nlc.hu
Trend

Jakabos Zsuzsanna bőrápolási rutinja

Így vigyáz bőre egészségére Jakabos Zsuzsanna

Az, hogy odafigyeljünk a bőrünk egészségére, minden életkorban fontos, és ehhez szükségünk van arra, hogy legyen egy megfelelő szépségápolási rutinunk. Jakabos Zsuzsanna osztotta meg velünk a tippjeit.

Sokan azt gondolják, hogy a fiatal, még ránc nélküli bőrrel nincs semmi teendő, és csak akkor kezdenek el tudatosabban foglalkozni a bőrápolással, amikor már megjelentek a az apró ráncok, esetleg pár pigmentfolt. Pedig – mint olyan sok mindent – a bőrápolást sem lehet elég korán kezdeni, hiszen fiatalabb korban is rengeteg tényező van, ami hatással lehet bőrünk állapotára, nem mindegy, hogy milyen életmódot folytatunk, ahogyan az sem, milyen külső, környezeti hatások érnek minket a mindennapokban. Sokat tud erről mesélni Jakabos Zsuzsanna, Európa-bajnok magyar úszó, olimpikon, aki nemrég a megújuló Helia-D márka legfrissebb Hydramax termékcsaládjának arca lett.

Jakabos Zsuzsanna a Helia-D új arca

Fotó: Helia-D

„Nagyobb problémáim szerencsére nincsenek, viszont érzékeny a bőröm, és az úszás miatt még jobban oda kell figyelnem arra, hogy megfelelően ápoljam. Hétköznapokon napi két edzésem van, és az uszodai körülmények, például a klóros víz sajnos nem tesz jót neki. Pár hónappal ezelőtt emiatt orvoshoz is kellett fordulnom, ugyanis nagyon kiszáradt a bőröm és nagyon sok pattanásom lett. Ekkor tudtam meg, hogy a klóros víz nemcsak szárít, hanem máshogy is káros hatással lehet a bőrünkre, és muszáj visszaépíteni a sérült védőréteget.” 

Ennek az egyik legjobb módja pedig a megfelelő hidratálás, amihez érdemes olyan termékeket választani, ami hialuronsavat is tartalmaz, hiszen ez kiváló vízmegtartó-képességgel rendelkezik. Emellett pozitív tulajdonsága az is, hogy erősíti a bőrbarriert és antioxidáns hatással is bír. Érdemes tudni, hogy többféle molekulasúlyú hialuronsav létezik, melyek felszívódását nagyban befolyásolja méretük: a nagy molekulasúlyú hialuronsavak jellemzően a bőrfelszínen fejtik ki hidratáló hatásukat, a közepes molekulasúlyú hialuronsavak nagy mennyiségű vizet kötnek meg, a kis molekulasúlyú hialuronsavak pedig a bőr mélyebb rétegeibe is eljutnak. 

A hidratáló krémek fontos részét képezik Jakabos Zsuzsanna arcápolási rutinjának is, aminek kialakításakor nemcsak az játszott szerepet, hogy milyen problémákra keres megoldást, hanem az is, hogy mi a leghatékonyabb módja, annak, hogy elérje a kívánt eredményt, mi az, amit a sűrű mindennapokba fenntartható módon be lehet illeszteni, hiszen nincs sok ideje szépségápolásra a sok edzés, felkészülés és verseny mellett.

„Ha edzőtáborban vagyunk, akkor több időm van, hiszen ébredés után van még másfél órám elkészülni, viszont hétköznapokon már 5.45-kor az uszodában kell lennem, így sajnos csak szűk fél órám van erre. És arról sem szabad elfeledkezni, hogy míg másnak elég naponta kétszer használnia a termékeket, nekem az úszás miatt háromszor-négyszer is alkalmazni kell ezeket a vízben töltött idő miatt. Szerencsére sikerült kialakítani egy háromlépéses rutint, ami nagyon működik. Mivel nem hordok sminket és sokat vagyok vízben, ezért alapos tisztítást ritkán végzek, viszont az előbb említett három lépést nem hagyom ki. Reggelente hidratáló krémmel kezdek, amit vagy C-vitaminos vagy peptides szérum követ, majd jön a fényvédő, lefekvés előtt pedig természetesen éjszakai krémet használok” – árulta el.

Hozzátette, amikor terméket választ vagy vásárol, akkor vannak olyan tulajdonságok, amelyek számára másodlagosak, és azt is elmondta, mi az, ami a legtöbbet nyomja a latban. „Nekem az a legfontosabb, hogy az adott krém vagy szérum milyen hatással van a bőrömre, hogy jobb, szebb lesz-e tőle vagy sem. A saját tapasztalatok mellett persze nagyon hasznos, nagyon jó irány, hogy a tudatos bőrápolás egyre nagyobb teret kap, az, hogy az interneten egyre több információ érhető el például arról, hogy milyen termékeket hogyan és milyen sorrendben érdemes használni, hogyan érdemes összeállítani a szépségápolási rutinunkat.”

