nlc.hu
Trend
Az ékszerviselés alapszabályai

Ékszeretikett – Az ékszerviselés alapszabályai

Minden nőnek ismernie kell az ékszerviselési alapszabályokat. Érdemes figyelni az apróságokra, hiszen az ékszerek sokat mesélnek viselőikről.

Ékszerekkel bármilyen ruhaösszeállítást feldobhatunk, ráadásul remek eszköze az önkifejezésnek is. Létezik azonban néhány szabály, amelyeket érdemes betartani, még ékszerviselés esetében is. Legyen szó átlagos munkanapról, fontos meetingről, különleges estéről. Mindennek megvan a maga helye és ideje (akár a szalmakalapnak).

Aranyláncot és gyűrűt viselő nő.

Aranyszabály: a kevesebb néha több

A modern trendek azt diktálják, hogy az önazonosság mindenek felett áll. Ha ékszerekről van szó, akkor mindenképpen be kell tartani bizonyos szabályokat, amelyek felülírják az önkifejezés szabadságát. Az ékszer befektetés. Azonban nem pénzügyi, hanem önmagunkba, stílusunkba fektetünk általa, hogy az igazi énünket csillogtathassuk. De ne felejtsük el, hogy mi hordjuk az ékszert, nem pedig fordítva. 

Ha ékszerviselésről van szó, akkor csak egyetlen nagyon szigorú szabály létezik: érezzük jól magunk abban, amit viselünk.

A mindennapokban

Sokan hordanak olyan ékszereket, amelyeket szinte soha, vagy nagyon ritkán vesznek le. Ilyen például az esküvői vagy eljegyzési gyűrű, apró medálos nyakláncok. Ameddig ezek egyszerűek, addig kifejezetten divatos megjelenést kölcsönöznek viselőiknek. Gyűrűből lehet többet is hordani, ameddig ezek visszafogottak. 

Arctalan nő több ujján gyűrűkkel.

Ha több gyűrűt hordunk, akkor kerüljük a látványos darabokat

Nem egy férfi és nő dönt amellett, hogy órát viseljenek mindennap. Az óra is ékszer, ezért így is kell kezelni. A klasszikus darabok sosem mennek ki divatból, mégis figyeljünk arra, hogy passzoljon stílusunkhoz a választott darab.

Hol és mikor?

Amikor otthon fogadjuk családunk, barátaink, esetleg mi megyünk hozzájuk vendégségbe, akkor nem érdemes legszebb és legdíszesebb ékszereinket hordanunk. A szeretteink már úgyis láttak mindent, így nem szükséges őket fényűző stílussal lenyűgöznünk. 

A többrétegű nyakláncok nagyszerűek bármilyen alkalomhoz, de nem szabad túlzásba vinni. Ha ékszerünk túl cicomás, akkor elvonhatja rólunk a figyelmet. Diszkrét és egyszerű darabokkal sokkal többre megyünk. Elengedhetetlen, hogy ha ekkora hangsúlyt fektetünk kezeinkre, akkor azok legyenek ápoltak. 

Új ékszer vásárlásakor kísértésbe esünk, hogy már másnap viseljük munkahelyünkön, hogy mindenki láthassa szerzeményünk. Az ékszer biztosan gyönyörű, azonban nem a munkahely a megfelelő hely arra, hogy büszkén mutogassuk. Több helyen dresszkód is van, sokszor biztonsági okokból. Ezért érdemes megfontolnunk, hogy milyen ékszerekkel járunk munkába. Az elegáns, de visszafogott darabok viselése továbbra is feddhetetlen.

Nem lehet mindig kényelmes vagy praktikus nagy, lógó, csilingelő fülbevalókat hordani. Ugyanez érvényes a nyakláncokra is. Biztosan nem szeretnénk arra figyelni munkahelyi ügyeink helyett, hogy éppen hogy állnak ékszereink, vagy éppen kellemetlen érzést kelt viselésük.

