nlc.hu
Trend
Undorító, de tudnod kell, miért muszáj reggel is arcot mosni!

Undorító, de tudnod kell, miért muszáj reggel is arcot mosni!

Nappal ügyesen elbújnak, éjszaka pedig előmásznak falatozni, szaporodni és emészteni... Méghozzá az arcunkon!

Mindannyian követünk valamilyen szépségápolási rutint, krémek, szérumok, arclemosók, maszkok sorakoznak a fürdőszobai polcainkon. De ha te is azok közé tartozol, akik néha kihagyják a reggeli arctisztítást, mondván, „alig értem még magamhoz, minek mosnék most arcot?”, akkor mostantól garantáltan nem felejted ezt a lépést.

Rossz hírünk van ugyanis. Szőrtüszőinkben egészen apró, mikroszkopikus kis teremtmények laknak. Igen, jól olvastad!

 

A nevük: Demodex atka. Ezek a nyolclábú kis lények éjjelente csendben előbújnak, hogy táplálkozzanak, eledelük pedig nem más, mint bőrünk elhalt hámsejtjei és olajai. Kedvenc területük a szempillák, a szemöldök az orrnyereg és a homlok, egyes vizsgálatok szerint pedig nem is kis létszámban fordulnak elő: egyetlen szőrtüszőben akár több tucat is élhet belőlük.

Otthonosan berendezkednek rajtunk

Rémisztő belegondolni, de életük meglehetősen komplex, akárcsak minden más állat, ők is szaporodnak, emésztenek, a peték és az ürülék pedig mind-mind rajtunk köt ki anélkül, hogy ebből bármit is sejtenénk. Átlagos esetben egyébként nem okoznak különösebb gondot, legfeljebb a tudattal nehéz mostantól együtt élnünk és megbirkóznunk, ha azonban túlságosan elszaporodnak, akkor annak dermatitisz, akné sőt rosacea lehet a következménye.

Ezért is annyira fontos, hogy ne csak este tisztítsuk meg arcbőrünket, amikor megszabadulunk az egész napi szennyeződéstől és persze a sminktől, hanem reggel is. Az pedig ezek után már nem is kérdés, hogy szempillaspirált bárkivel is megosztani őrült nagy baklövés. De hogy mire érdemes összességében odafigyelnünk? Erre a 4 dologra!

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

1. Arctisztítás naponta kétszer

Reggel és este alaposan tisztítsd meg az arcodat. Az atkák éjjel aktívak, így a reggeli arcmosással eltávolíthatod az éjszaka folyamán lerakódott szennyeződéseket és ürüléküket, míg az esti arctisztítás megelőzi, hogy a nap során felhalmozódott olaj és szennyeződések az éjszaka folyamán táplálékul szolgáljanak nekik.

2. Smink és sminkeszközök rendszeres tisztítása

A szempillaspirál, szemhéjtus és szemhéjfesték különösen nagy veszélyt jelenthet, mivel ezek közvetlenül érintkeznek a szempillákkal, ahol az atkák megtelepednek. Minden este gondoskodj a smink alapos eltávolításáról, ecseteidet és applikátoraidat edig hetente tisztítsd!

3. Ne oszd meg másokkal a sminktermékeidet

Mivel a Demodex atkák könnyen terjednek bőr-bőr kontaktussal vagy közös használatú tárgyakon keresztül, soha ne oszd meg a sminktermékeidet, különösen a szempillaspirált és a szemhéjfestékeket. Ez a szabály vonatkozik a sminkecsetekre is.

4. Gyakori ágyneműcsere

Az atkák előszeretettel bújnak meg az ágyneműben is, különösen a párnákon, mivel ott közvetlen kapcsolatba kerülnek az arcoddal. Hetente cseréld a párnahuzatot és ágyneműt, hogy csökkentsd jelenlétüket. Mosd az ágyneműt magas hőfokon (legalább 60°C-on), hogy elpusztítsd a lárvákat és tojásokat.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top