Jakabos Zsuzsanna

Fotó: Jakabos Zsuzsanna/Instagram

Az általa is használt peptides szérum például azért jó döntés, mert az ilyen termékek hatóanyagai nagyon jók az öregedés ellen. A peptidcsalád tagjai sokféleképpen hatnak, az egyikük, amit sok kozmetikai termékben meg lehet találni, az réz-peptid. Kutatásokkal igazolt, hogy ez kiváló gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatású, utóbbi esetén pedig kiemelendő, hogy a „jó kollagének” termelését ösztönzi, aminek köszönhetően a bőr simább, egyenletesebb lesz, de más bőrazonos alkotóelem szintézisét is segíti, ilyen az elasztin, proteoglikán és a glükozaminoglikán.

Szintén több bőrápoló termék tartalmaz Argireline-t, vagyis acetyl hexapeptide-8-at. Ezt gyakran botox hatású összetevőként is emlegetnek, hiszen a hatóanyag gyártója által végzett in vivo kutatások igazolják, hogy már 15 nap alatt láthatóan csökkenti a ráncok mélységét. Ugyan a C-vitaminnal vagy a retinollal ellentétben nem megelőző jellegű összetevő, de támogatásképpen mindenképpen fontos eleme lehet egy öregedéselleni bőrápolási rutinnak.

Fényvédelem nélkül egy karcsapást sem!

De nemcsak ez az a lépés, amit érdemes átvenni Jakabos Zsuzsa bőrápolási rutinjából, a bőröregedés elleni felkészülés elengedhetetlen része a fényvédelem. Ma már több kutatás is bebizonyította, hogy a bőr öregedéséért főként a napból eredő UVA- és UVB-sugarak felelősek. A nap fényének kitett bőr hamarabb kezd el ráncosodni, megereszkedni, és nagyobb az esély a pigmentfoltok kialakulására is. Ez még csak a jobbik eset, az UV-sugárzás ugyanis bőrrákot is okozhat.

 „Legutóbb az edzőtáborban naponta több órát úsztunk a tűző napon, ezért fontos volt odafigyelnem arra, hogy legyenek nálam olyan termékek, amik megfelelő UV-védelmet nyújtanak. Persze nemcsak ilyen esetekben kell ezeket használni, hanem télen-nyáron, mindennap, erre édesanyám tanított meg. Idővel pigmentfoltok jelentek meg a bőrén, ezért elkezdett fokozottan figyelni a fényvédelemre, és nagyon szép eredményeket ért el. Volt idő, amikor nem hallgattam rá, de most már én is tudom, hogy ez egy kihagyhatatlan lépés.”

Mint ismert, a fényvédők faktorszámát az SPF értékkel jelölik. Ez egy nemzetközi szabvány, és azt jelenti, hogy a készítmény hányszorosára növeli a bőr védekezőképességét a nap sugaraival szemben ahhoz képest, mintha nem használnánk fényvédőt. Az ősztől tavaszig terjedő időszakban is célszerű legalább SPF 30-as fényvédős arckrémet alkalmazni, de nyáron – különösen akkor, ha érzékeny a bőrünk vagy sokat időzünk a napon – ajánlott SPF 50 vagy 50+ terméket használni. A fényvédő krémet arctisztítás után javasolt felvinni az arcbőrre és a nyak területére. Legideálisabb, ha ez a reggeli bőrápolás utolsó lépése, hiszen ha még egyéb kozmetikumot is felvinne rá, csökken a hatékonysága.

Jakabos Zsuzsanna elmondta azt is, hogy az ápolt, szép bőr megőrzése mellett számára a belső szépség, a harmóniára való törekvés is nagy jelentőséggel bír. „A szépség nem csak a külsőségekről szól, nagyon fontos az, hogy milyenek vagyunk belül, hiszen az ember lelke külsején is tükröződik, és meglátszik az is, hogy valaki hogyan érzi magát a bőrében. Ez felülírja azt, hogyan néz ki valaki, hogy megfelel-e az éppen aktuális szépségideáloknak. Az emberek sokszor elfelejtik, hogy a külsőnket nem tudjuk egy csettintésre megváltoztatni, amit tehetünk helyette az az, hogy megtanuljuk szeretni és elfogadni magunkat.”

Mivel ismert sportolóról van szó, akiről az évek során rengeteg fotó is készült, természetesen felmerül a kérdés, az, hogy annyiszor találkozik a képmásával, hogyan befolyásolja az énképét. „A legtöbbször nincsen befolyásom arra, hogy milyen fotók készülnek rólam, ha kijövök a vízből, úgyis készülnek rólam képek, és nem mondhatom azt, hogy várjátok meg, amíg megszáradok, amíg egy kicsit összeszedem magam, így elég lazán kezelem az ilyen helyzeteket” – tette hozzá.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top