online aukciósház 2018-ban 6 millió dollárért értékesítette. (Fotó: Getty Images)

Marilyn Monroe ruhája

A kristályokkal kirakott estélyit, melyben Marilyn Monroe megjelent John F. Kennedy 45. születésnapján, a Ripley's Believe It or Not múzeum 4,8 millió dollárért vásárolta meg 2016-ban egy aukción. (Fotó: Getty Images)

Marilyn Monroe a Hétévi vágyakozás című filmben

A filmtörténelem egyik legikonikusabb jelmezét, a fehér ruhát Marilyn Monroe Hétévi vágyakozás című filmjéből 4,6 millió dollárért vette meg egy magát megnevezni nem kívánó licitáló 2011-ben, egy kaliforniai árverésen. (Forrás: Getty Images)

Audrey Hepburn a My Fair Lady-ben

Audrey Hepburn a My Fair Lady-ben viselt lélegzetelállító jelmezét, az Ascot ruhát 4,5 millió dollárért árverezték el 2017-ben. (Fotó: Warner Brothers/Getty Images)

Michael Jackson a Thriller videójában

A vörös bőr outfitet, melyet Michael Jackson viselt a Thriller klipjében, 2011-ben 1,8 millió dollárért árverezték el. A relikvia értékét növelte, hogy azt a Popkirály korábban dedikálta is. (Forrás: Screenshot)

Judy Garland

Dorothy jelmezéből szintén több is készült az Óz, a csodák csodája forgatására. Az egyik megmaradt darabért 2015-ben 1,56 millió dollárt fizetett ki egy gyűjtő. (Forrás: Profimedia)

Julie Andrews A muzsika hangja című filmben

Az 1965-ös A muzsika hangja című film jelmezei 1,3 millió dollárért találtak gazdára egy 2013-as árverésen. (Fotó: Michael Ochs Archives/Getty Images)

Darth Vader

2019-ben egy anonim gyűjtő 898 420 dollárért vette meg azt a sisakot, melyet David Prowse Darth Vader szerepében viselt a Star Wars V. – A Birodalom visszavág című filmben. (Forrás: Getty Images)

Michael Jordan Air Jordan cipői

Michael Jordan dedikált Nike Air Jordan 1s cipői 2020 májusában 560 ezer dollárért keltek el a Sotheby's aukcióján. Ezzel pedig ez a lábbeli volt sokáig minden idők legdrágábban elárverezett sneakere. (Fotó: Getty Images)

Részlet a Grease című filmből

A fekete bőrdzseki és cicanadrág, melyet Olivia Newton-John viselt a Grease zárójelenetében, 405 700 dollárért talált gazdára egy Beverly Hillsben tartott árverésen 2019-ben. (Fotó: CBS via Getty Images)

Michael Jackson kesztyűje

Az ikonikus fehér kesztyűt, melyet Michael Jackkson 1983-ben viselt, amikor először előadta a Moonwalk-ot, a Julien's aukciós ház 2009-ben 350 ezer dollárért árverezte el. (Fotó: Samir Hussein/Getty Images)

Diana hercegnő és John Travolta tánca

A bársony Victor Edelstein estélyit, melyben Diana hercegnő 1985-ben John Travoltával táncolt a Fehér Házban, 2019-ben bocsátották árverésre. A Historic Royal Palaces nevű szervezet 347 ezer dollárt fizetett a kreációért, azzal a céllal, hogy a későbbiekben kiállítsák azt. (Fotó: Pete Souza/The White House via Getty Images)

Kate Winslet a Titanicban

A vörös ruhát, melyet Kate Winslet Titanic azon jelenetében viselt, melyben Jack megakadályozza, hogy Rose a vízbe vesse magát, 330 ezer dollárért árverezték el még 2012-ben. (Fotó: CBS via Getty Images)

Exit mobile version