Tükörbe néző nő, amint fülbevalóját figyeli.

Munkahelyen viseljünk diszkrét fülbevalókat

Meglepő lehet, de gondoljunk munkatársainkra is. Ha nehéz a karkötőnk, és zajt csap minden mozdulatunkra, esetleg fülbevalónk zörgéssel kíséri fejmozgásainkat, akkor érdemes ezeket a darabokat otthon hagynunk. Ne zavarjuk a többieket, legyünk tisztelettel irántuk. 

Egy dologra mindig figyeljünk oda: udvariatlanság hencegni. Coco Chanel is úgy látta, hogy fontos indulás előtt megvizsgálni még egyszer megjelenésünk.

Mielőtt elhagyod a házat, nézz a tükörbe, és vegyél le egy dolgot.

Hivatalos rendezvényeken más szabályok érvényesek. Határozottan nagyobb mozgástere van az ékszerhasználatnak, de az esemény típusának függvényében érdemes mindig visszafogottnak maradnunk. 

Ez remek alkalom lehet, hogy előkerüljenek a drágaköves ékszerek, a gyöngyök. A megfelelő öltözékkel párosítva tökéletesen egyensúlyozzák egymást. Amennyiben nem akarunk giccses megjelenést, akkor kerüljük a túl sok kiegészítőt. 

Dresszkódtól függetlenül mindig jobb, ha egyetlen domináns ékszerhez ragaszkodunk. Lehet ez drámai nyaklánc vagy látványos gyémánt fülbevaló, mindig olyan darabot válasszunk, amely kiemeli megjelenésünk.

Mi passzol hozzánk?

Kulcsfontosságú tisztában lennünk arcformánkkal és bőrtónusunkkal. Ezáltal biztosan olyan ékszereket választunk, amelyek kihangsúlyozzák egyediségünk. Kerek arcokhoz a lógó fülbevaló passzol, mert ezek megnyújtják az arcot. A keskeny arcúaknak ajánlott valami kereket választaniuk, hogy íveket adjanak vonalaiknak. 

Nagyon el tudja rontani az is az összhatást, ha nem megfelelő nyakláncot választunk. A medálos nyakláncok kiemelik az arccsontokat, míg a gyöngyök kiemelik a szemeket. Nyakbavalók esetében is meghatározó tényező, hogy milyen fazonú ruhát viselünk. Az alábbi videó bemutatja, hogy egyes ruhadarabokhoz milyen nyakék talál.

Ami a bőrtónust illeti, a meleg alaptónusúaknak az arany és a rózsaarany, míg a hűvös alaptónusúaknak az ezüst és a platina áll a legjobban.

Gyöngyök és drágakövek

Soha ne becsüljük alá a gyöngyök erejét. Merjünk túllépni a klasszikus, fehér alapdarabokon, és próbáljunk ki egzotikus gyöngysorokat. Keressünk olyan darabokat, amelyekbe váratlan díszeket, például korallt vagy megkövesedett fát építettek be.

Az olyan színes drágakövek, mint például a rubin, a smaragd és a zafír, sokkal többet kihoznak az egyszerű feketéből és semleges színekből. Erre a gyémánt egyszerűen nem képes. Amennyiben fokozni szeretnénk a hatást, akkor keverjük össze őket. Megnyerően fest, ha nem egyforma, hanem egymáshoz illő színű köveket viselünk. Nincs is elegánsabb párosítás a smaragdnál és a zafírnál.

Törekedjünk arra, hogy megtaláljuk saját stílusunkat és azokat az ékszereket, amelyeket szívesen viselünk. Legyünk merészek, próbáljunk ki új dolgokat, fedezzük fel, hogy mely darabok kiáltják messziről, hogy tökéletesen passzolnak hozzánk. Azonban ne felejtsük el az aranyszabályt: a kevesebb néha több.

(Forrás: Flower, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top