Trend

Méhszurok: hajhullás elleni potenciális csodaszer

Japán kutatók kimutatták, hogy a méhszurok, vagyis a propolisz hatásos hajhullás elleni összetevőnek is számít.

A propoliszt a szépségipar számos ága használja már régóta, a ragacsos, gyantás anyag ugyanis a bőrön baktériumellenes és gyulladáscsökkentő hatással bír. Pontos összetétele nagyban függ a méhek lakókörnyezetétől, ugyanis a kaptár védelmére gyűjtött anyagot a különböző növények rügyeiről, sebeiről szerzik be, Európában jellemzően a fűz- és nyárfélékről. A méhek a kaptár védelmére gyűjtik a propoliszt, amellyel a baktériumok elszaporodását tudják megakadályozni, a több mint 200 összetevőt tartalmazó természetes anyagról azonban egyre több, egészségmegőrzésre vonatkozó kutatási eredmény is születik.

Propoliszgranulátum (Fotó: thinkstockphoto)

A különböző gyanták mellett balzsamokat és viaszokat tartalmaz, de 8-10%-ban illóolajok is megtalálhatóak benne, továbbá vitaminok és nyomelemek is. Legfontosabb hatóanyagai a flavonoidok, de fenolok, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin, valamint aminosavak, enzimek és ásványi elemek is kimutathatóak benne. Baktériumölő hatása ferulasav-tartalmának köszönhető.

A japán kutatócsoport aszerint vizsgálta a propolisz összetevőit, hogy azok a hajápolás, ezen belül is a hajhullás terén milyen hatásokkal bírnak. Egereken végzett kísérleteik kimutatták, hogy azoknál az egyedeknél, amelyeket helyileg méhszurokkivonattal kezeltek, a leborotvált, eltávolított szőr gyorsabban nőtt vissza, mint amelyeknél nem alkalmazták.

Propoliszkivonat kísérleti alkalmazása (Forrás: https://pubs.acs.org)

A méhszurokkivonatról kimutatták, hogy számos, a hajnövekedést segítő összetevőt tartalmaz, mint például kávésavat, amely egy fenolos vegyület, és amellett, hogy bizonyítottan antikarcinogén hatással bír, kiváló antioxidánsnak is számít. Emellett kaempferoltartalma is megemlítendő, ami egy természetes flavonoidtípus, és szintén igazolt a rákellenes hatékonysága, valamint antioxidánsként való működése is.

A kutatócsoport arra az eredményre jutott, hogy a propoliszos kezelés az egereknél az anagén, vagyis növekedési szakaszban lévő szőrszálaknál nem okozott semmilyen abnormális elváltozást a szőrtüszőben, a szőrszerkezet bulgerégiójában található őssejtekben és a szőrhagymákban sem. Ellenben stimulálta a szőr lényegét adó, a keratin gyártásáért felelős keratinociták eljutását a szőrszálakba akkor is, amikor a szőrszálak már növekedési szakaszuk végén jártak. Vagyis a propolisz külsőleges, bőrön való alkalmazása valóban stimulálhatja a szőrnövekedést, emberek esetén a fejbőrön alkalmazva pedig a hajnövekedést.

A hajápolók között ezért egyre nagyobb számban jelennek meg olyan készítmények, amelyek tartalmaznak propoliszt is, hogy az igénybe vett hajszálak a lehető legtöbb támogatást kapják. Ilyen újdonságnak számítanak a Garnier Botanic Therapy család mézet és propoliszt tartalmazó készítményei, amelyek között nemcsak sampont és balzsamot találhatunk, de ápoló krémes olaj és hajmaszk is a segítségünkre lehet.

Garnier Bothanic Therapy hajápolók mézzel és propolisszal

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top