TV-sztárok

Hollywood már a spájzban van!

Új trend: a magyar mozifilmek készítői egykori "C", ma már "Z" kategóriás hollywoodi sztárokat importálnak, hogy feldobják a hazai filmeket. Vajon miért és főként mennyiért jönnek Magyarországra Daryl Hannah, Mark Hamill, Eric Roberts és a többiek?
Daryl Hannah, egzaltált bérgyilkos a Kill Billben
Daryl Hannah,
egzaltált bérgyilkos a Kill Billben

A magyar filmekbe már csak úgy lehet életet lehelni, ha egykori világsztárt hozatunk ide? Vagy épp ellenkezőleg? Több lett a pénz a filmekre és már hollywoodi színészekre is futja? Banner Szűcs Loránd, a Cinemon Casting cég casting direktora szerint hazánkra felfigyelt Hollywood. „Felkerültünk a térképre. Sok amerikai produkció forgott nálunk az elmúlt években (Bel Ami, Csodálatos Júlia, München, World War Z… – a szerk.), és lassan kialakultak a kapcsolatok Hollywood és a magyar filmesek között. Sokat számít, hogy jönnek, még akkor is, ha kicsit fanyalgunk azon, hogy magyar filmekben szereplő hírességek már lefutóban vannak. Ezek a nevek sokat forgatnak kint is. Eric Roberts és Daryl Hannah például 2012 végéig be van táblázva, és ha Quentin Tarantinónak vagy Christopher Nolannek megfeleltek, akkor szerintem Sas Tamásnak sincs szégyenkeznivalója. Nem az történt, hogy nem voltak munkáik, ezért bevállaltak egy magyar produkciót, hanem folyamatosan dolgoznak, és a munkáik közé befért egy magyar film is és ez nagy különbség” – mondta a castingcég igazgatója.

A hollywoodi tarifa

Azt már tudjuk, hogy a jó kapcsolatoknak hála, jönnek ide a hollywoodi sztárok – még ha egyes vélemények szerint exsztárok is. Na de mennyi az annyi? Gulyás Zsuzsa, a Thelomeris című sci-fi és a Gingerclown 3D című horror executive producere elmondta, hogy bár az ő filmjeik esetében az olyan sztárok, mint Sean Young vagy Tim Curry csak szinkronhang formájában lesznek jelen (a horrorfilm esetében különféle szörnyeknek kölcsönözték a hangjukat), a költségeik legnagyobb részét az ő fizetésük teszi ki. A Thelomeris – The City of Time című sci-fi egyik főszerepében például Mark Hamill látható, aki a kreatív munkákban is aktívan részt vett mint úgynevezett kreatív konzultáns. Endrényi Krisztina, az SOS Love! angol nyelvű folytatásának producere szerint Daryl Hannah és Billy Zane szerepeltetését az amerikai koproducerüknek köszönhetik, aki magára vállalta a sztárgázsik kifizetésének legnagyobb részét. 

Billy Zane
Billy Zane

A kérdés persze automatikusan felmerül bennünk: mennyi az annyi? A produkciók hétpecsétes titokként őrzik sztárjaik fizetési papírjait, de támpontokat sikerült találnunk. Egy magyar bulvárlap Daryl Hannah-val kapcsolatban azt írta, hogy a színésznő a háromnapos szerepért húszmillió forintos gázsit vihet haza. A film producere kérdésünkre cáfolta ezt és elmondta, hogy ennél azért kevesebbről van szó. Banner Szűcs Loránd casting direktor szerint ha a fenti “neveket” egy húsz-harminc napos forgatás főszerepére szerződtetjük, akkor az ár valahol húsz-harmincmillió forint körül kezdődik, de a határ a csillagos ég. Néhány napos forgatás esetén napidíjat szokás fizetni. Összehasonlításként: egy névtelenséget kérő magyar filmrendező munkatársunknak elmesélte, hogy a legnagyobb hazai sztárok egy közönségfilm főszerepéért körülbelül öt-tízmillió forintot vihetnek haza, ha pedig napidíjért dolgoznak, akkor egy napra körülbelül háromszázezer forint a bérük.  A hollywoodi sztárok díjszabását jelentősen befolyásolhatja, hogy később kapnak-e részesedést a film bevételeiből (ami olykor jobb üzlet, mint a fix fizetés) vagy netán a produkció „csomagban vette” őket más színészekkel, mert ilyen esetekben kedvezmény jár. A sztárokkal többnyire az Egyesült Államokban vagy Nagy-Britanniában forgatnak, így az ideutaztatásuk és elszállásolásuk költségét megússzák a magyarok.

Miért jó ez a magyarnak?

