nlc.hu
Trend

Shein, Temu fast fashion hatása a légi szállításra

A Shein és a Temu brutális sikere miatt világszerte letérdel a légi fuvarozás

A logisztikusok nem győzik kapkodni a fejüket, annyira megugrott a légi áruszállítás volumene a fast fashion cégek miatt.

Mióta a kínaiaktól ki-ki anyanyelvén rendelhet meg filléres dolgokat is, pillanatok alatt kezdett elképesztő átalakulásba a világkereskedelem, beleértve az áruszállítást is – írja a Reuters. A Shein, a Temu és a szintén Kínából működő TikTok Shop üzleti modellje szerint a lehető leggyorsabban juttatják el termékeiket Kínából a vevőikhez. A két előbbi cég már tavaly nyáron napi 600 ezer csomagot küldött Kínából az USA-ba, azóta pedig fel is pörgött az üzlet.

A Shein és a Temu brutális sikere miatt világszerte letérdel a légi fuvarozás

A dömping miatt eltűnt a karácsony

és a február eleji kínai holdújév után áruszállítási holt szezon. A Cargo Facts Consulting szerint a Shein ötezer, a Temu négyezer, az Alibaba ezer, a TikTok Shop pedig 800 tonna árut postáz naponta.

A szuperolcsó ruházati cikkek, mint a tízdolláros felsők, vagy öt dolláros rövidnadrágok iránt erős a kereslet. A Shein mára a globális gyorsdivat-piac egyötödét uralja az eladásokban mérve. A fast fashion jelenleg Kína teljes, határokon átnyúló e-kereskedelmi szállításának felét teszi ki, és a világ nagy távolságú teherszállító repülőgépeinek körülbelül egyharmadát foglalja le. Kanton és Honkong reptereinek szabad szállítókapacitása pedig lényegében eltűnt.

A Shein és Temu növekedése kiszorítja

a légi szállítmányozás korábbi célközönségét, miközben más globális cégek is alternatív fuvarlehetőségekre vadásznának a Vörös-tengeri kalózkodás fellendülése miatt. Egy légi teherszállító cég vezetője szerint „amikor támadni kezdték a Szuezi-csatorna felé tartó hajókat, nem tudtunk plusz szállítási kapacitást biztosítani, mert az e-kereskedelem már mindet lefoglalta”.

A fast fashion keltette légi teherszállítás iránti kereslet az elmúlt év második felében kezdett el drasztikusan nőni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top