Trend

Audrey Hepburn szerény kincsei

Nem voltak luxusékszerei, drága bútorai és sztárallűrjei. A 90 évvel ezelőtt ezen a napon, május 4-én született színésznő személyes tárgyaiért, legyenek bármilyen egyszerűek is, mindmáig megőrülnek a gyűjtők.

Audrey Hepburn igazi rajongója volt a szemmaszkoknak. Mesélik, ha forgatások alatt volt egy szabad negyedórája, elvonult egy csendes sarokba, felrakta a szemmaszkot, és már aludt is. Ez a szokása annyira megtetszett a rendezőnek, hogy be is tette 1961-ben az Álom luxuskivitelben című filmbe. Legendás a jelenet, ahol a színésznő mindössze egyetlen hímzett kis kék selyem-maszkban hever az ágyon, és csak akkor vesz fel egy férfiinget, amikor csengetnek az ajtaján.

A sikamlós kis jelenet után nem csoda, hogy amikor 15 évvel a halála után, 2007-ben egy aukción felbukkant egy kék selyemmaszk a színészlegenda hagyatékából, a licit pillanatok alatt elszabadult. Pedig ez nem a filmben szereplő darab volt, és még arra sincsen bizonyíték, hogy Audrey Hepburn valaha is hordta volna – de maga a tény, hogy a tulajdonában volt, a filléres kis vackot hirtelen értékes relikviává változtatta, amiért végül 6200 dollárt azaz majdnem 2 millió forintot fizetett a boldog tulajdonos.

Audrey Hepburn valószínűtlen divatikon volt – a magánéletben ugyanis távol állt tőle minden csillogás. „A stílusomat bárki könnyen leutánozhatja” – mondogatta gyakran, és igaza volt. A balerinacipő, a capri nadrág, a hatalmas napszemüveg mind egyszerű, olcsó kiegészítő, bármelyik nagyáruházban fillérekért be lehet szerezni.

De azért hozzá kell tenni, csak akkor igazi az illúzió, ha az embernek 55 centis a dereka, mert Hepburn laza, természetes stílusa mellett hihetetlen karcsúságáról is híres volt. Ám ez nem az anorexiának volt köszönhető, amivel gyakran megvádolták, hanem a múltjának.

A második világháborúban ugyanis sokat éhezett – és sajnos ez súlyosan befolyásolta később is egészségi állapotát. Mivel szervezete tiniként nem jutott elég tápanyaghoz, izomfejlődése visszafordíthatatlanul károsodott. Fel kellett hát adnia balerinakarrierjét, és ez volt az oka öt vetélésének is, mielőtt sikerült két egészséges kisfiúnak életet adnia. Egész életében gyomorproblémákkal küszködött, és bár nagyon szeretett enni, egyszerre nem bírt nagyobb adagokat legyűrni.

Balerinamúltjából csak az maradt meg, hogy egész életében mindene volt a mozgás. Magánemberként képtelen volt elviselni a korszak magas sarkú cipőit, szűk ruháit, amiket a vele egyidős mozisztárok hordtak. A laza, természetes ruhákat szerette, amikben lehet guggolni, hajolni, ugrani és akár kilométereket is sétálni. Ezért is lett névjegye a balerinacipő, amiből egyébként meglehetősen nagy méretet hordott, ugyanis 43-as lába volt. (Igaz, emellé 170 centi magas volt, és 50 kilogramm.) A 2017-es árverésen hat régi balerinacipőjét lehetett megvenni, darabját körülbelül másfél millió forintnak megfelelő összegért, ami azért nem rossz ár egy kitaposott csukáért!

Legkedvesebb balerinacipői

Audrey Hepburn balettcipői (Fotó: Leon Neal/Getty Images)

Bár filmjeiben időnként fantasztikus estélyiket hordott (lásd Sabrina vagy My Fair Lady), divatikonná mégis az Álom luxuskivitelben című filmmel vált. Azóta ugyanis minden nő tudja, hogy a „kis fekete ruha” minden alkalomra bevethető – és ennek megfelelően az ikonikus darab, amit a filmben viselt 2006-ban 900 ezer dollárért (270 millió forintért) kelt el, és ezzel egy időben a Filmakadémia megszavazta a 20. század legfontosabb ruhadarabjának.

