Trend

A parfümválasztás trükkjei

Parfümöt és illatszert nagyon körültekintően kell választanod, hiszen az illat a személyes védjegyed, a legösztönösebb azonosítód, ami alapján azonnal vélemény alakul ki rólad a közeledbe kerülő emberekben. Ráadásul ez a vélemény tudat alatt formálódik, mert az illatok a legősibb, leginkább ösztönös központjára hatnak az agyunknak, és nagyon mélyen elraktározódnak a memóriában az illatokhoz kapcsolódó emlékek és benyomások. Az illatod te magad vagy tehát, ezért jól fontold meg, milyen parfümöt locsolsz a testedre!

A négy fő szempont

Több szempont alapján lehet parfümöt választani: az egyik az, amikor bizonyos alkalomhoz, eseményhez illő illatot keresel, a másik, amikor a személyiségedhez, aktuális hangulatodhoz leginkább találó illatszert szeretnéd megtalálni. Fontos lehet még ezen kívül az aktuális divat is és az is, hogy milyen benyomást szeretnél kelteni magadról az illatodon keresztül a környezetedben. Ez a négy alapvető szempont, és mi azt javasoljuk, hogy elsőként azt döntsd el, hogy ezek közül melyik számodra a legfontosabb, és melyik áll a második, harmadik és negyedik helyen. Minden parfümválasztás alkalmával használd ezt a négyes rangsort. A négy szempont sorrendjét természetesen bármikor megváltoztathatod kedved szerint, amikor új illatot keresel.

A parfümválasztás trükkjei

A jó választáshoz idő kell!

Ha letisztáztad magadban a négy szempont sorrendjét, akkor vedd a pénztárcád, és menj el vásárolni. Készülj azonban fel előre arra, hogy ez órákig is eltarthat – parfümöt ezért csak akkor vegyél, ha van rá elég időd. Ha kutyafuttában kell új illatot beszerezni, akkor jobb, ha inkább leteszel a vásárlásról, mert könnyen tévedhetsz – sietve, felfokozott érzelmi állapotban és stresszesen ugyanis teljesen más az illatérzékelésünk és a döntési stratégián, mint nyugalmi helyzetben, ezért megeshet, hogy mire hazaérsz az üzletből, az illat már nem is fog tetszeni. Mivel egy jó parfüm igencsak drága dolog, ha rosszul választasz, azzal sok pénzt dobsz ki az ablakon, ráadásul az egész hercehurcát kezdheted elölről!

Bízz az ösztöneidben

Ha megtaláltad a megfelelő alkalmat, akkor menj el egy olyan illatszer üzletbe, ahol széles a parfümválaszték. Nem az a fontos, hogy kizárólag márkás illatok legyenek ott – előfordulhat, hogy a számodra tökéletes illat egy olcsóbb, nevenincs parfüm lesz –, hanem az, hogy minél többféle parfüm közül választhass. Természetesen még indulás előtt jó alaposan mosd meg semleges illatú szappannal a kezed, és tegyél a táskádba nedves és száraz törlőkendőt, valamint egy kis üveg vizet is. Ez mind kell majd a választáshoz.
Első lépésként válassz ki a kínálatból minél több olyan illatot, amik megfelelnek az elsődleges szempontnak abból a négyből, amiről az előbb beszéltünk. Ez órákig is eltarthat, amit lerövidíthetsz azzal, hogy elmondod az igényeid az eladónak. Magára valamit is adó helyen az eladó tud majd segíteni, mert ismeri az illatokat.

Az első illatsor kiválasztása közben többször tarts pihenőt, két-három parfüm után mosd le a kezed és igyál pár korty vizet. Ez eltünteti a korábbi, zavaró illatnyomokat és segíti frissen tartani az orrot és az agyat. Egy-egy illatot legalább háromszor kell megkóstolnod: egyszer közvetlenül azután, hogy a bőrödre spriccelted, egyszer pár perccel később, majd végül még egyszer 15-20 perc elteltével. Az idő múlásával ugyanis eltérő illatregiszterek jelennek meg a parfümből, és ami az első percben tetszett, lehet, hogy 20 perccel később már kellemetlen lesz. Ez fontos, mert az illatokat legalább ennyi idő elteltével kezded “használni” társaságban, hiszen 15-20 perc eltelik legalább aközött, mire magadra hinted a parfümöt, és elérsz arra az eseményre, ahol szeretnéd megvillantani magad az új illatoddal. Éppen ezért az is fontos, hogy ne kóstolópálcán, hanem a bőrödön kóstolj, mert ott egyedi karaktert kap az illat. Nagyban meghatározza a bőr típusa azt, hogy miként “nyílik” ki rajta egy parfüm: ha olajos, zsíros a bőröd, akkor bölcsebb, ha friss, könnyű illatokat használsz, és az intenzív, fűszeres, nehéz parfümöket inkább mellőzöd. A száraz bőr viszont kevésbé tartja meg az illatokat, ezért ha ilyen a bőrtípusod, akkor bátran választhatsz erőteljesebb parfümöt is.
Az előkóstoláshoz elég, ha az orrod elé veszed a parfüm üvegét, és ha tetszik az első benyomás, akkor jöhet a “bőrteszt”. Egyszerre legfeljebb két illatot kóstolj – egyet-egyet a jobb és bal csuklódon vagy kézfejeden.

A parfümválasztás trükkjei

A második lépésként – miután összeállítottad azt a parfümsort, amely megfelelt az elsődleges szempontodnak – jöhet a kör szűkítése. Vedd elő a második szempontot a listádról, és eszerint szortírozd a parfümöket, és zárj ki néhányat. Majd a harmadik és negyedik szempont alapján kóstold végig a választott illatokat, amíg végül csak 3-4 parfüm marad “talpon”. A végső döntés előtt ismét moss kezet, igyál egy kis vizet, és szellőztesd ki a fejed. Nevetségesnek hangzik talán, de a kóstolás igen megterhelő szellemi tevékenység, amiben elfárad az agy, ezért hagyni kell neki a döntés előtt egy kis időt. Sétálj ezért egy kicsit az üzleten kívül, majd ha felfrissültél, térj vissza és válaszd ki a tökéletes illatot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top