nlc.hu
Trend
István, a király újragondolva – kedvenc rock-operánk visszatér Szegedre!

István, a király újragondolva – kedvenc rock-operánk visszatér Szegedre!

Ismét a Szegedi Szabadtéri Játékokon dől el a magyarok sorsa: negyven évvel első itteni bemutatója után visszatér az István, a király!
István a király - Fotó: ErhardtLászló

István a király – Fotó: ErhardtLászló

Novák Péter rendezésében láthatja a Szabadtéri Játékok közönsége nemzeti rock-operánkat. Az alkotó, aki maga is ezer szállal kötődik az ezeréves történethez és annak színpadi sorsához, újszerű megközelítésben, minden eddiginél rockosabb lendülettel állította színpadra az István, a királyt. A Zikkurat Produkció különleges megoldásokat felvonultató előadásában, az ősbemutató szellemiségét megidézve kiváló színművészek és népszerű énekesek együtt keltik életre az emlékezetes szerepeket.

István a király - fotó: ErhardtLászló

István a király – fotó: ErhardtLászló

A címszerepben Koltai-Nagy Balázs vállalja magára a korona súlyát, vetélytársa, Koppány szerepében Baricz Gergő énekli le a csillagokat a szegedi égboltról. Színre lép Danis Lídia mint Sarolt, a jelmeztervezőként is közreműködő Horányi Juli mint Gizella, Herczku Ágnes mint Réka. Asztrik főapát szerepében Orosz Ákos, Vecelin lovagként Kardos-Horváth János erősíti Vajk táborát. Koppányt pedig Borbély Richárd mint Laborc, Köteles Leander a táltos, Sena Dagadu pedig a sámánasszony szerepében segíti. Színpadra lép Krisztik Csaba, Pallag Márton, Andrássy Máté, Agócs Gergely és Appelshoffer János is – a kiváló szereplőgárda tagjai ráadásul a rock-opera eredeti hangszerelésében szólaltatják meg az emlematikus dalokat. Közreműködnek továbbá Magyar Táncművészeti Egyetem Néptánc szakos hallgatói, a Szeged Táncegyüttes táncosai és a Szabadtéri Játékok gyermekstatisztái is, valódi táncos forgataggá változtatva hazánk legnagyobb színpadát. Tóth Kázmér díszlete egyedülálló, kifejezetten a Dóm tér adottságaihoz alkalmazott változatban érkezik Szegedre, különleges színházi élményt kínálva a négyezer fős nézőtéren helyet foglaló közönségnek.

Isván a király - Sámánasszony - Fotó: ErhardtLászló

Isván a király – Sámánasszony – Fotó: ErhardtLászló

Csodaszép mediterrán városközpont, egy impozáns tér, amelynek árkádjai alatt történelmünk és kultúránk nagyjainak emlékművei, szobrai figyelik a nagyszabású előadásokat, és a Fogadalmi templom ég felé nyújtózkodó tornyai keretezik a hatalmas színpadot, ahol egymásnak feszül újítás és hagyomány, István és Koppány tábora. A patinás helyszínen összesen öt alkalommal elevenedik meg az örökérvényű történet: augusztus 10., 11., 18, 19. és persze 20. estéjén. Szörényi Levente és Bródy János rock-operája mindenkinek tartogat valamit: modern rock- és népzenei hatások elegye alkotja a mára megkerülhetetlenné vált előadás zenei anyagát, amelynek dalait generációk éneklik együtt. Ötletes színpadtechnikai megoldások biztosítják a látvány izgalmasságát, a színházi világ és az alternatív hazai könnyűzene kedvelői egyaránt felismerhetik kedvenceiket az előadás szereplői között; a történelemrajongók pedig egy fergeteges szórakozást nyújtó estén élhetik át, és elmélkedhetnek a több szempontból is sorsfordító eseményeken.

István a király - Fotó: ErhardtLászló

István a király – Fotó: ErhardtLászló

A tartalmas, magával ragadó kikapcsolódás tehát garantált! A grandiózus előadás végére pedig az ikonikus rock-operával újonnan ismerkedők is választ adhatnak a kérdésre: „Mondd, Te kit választanál?”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top