nlc.hu
Trend

India Holdra szállt

India meghódította a Holdat – videón a sikeres Holdraszállás!

Magyar idő szerint szerda délután sikeres leszállást hajtott végre India Csandrajáan–3 leszállóegysége a Hold déli pólusánál.

Nem sokkal azután, hogy Oroszország holdra szállási kísérlete csúfos kudarcot vallott – a Luna-25 szonda az égitestbe csapódott –, India sikeresen landolt a Holdon – írja a hvg.hu.

Ezzel a világon a negyedik olyan ország lett – az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína után –, amelynek sikerült ez a művelet.

 

A Csandrajáan–3 leszállóegysége, a Vikram magyar idő szerint szerdán 14 óra 34 perckor érkezett meg a Hold déli pólusára. Érdemes beletekerni a felvételbe, és figyelemmel kísérni a sikeres akciót. A 45. percnél látható az üdvrivalgás a földi irányító központban:

A küldetés még július 14-én indult el a Földről, majd a Csandrajáan–3 augusztus 5-én állt pályára az égitest körül. A déli pólus azért kiemelten fontos – itt próbáltak meg landolni az oroszok is –, mert a tudósok úgy vélik, vízjeget tartalmaz. Ebből oxigént, vizet, valamint a rakéták számára üzemanyagot lehetne előállítani.

űrhajó

Az indiaik meghódítják a Holdat. Fotó: SRO / AFP

A landolás ezen a területen nem egyszerű, mivel sok a kráter, a térség pedig árnyékos. India korábbi küldetése, a Csandrajáan–2 az oroszok Luna-25-jéhez hasonlóan kudarcot vallott.

Hatalmas az ünnep Indiában. Az ország negyedikként hódította meg a Holdat.

Hatalmas az ünnep Indiában. Az ország negyedikként hódította meg a Holdat. Sanjay KANOJIA / AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top