nlc.hu
Trend

Mellényként hordható légzsákot fejlesztettek ki Kínában

Hordható légzsákot fejlesztettek ki időseknek – videó

Nagyon sok idős szenved komoly sérüléseket, ezt akarja kivédeni találmányával egy kínai cég.

Legyünk bármilyen korúak, esés közben könnyen megsérülhetünk, de tény, hogy az idősebbek nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Egy kínai start-up cég ezért fejlesztett ki egy mellényként hordható légzsákot, ami minimalizálja a sérülés veszélyét, ha véletlenül elesne az ember. 

„2014-ben egy idős barátunk elesett és eltörte a medencecsontját, és a gyógyulás hosszú és fájdalmas volt. Pedig ezt meg is lehetett volna előzni” – idézte fel a csapat, hogy mi ösztönözte őket, hogy megtalálják a módját, hogyan védjék meg az időseket.

„Az általunk megvizsgált adatok szerint hazánkban mintegy 400 millió 65 év feletti ember szenved sérülést esés miatt, és közülük évente 32 000 ember veszíti életét. Az esés miatt nemcsak csontjukat törhetik, de tüdőembólia is felléphet, fertőzést is kaphatnak, sőt, egyéb problémák is jelentkezhetnek, ami komoly hatással van az időskorúak életminőségére, és egész családjuk mindennapjaira is kihathat” – tették hozzá.

A csapat öt évig dolgozott az ötleten, így született meg a mellény, ami olyan légzsákokat rejt, ami a fejet, a vállat, a hátat és a csípőt is megvédi. Emellett pedig olyan algoritmuson is dolgoznak, ami megjósolja, hogy egy hirtelen mozdulat eséshez vezethet-e, és ha úgy ítéli meg, fennáll ennek a veszélye, a légzsákok még azelőtt felfújódnak, hogy a mellény viselője megütné magát.

Statisztikáink szerint egy idős ember 0,3 másodperc alatt esik le a földre, tehát technikailag 0,18 másodperc alatt kell felfújni a légzsákokat” – mesélt a fejlesztés kihívásairól a vállalat igazgatóhelyettese.

Hordható légzsák

Fotó: Suzhou Yidaibao

Az eszközt és az algoritmust természetesen folyamatosan tökéletesítik, az első változatot pedig még 2019-ben mutatták be.

(via DesignTaxi)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top