A ruha tervezője Hubert de Givenchy egyébként a színésznő jó barátja volt, akivel 1953-ban ismerkedtek össze a Sabrina című film forgatásakor. Amikor először találkoztak, Givenchy kicsit csalódott volt. Ő ugyanis Katherine Hepburnt várta, aki akkoriban jóval nagyobb sztár volt Audrey-nál. De hamar megvigasztalódott, és utána nem csak több filmnél (Hogyan kell egymillió lopni, Mókás arc) is közreműködött jelmeztervezőként, de a magánéletben is sok darabbal ajándékozta meg a színésznőt. Audrey pedig többször is azt nyilatkozta: „Ő az egyetlen tervező, akinek a ruháiban önmagam lehetek.” Nem csak ruhák kötötték össze őket: Givenchy még parfümöt is tervezett neki, L’Interdit (Tiltott) néven. Ez a kicsit rózsás, jázminos, ibolyás és fás illat a mai napig megvásárolható.

A ruha az Álom luxuskivitelben című filmből (Fotó: Paramount Pictures/Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)

De nem csak az Álom luxuskivitelben fekete ruhája népszerű – a film forgatókönyve is rekordokat döntött. Az Audrey Hepburn általa birtokolt példány ugyanis, amibe kézzel írt jegyzeteket kedvenc türkizkék tintájával, és amiben szerepel néhány, a végső változatból kimaradt jelenet is, a világ legdrágább forgatókönyvévé vált 2017-ben, amikor 632.750 dollárt fizettek ki érte – ez átszámítva körülbelül 200 millió forint. Nem tagadhatjuk azonban, hogy a lehető legjobb helyre került: az a New York-i Tiffany ékszerbolt vette meg, amelynek kirakatát nézi Hepburn a kezdő jelenetben, és amiről a film az eredeti címét is kapta, Reggeli Tiffanynál. (Breakfast at Tiffany’s)

A forgatókönyv

Az Álom luxuskivitelben eredeti forgatókönyve (Fotó: Leon Neal/Getty Images)

Egyetlen dolgot azonban hiába is keresnénk a színésznő hagyatékában: drága ékszerei szinte egyáltalán nem voltak. Jellemző rá, hogy 1954-ben, amikor megnyerte az Oscar-díjat a Római vakáció című filmjéért, mindössze egy 65 dolláros (20 ezer forintos) fülbevalót viselt. Egyik legdrágább saját ékszere egy arany karkötő volt, amelyet Steven Spielbergtől kapott ajándékba közös filmjük az Örökké (Always) forgatásakor 1988-ban.

A gyémánt ugyanaz (Getty Images)

A világ egyik legdrágább gyémántját azonban, ha nem is birtokolta, ám egy alkalommal mégis felvehette. A 128,54 karátos, kanárisárga Tiffany gyémántot 1877-ben Dél-Afrikában találták, majd a Tiffany&Co. megvásárolta, és vezető ékszerészük, dr. George Frederick Kunz csiszolta meg. Mindössze három alkalommal viselték: elsőként Mary Whitehouse brit társadalmi aktivista 1957-ben, a Newportban megrendezett Tiffany-bálon, másodikként Audrey Hepburn az Álom luxuskivitelben egyik promócióján 1962-ben, utoljára pedig Lady Gaga, az idei Oscar-gálán.

38 év jótékonyság

Audrey Etiópiában 1988-ban (Fotó: UNICEF/Hulton Archive/Getty Images)

Karrierje csúcspontján hagyta abba a filmezést, hogy UNICEF jószolgálati nagykövetként dolgozhasson. Azt mondta azért, mert amikor a háború után éhes és beteg volt, az UNICEF mentette meg az életét, és ezért egész életében hálás volt. Elment ezért a szervezettel Etiópiába, hogy segítsen az éhezőknek, Törökországba, hogy reklámozza a gyermekbénulás elleni oltást, és Guatemalába, hogy tiszta vízhez juthassanak a helyiek. 38 évig (!) dolgozott nekik, és ez nem csak pózolást jelentett! Utolsó három filmje teljes gázsiját is a szervezetnek ajándékozta, és minden hírnevét bevetette, hogy adományra biztassa gazdag ismerőseit. 1993-ban, 63 évesen vastagbélrákban halt meg, aminek oka valószínűleg a napi három doboz cigaretta volt, amit elszívott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top