nlc.hu
Trend

Száraz haj ápolása

Így ápold a száraz hajat!

A száraz hajnak speciális törődésre, ápolásra, védelemre van szüksége a fejbőrtől a hajvégekig.

A szárazság jelenleg a világ három legnagyobb hajproblémája közé tartozik. A száraz haj fő oka a tápanyaghiány – a táplálás hiánya, amely fejbőrnél kezdődik, és a hajhosszon keresztül egészen  a hajvégekig haladva a belső és külső tényezők együttesének eredménye. Hogyan lehet felismerni? A haj elveszti csillogását, puhaságát és rugalmasságát, tapintása durvává, érdessé válik, nehezebb formázni, könnyebben gubancolódik.

A haj látható része, a hajszál, egy külső burkot, a kutikulát tartalmazza. A felszínen a kutikulát egy vékony lipidfilm védi, amely bevonja a szálat és védi azt. Ennek a lipidbevonatnak a jó minősége szükséges a hajszálak szerkezeti kohéziójának védelméhez, de a haj folyamatosan ki van téve olyan külső agresszoroknak, amelyek gyengítik azt. A Nutritive alapvető hatóanyagokkal táplálva a hajat, helyreállítja ezt a védőréteget, puhaságot, fényt és könnyű hajbontást biztosítva.

Amikor magunknak szeretnénk diagnosztizálni a száraz haj fogalmát, érdemes több lépésben haladni. (…) A fejbőr ilyen esetekben veszít a rugalmasságából, a felső hámréteg kicsikét leválik. Fénytelen, mattabb lesz a hajszín, elveszíti a hajszál a rugalmasságát

– Szabó Bea Kérastase Online Ambassador @bea.hairspecialist, Fodor Szalon Budapest 

Okok

Számos olyan belső, illetve külső tényező van, mely a haj szárazságát eredményezheti. 

Genetikai adottságok

A gyökerekben termelődő faggyú természetes és védőréteget képez a hajon, azonban ha a faggyúkiválasztás – legtöbbször genetikai okokból – elégtelen, az a fejbőr és a haj egészének szárazságát, illetve korpásodást okozhat. 

Környezeti hatások

Bizonyos környezeti hatások és életmódbeli szokások szintén hozzájárulhatnak a hajszálak kiszáradásához. Ezek közül a leggyakoribbak: 

  • a száraz, meleg éghajlat, időjárás
  • ha gyakran éri napsugárzás a hajat
  • gyakori úszás klóros vagy sós vízben

Hajápolási szokások

A haj kiszáradásához vezethetnek a következő hajápolási szokások:

  • túl gyakori hajmosás
  • nem a haj igényeinek megfelelő samponok, balzsamok vagy hajformázó termékek használata
  • hajfestés és más kémiai kezelések
  • túl magas hőfokon végzett és/vagy túl gyakori hajszárítás
  • elektromos hajsütővas, hajvasaló vagy hajcsavarók használata

Egészségügyi problémák

Bizonyos egészségügyi problémák szintén befolyásolhatják a haj nedvességmegtartó képességét. Ilyenek lehetnek például:

  • Az étkezési zavarok, mint az anorexia nervosa vagy a bulimia
  • A pajzsmirigy-alulműködés
  • A Menkes-szindróma

Száraz vagy károsodott?

Bár hasonló tünetekkel járhat, fontos megkülönböztetni a száraz és a sérült hajat. Lényeges különbség, hogy míg a haj sérülése, károsodása általában bizonyos területen jelentkezik, addig a haj szárazsága a fejbőrt és a haj teljes hosszát érinti. 

Azt, hogy egészséges, száraz vagy sérült a hajad, a következő módszerrel könnyedén tesztelheted: Tisztálkodás után húzz ki a hajkoronádból egy nedves hajszálat! Vedd az ujjaid közé, finoman húzd szét mindkét irányba, és figyeld meg, hogy mennyire nyúlik meg, majd engedd vissza! Ha azt tapasztalod, hogy nagyjából a harmadával nyúlik meg a hossza, majd visszazsugorodik az eredetire, a hajad egészséges. Ha nem tudod széthúzni a szálat vagy elszakad közben, a haj károsodott. Ha megnyúlik, ám az elengedést követően nem húzódik vissza, az szárazságra utal. 

