nlc.hu
Trend

Jane Birkin halála

Meghalt Jane Birkin, 76 éves volt az énekes-színésznő, a Birkin-táskák ihletője

Évek óta szívpanaszokkal küzdött, két éve egy enyhébb sztrókot is kapott.

Holtan találták párizsi otthonában Jane Birkint. A brit színésznő-énekesnő – aki a divatiparban fogalomnak számító, a Hermès ikonikus luxustáskáját, a Birkint ihlette – 76 éves volt, halála okát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Jane Birkin

76 éves korában elhunyt Jane Birkin – Fotó: Marcus Brandt/picture alliance via Getty Images

Jane Birkin énekesnőként, színésznőként és közéleti személyiségként is óriási népszerűséget vívott ki magának Franciaországban. Mintegy 70 filmben játszott, és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Jean-Luc Godard, Alain Resnais vagy éppen Agnes Varda. 

Londonban született, Nagy-Britanniában nőtt fel, de ennek ellenére francia nyelven énekelve szerzett hírnevet. A hatvanas évek végén költözött Párizsba, amikor elnyerte egy francia film, a Slogan egyik főszerepét. Akkor ismerkedett össze Serge Gainsbourggal. A színész-énekes nemcsak az alkotótársa lett, hanem a férje is. Vele együtt adta elő 1969-ben a Je t’aime… Moi non plus című dalt, amely gyorsan meghozta Jane Birkin számára a világhírt.

Gainbourg a későbbiekben több dalt is írt hozzá, illetve együtt is énekeltek duetteket.

A házaspárnak egy lánya született: Charlotte Gainsbourg, aki kétszeres César-díjas színésznő, énekesnő.

Birkin

Jane Birkin a lányával 2023 februárjában a 48. César-díj kiosztóján, Párizsban – Fotó: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images

Birkin és az ikonikus Birkin-táska 

A luxustáska megszületése állítólag egy véletlen találkozásnak köszönhető: 1981-ben Jane Birkin az Air France Párizsból Londonba tartó járatán a Hermès volt vezérigazgatója, Jean-Louis Dumas mellett ült. A színésznő táskájából egyszer csak minden kiborult, mire Dumas azt javasolta neki, hogy talán egy többzsebes darabra lenne szüksége. Ezután elkezdtek beszélgetni az ideális táskáról, Dumas pedig gyorsan el is készített egy táskavázlatot. Amikor elkészült a közösen megálmodott táska, Dumas felajánlotta Birkinnek ajándékba, cserébe pedig a színésznő megengedte, hogy felhasználják a nevét a táska forgalmazásához.

birkin

Jane Birkin egy Birkin-táskával 2011-ben – Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top