nlc.hu
Trend

A hiperpigmentáció okai és kezelése

Vedd fel a harcot a sötét foltok ellen!

A hiperpigmentáció nem feltétlenül előzhető meg, azonban ha már kialakult, sokat tehetsz a sötét foltok halványításáért. Elmondjuk, hogyan.

A melanin a bőr, valamint a haj és a szem színét adó pigment. A melaninszint növekedésének hatására a bőrön sötét foltok jelenhetnek meg. De vajon mi váltja ki mindezt és hogyan kezelhető a már kialalakult bőrprobléma?

A hiperpigmentáció kialakulása

A hiperpigmentációnak, vagyis a sötét foltok kialakulásának számos oka lehet, ezek közül a leggyakoribbak a következők:

  • Genetikai okok 
  • Hormonális változások, például pubertás vagy terhesség alatt 
  • Napsugárzás okozta sejtkárosodás 
  • Bőröregedés
  • A szervezetből hiányoznak bizonyos vitaminok, például a B12 és a folsav 
  • Bőrsérülések, például akné, vágások vagy égési sérülések 
  • Egyes gyógyszerek, például fogamzásgátló tabletták vagy fényérzékenységet okozó gyógyszerek 
  • Mellékvese-rendellenességek, mint például az Addison-kór 
  • Pajzsmirigy-rendellenességek

A pigmentfoltok – más néven öregségi foltok, napfoltok, vagy májfoltok – legtöbbször barnás árnyalatúak, de lehetnek szürkések, akár feketébe hajlók, ahogy rózsaszínes, vöröses tónusúak is. Leggyakrabban a napfénynek kitetett területeken jelentkeznek, így az arcon, a kezeken, a vállakon és a karokon, de felbukkanhatnak más testrészeken is. A méretük a szeplőtől általában a 13-15 milliméteres nagyságig terjed, szabálytalan formájúak, azonban jellemző, hogy csoportokba rendeződnek, így pedig jobban is láthatók.   

Hiperpigmentáció

Fotó: Getty Images

Megelőzés és kezelés

A hiperpigmentációt nem feltétlenül lehet teljes mértékben megelőzni, de a bőr napsugárzás elleni védelme, a fényvédő használata minden évszakban, illetve a rendszeres vitaminpótlás segíthet. Abban az esetben, ha már kialakult, különféle kezelések, bőrápoló termékek segíthetnek a foltok halványításában, eltüntetésében. Lényeges tehát, hogy a napi arcápolási rutinodban alkalmazz olyan termékeket, melyek hatékonyan veszik fel a harcot a sötét foltokkal, emellett széles spektrumú fényvédőt is tartalmaznak.

A  hiperpigmentáció elleni küzdelem egyik „csodafegyvere” a niacinamid, mely a B3-vitamin egy speciális fajtája. Természetes formában számos élelmiszerben megtalálható, beleértve a húst, halat, tejet, tojást, zöldségeket és gabonaféléket. Bőrápoló termékek népszerű hatóanyaga, mivel bőrtípustól függetlenül biztonsággal használható, serkenti a bőrsejtek egészséges működését és, ahogy azt kutatások is alátámasztják, több bőrprobléma ellen is hatékony. Fokozza a hidratációt, enyhíti a gyulladásokat, irritációt, segít a pórusok tisztán tartásában és méretük minimalizálásában, antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően csökkenti a ráncokat és a finom vonalakat, javítja a bőr tónusát, fokozza ragyogását, valamint, ahogy azt már említettük, a sötét foltok halványításában is segít.

Arcápolás, napról napra

A VICHY Liftactiv B3 sötét foltok elleni arckrém SPF50 védelmet nyújtó fényszűrővel intenzíven hidratál, miközben hozzájárul a bőr feszességének megőrzéséhez és véd a káros UV-sugárzás hatásaival szemben. Napról napra látványosan csökkenti a ráncok és sötét foltok láthatóságát, elősegítve a bőr ragyogását és vitalitását. Rendszeres használata különösen hatékony a megfelelő bőrápoló szérum alkalmazásával együtt.

Vichy

VICHY Liftactiv B3 sötét foltok elleni arckrém és Liftactiv B3 szérum

A VICHY Liftactiv B3 szérum, mely társa ennek a krémnek, mélyen hatol be a bőr rétegeibe, hogy teljes körű hatást fejtsen ki. A niacinamid tartalmának köszönhetően a bőr mélyebb rétegeiben csökkenti a sötét foltok kialakulását, míg a glikolsav a felszínen enyhe hámlasztó hatást biztosít, így segítve a sötét foltok halványítását. Fontos, hogy a szérum használatát kövesse SPF 50-es fényszűrő, amely nélkülözhetetlen a bőr védelméhez a káros napsugárzás ellen. Rendszeres termékhasználattal a bőr tónusa egységesebbé válhat, és a bosszantó sötét foltok is fokozatosan halványulhatnak, hozzájárulva a friss, sugárzó megjelenéshez.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top