 

Így ápold a száraz hajat!

Mosás, ápolás, hővédelem, utóápolás

A száraz hajnak speciális törődésre van szüksége, melybe beletartozik a mosás, az ápolás és persze a hővédelem is, az igényeinek megfelelő termékekkel. 

A teljes 10 darabból álló Kérastase Nutritive termékcsalád a lehető legjobb ápolást nyújtja minden típusú száraz haj számára, a fejbőrtől a hajvégekig – beleértve a klasszikus hajbalzsamokat, maszkokat és hajban maradó ápolókat, valamint az új, öblítés nélküli szérumokat, hogy éjjel-nappal könnyen hozzáférhessenek a tápláló hatóanyagokhoz. A Nutritive luxus formulái tele vannak bőrápolás ihlette összetevőkkel, amelyek visszaállítják a száraz, kimerült haj eredeti vitalitását.

A Nutritive növényi alapú fehérjekomplexe tápláló kiegészítőként működik, ellátva a hajat alapvető tápanyagokkal. Búzából, kukoricából és szójából származik, zsírsavakkal és vitaminokkal van keverve, és 17 olyan aminosavat tartalmaz, amelyek a hajszálakban természetes módon is jelen vannak. A hajszálakkal való nagyfokú affinitása lehetővé teszi, hogy az elektrosztatikus kölcsönhatásnak köszönhetően a száraz, meggyengült területeket célozza meg. A B3-vitamin származéka, a niacinamid egy népszerű bőrápoló összetevő, amely segít megerősíteni a hajszálak szerkezetét. A keratinszintézisre gyakorolt serkentő hatásának köszönhetően a niacinamid segít javítani a haj mechanikai tulajdonságait a hosszan tartó egészséges megjelenés érdekében.

A jó hajmosáshoz elengedhetetlen a megfelelő hőmérsékletű víz. A túl forró víz a faggyúmirigyeket termelődésre készteti és ezáltal gyorsabban is zsírosodhat a hajunk.

– tanácsolja Szabó Bea Kérastase Online Ambassador @bea.hairspecialist, Fodor Szalon Budapest 

Mosás

Bain Satin hajfürdő – Kíméletes formula, amely mélyen tisztítja a száraz hajat, miközben feltölti nedvességgel és segít helyreállítani a komfortérzetét, elnehezítés nélkül. Segít revitalizálni és erősíteni a hajat a kiszáradás elleni küzdelem érdekében, illetve visszaállítani a haj vastagságát és fényét, miközben javítja a nedvességmegtartást és lágyítja a hajat.

 

Mosás

Kérastase Nutritive

Bain Satin Riche hajfürdő – Magas tápanyagtartalmú formula, amely mélyen tisztítja a nagyon száraz hajat, miközben krémesen habzó, súrlódásmentes módon pótolja a nedvességet és a kényelmet. Segít revitalizálni és erősíteni a hajat a kiszáradás elleni küzdelem érdekében és visszaállítani a haj vastagságát és fényét, miközben javítja a nedvességmegtartást és lágyítja a hajat.

Ápolás

Lait Vital – Erőteljes, könnyű formula, amely behatolva a hajszálakba mélyebben hidratál, és lezárja a kutikulákat, hogy hosszabb ideig megtartsa a nedvességet. Erőteljes védelmet nyújt a külső hatásokkal szemben, segít megerősíteni a haj természetes hidrolipid rétegét és helyreállítani a hajszálak sérült részeit, továbbá visszaállítja a haj rugalmasságát és kezelhetőségét.

Ápolás

Kérastase Nutritive Lait Vital, Masquintense, Manquintense Riche

Masquintense  – Könnyű krémformula, amely erőteljes, koncentrált tápanyagot biztosít, hogy megerősítse és táplálja a bőrt. Kiegészíti a rostokat alapvető tápanyagokkal, segít visszaállítani a haj rugalmasságát és a kezelhetőségét, filmréteget hagy, amely erőteljesen védi a hajat a krónikus szárazság ellen.

