TV-sztárok

“…vigyorogva közöltem a nejemmel, hogy ma lefekszem Kate Winslettel”

Guy Pearce-t többek közt a Memento és A király beszéde című filmekből ismerhetjük, jelenleg a Todd Haynes nevével fémjelzett Mildred Pierce című minisorozat hedonista szeretőjeként tűnik fel a képernyőn. A sorozatot szeptember 5-től vetíti az HBO. A 44 éves színésszel New Yorkban többek közt arról is beszélgettünk, hogy milyen érzés ágyba bújni Kate Winslettel, és hogy miért nem olvas kritikákat.
“Eleinte egy sármos, kedves,
nagyvilági fazonról van szó…”

Egy semmittevő élvhajhász szerepét osztották önre. Könnyű volt Montyval azonosulni?

Igen, de nehéz volt eljátszani a jellembéli változásait. Eleinte egy sármos, kedves, nagyvilági fazonról van szó, aki remek szerető, és imádja Mildredet, de rémesen megváltozik, miután anyagilag csődbe megy. A jó szerető megmarad, de érdekemberré válik. Mildred és Monty kapcsolata alapvetően furcsa, hiszen két teljesen külön világ az övék, de nyilvánvaló, hogy valamiért szükségük van a másikra. Mildred egyedülálló családanyaként erotikára vágyik, Monty talán felnőtté szeretne válni mellette. Ő egy tipikus, léha, úri fiú.

Egyébként élvezte, hogy egy olyan fazont kell eljátszania, akinek a felelősségérzete egyenlő a nullával?

Hogyne! De ez egy furcsa kérdés, mert színészként ugye alapvetően felelősek vagyunk a szerepért, tehát könnyebb egy aggódó, izgága karaktert eljátszani, mint egy semmirekellőt. Ráadásul én színészként aggódó és izgága vagyok, azaz magam ellen kellett harcolnom játék közben.

Na meg Kate Winslettel ágyba bújni…

Ő egy nagyon vonzó nő. A feleségem – amíg forgattunk -, végig itt volt velem New Yorkban. Egyik reggel elmentem dolgozni, és vigyorogva közöltem a nejemmel, hogy ma lefekszem Kate Winslettel. Szerencsére van humora, és tudja, hogy ez a munkám. Egyik reggel még azt is megjegyezte, hogy jó mulatást, használd csak ki a helyzetet. Ő egyébként pszichiáter, és sosem féltékeny.  

Amikor megtudta, hogy lesz szexjelenete, akkor mit szólt? Szóval némelyik színész ódzkodik ettől.

 Erotikusabb verzió
A Mildred Pierce eredetileg James M. Cain 1941-ben megjelent regénye, melyet Kertész Mihály 1945-ben vitt filmre. Mildred megformálásáért Joan Crawford 1946-ban Oscar díjat kapott. Todd Haynes független filmes rendező három évvel ezelőtt olvasta a könyvet, és elhatározta, hogy az 1945-ös, prűdnek nevezhető mozifilm után egy jóval erotikusabb, de hasonlóan drámai hangvételű minisorozatot készít belőle. Az Egyesült Államokban az HBO márciusban vetítette a végeredményt, hazánkban mától sugározzák.

Szerintem egy színész számára a meztelen jelenet mindig ad okot feszengésre, hiszen a legtöbbünknek kínos pucéran állni egy harmincfős stáb előtt – pedig a stábnak sokszor ugyanolyan kínos a helyzet. Amikor Todd közölte, hogy eljött az ideje a romantikának, Kate-tel pár percig csak bambán álltunk, majd nevetve felvettük az egészet. