nlc.hu
Trend

Színterápia: befolyásolják a hangulatunk a színek?

Színterápia: befolyásolják a hangulatunk a színek?

Hogyan hatnak a színek a hangulatunkra, érzéseinkre és a viselkedésünkre? Egyáltalán hatnak? Nézzük!

Szorongsz egy sárga szobában? A kék szín megnyugtat és ellazít? A művészek és a belsőépítészek régóta úgy gondolják, hogy a színek drámaian befolyásolhatják a hangulatot, érzéseket és érzelmeket.

Mit jelent a színpszichológia?

A színpszichológia azt tanulmányozza, hogy a különböző színek hogyan befolyásolják az emberi hangulatot és viselkedést, az érzelmi reakciókat.

„Tekintettel a színek elterjedtségére, azt várnánk, hogy a színpszichológia egy jól fejlett terület – mondják Andrew Elliot és Markus Maier kutatók. – Meglepő módon ez idáig kevés elméleti vagy empirikus munka történt a színek pszichológiai működésre gyakorolt hatásával kapcsolatban, és az elvégzett munkát többnyire gyakorlati megfontolások, nem pedig tudományosan vezérelték.”

A kutatók szerint nem véletlen, hogy milyen színű ruhát választunk egy adott nap reggelén, ugyanis általában az outfit kellőképp tükrözi az épp aktuális érzelmi állapotunk.

Színpszichológia

Fotó: Getty Images

„A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. A lakásunkban lévő színek befolyásolják hangulatunkat és viselkedésünket. A minket körülvevő színek le tudják csillapítani az elménket vagy éppen hogy energetizálnak. Hatnak a hangulatunkra, egészségünkre és a boldogságunkra is” – olvasható Füredi Katica pszichológus oldalán.

A zöld általában nyugtató hatású szín, így a zöld színű ruhák viselése kevésbé szorongóvá tehet. A kék békés, így viselése segíthet legyőzni a stresszt. A piros kalandos, erős, barátságos, dinamikus, amíg a sárga vidám, jókedvű, szeretetteljes szín. Az élénk rózsaszín fiatalos, vidám és izgalmas, ugyanolyan magas energiaszinttel, mint a piros. A narancssárga melegséget, megbízhatóságot sugall, míg a barna stabilitást hordoz. A fehér a semlegesség, erkölcsösség, béke, nyugalom, tökéletesség színe, míg a fekete mérvadó, erős szín.

Az emberek jelentést rétegeznek a színekre, többnyire szubjektív tapasztalataikból merítve, és így komoly személyes indokokat teremtenek, hogy egy árnyalatot taszítónak vagy vonzónak találnak-e. „Ez megmagyarázza, hogy a különböző emberek miért preferálják eltérően ugyanazt a színt, és miért változhat az adott szín preferenciája idővel” – mondta Karen Schloss, az amerikai Wisconsin-Madison Egyetem pszichológiai adjunktusa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top