Manquintense Riche – Gazdag krémes formula, amely segít táplálni a hajat tápanyagokkal és nedvességgel az azonnali rugalmasságért, ragyogó fényért és szaténos tapintásért. Segít hidratálni a szálakat a rendkívül puha és fényes végeredményért.  Segít hosszabb ideig megőrizni a táplálást azáltal, hogy mélyebben behatol a szálakba. Lezárja a kutikulát, hogy megtartsa a nedvességet.

Hővédelem

Lotion Thermique Sublimatrice – Könnyű, tejes leave-in, amely a hajszálak hidratálásával segít revitalizálni a hajat, több rugalmasságot és táplálást biztosít. Megőrzi a haj természetes védőrétegét, hogy megakadályozza a nedvességvesztést. Segít visszaállítani a haj rugalmasságát, csökkenti a szállást és a göndörödést. 230°-ig véd a hőtől.

 

Hővédelem

Kérastase Nutritive Lotion Thermique Sublimatrice, Nectar Thermique

Nectar Thermique – Ez a tápláló fényes tej védelmet nyújt a hajnak, amely ki van téve a hajformázó eszközöknek. Filmréteget hagy, amely megvédi a hajat a krónikus kiszáradástól. Könnyíti a formázást és a hajkezelhetőségét. Csökkenti a szállást és a göndörödést. 230°-ig véd a hőtől. A haj minden egyes használat után jobban visszanyeri rugalmasságát, puhaságát és a ragyogását.

Kiegészítő utóápolók, szérumok

Nutri-supplement Scalp Serum – Az arcszérumhoz hasonlóan a Nutri-Supplement fejbőrszérum egy hatékony formula, amely növeli és védi a fejbőr hidratáltsági szintjét, hogy helyreállítsa a teljes komfortérzetet azáltal, hogy alapvető tápanyagokat és ápolást juttat a gyökerekhez. A klinikai vizsgálatban bőrgyógyászati ellenőrzés mellett tesztelt formula hidratál, megszünteti a fejbőr feszülését és viszketését. Gyorsan felszívódó tejes textúrája, fokozó fehérjéi és lipidjei hidratáltan tartják a fejbőrt, hosszan tartó enyhülést biztosítva, zsíros hatás nélkül.

Kérastase Nutritive

Kérastase Nutritive Nutri-supplement Scalp Serum, Nutri-Supplement Split Ends Serum, 8h Magic Night Serum

Nutri-Supplement Split Ends Serum – Egy ikon újjászületése. Az eredetileg 1989- ben Sérum Réparateur Pointes Abimées néven piacra dobott, kihagyhatatlan sztártermék 2023-ban tér vissza, hogy segítsen helyreállítani a haj természetes fényét és segítsen csökkenteni a töredezett hajvégek számát. Az olajban oldott vitaminnal működő formula révén az áttetsző olaj könnyű és könnyen használható, a táplálékot a hajvégek lezárása érdekében magába zárja, és szaténos felületet hagy maga után, amelyet egész nap érezhető, tartós illat egészíti ki.

8h Magic Night Serum – A Kérastase 2019 óta táplálja az álmokat a Nutritive 8h Magic Night szérummal. Az éjszakai arckrémhez hasonlóan a 8h Magic Night Serum fokozza az alvás regeneráló erejét, hogy éjszakára hidratálja a hajszálakat. A fényűző, selymes szérum könnyedén felvihető, 8 óra alatt lassan segít átalakítani a hajat. Reggelre a haj puha és egészségesebbnek tűnő, tartós, felemelő illattal – olyan, mint a varázslat.

Kezelés

Az otthoni hajápolási rutinod tökéletes kiegészítője lehet, ha ellátogatsz egy Kérastase hajszalonba, ahol kipróbálhatod a Fusio-Dose szalonszolgáltatást. Ezt hajkezelést hajfestéstől függetlenül akár egy hajszárítás mellé is igénybe veheted. Előnye, hogy több mosáson át tart a hajadban a hatása, ezzel is elősegítve a hajszárazság intenzív kezelését. Hatóanyagát tekintve koncentráltabban jelenik meg benne a niacinamid vagy akár a kamélia olaj is. Extra gyors szolgáltatás, mégis nagyon hatékony. ” 

Fedezd fel a Kérastase élményt a szalonjukban!

(Források: 1, 2)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top