Michael Madsen a Kill Bill 2-ben
Michael Madsen a Kill Bill 2-ben

De vajon miért jó egy magyar produkciónak, hogy kockáztat, bevállal egy hollywoodi sztárt a hollywoodi gázsijával? Nagyobb az esély, hogy külföldön eladják a magyar mozit, vagy Daryl Hannah-tól több magyar nézőt remélnek az itthon vetítéseken? „Ha az ember bevon külföldi sztárokat a produkcióba, az megnöveli a külföldi forgalmazás esélyét. Mi egy koncepciót követve választottunk színészeket: a nyolcvanas évek nagy horrorikonjait próbáltuk visszahozni a vászonra. Ennek köszönhetjük a külföldi sajtó- és fórumvisszhangot. A nyolcvanas évek most újra nagy divat, és ez a filmekre is hatással van” – mesélte nekünk Gulyás Zsuzsa a Gingerclown 3D horror kapcsán. Az SOS Love! producere is azt reméli, hogy a nemzetközi piacokon, elsősorban Amerikában ezekkel a nevekkel a filmjük eladhatóbbá válik. Természetesen a magyar sajtó érdeklődését is növelik a hollywoodi arcok.
Ugyan a forgatásokra a Magic Boysban szereplő Michael Madsenen kívül szinte senki nem ruccant át Magyarországra, az alkotók mindent megtesznek azért, hogy a hollywoodi filmsztárok a filmek díszbemutatóin már itt legyenek, így többek között Daryl Hannah és Billy Zane jelenlétére is számíthatunk majd az SOS Love hazai premierjekor

Hollywoodi sztárral hollywoodi sztárallűr jár?

Mark Hamill. Yodát nem hozta Magyarországra.
Mark Hamill. Yodát nem hozta Magyarországra.

Legendák keringenek a hollywoodi sztárok furcsa kívánságairól és szokásairól, ám Banner Szűcs Loránd szerint a sztárallűrök gyakran nem is a sztárok allűrjei. „Olykor azon kapják magukat, hogy olyan dolgok vannak a lakókocsijukban, amiket nem is kértek. Sok dolog például csak a szponzoraik és a holdudvaruk kívánságára kerül beszerzésre. Ha például egy ásványvízmárkával állnak szerződésben, természetes, hogy csak abból a vízfajtából vihetünk nekik, ha pedig éppen diétáznak egy szerep kedvéért, akkor a személyi edzőjük írja össze, milyen ételeket vihetünk nekik. Persze nekik is akadnak személyes kívánságaik, de ezek gyakran nem is sztárallűrök, csak szokások. Az átlagembernél is előfordul, hogy például csak a 100%-os almalevet szereti, és ezért azt rendel magának. A különbség csak annyi, hogy ők az ilyesmit szerződésbe foglalják.” Endrényi Krisztina sem úgy ismerte meg sztárjait, hogy azok furcsa kérésekkel halmozták volna el. „Daryl Hannah annyira szerény, hogy amikor az emberek ebédnél kiálltak a sorból, hogy ő előremehessen, még ezt sem volt hajlandó elfogadni. Billy Zane pedig egy igazán karizmatikus úriember, aki semmi ilyesmivel nem keresett minket.”

 

 
Ők forgatnak magyar filmekben

Michael Madsen
Kor: 54 év
Magyar filmje: Koltai Róbert Magic Boys című vígjátéka
Forgatási napok száma: 10–15
Legnagyobb sikere: Kutyaszorítóban (1992)
Utolsó sikere: Sin City – A bűn városa (2005)

Billy Zane
Kor: 45 év
Magyar filmje: Sas Tamás vígjátéka, az SOS Love!
Forgatási napok száma: 2
Legnagyobb sikere: Titanic (1997)
Utolsó sikere: Titanic (1997)

Daryl Hannah
Kor: 51 év
Magyar filmje: Sas Tamás vígjátéka, az SOS Love!
Forgatási napok száma: 3
Legnagyobb sikere: Csobbanás (1984)
Utolsó sikere: Kill Bill 2 (2004)

Mark Hamill
Kor: 60 év
Magyar filmje: a Thelomeris című sci-fi egyik főszereplője
Forgatási napok száma: 2-4
Legnagyobb sikere: Csillagok háborúja – Egy új remény (1977)
Utolsó sikere: A Jedi visszatér (1983)

Eric Roberts
Kor: 55 év
Magyar filmje: a Lord of the Block című magyar thrillerben szerepel
Forgatási napok száma: nincs adat
Legnagyobb sikere: A specialista (1994)
Utolsó sikere: A sötét lovag (2008)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top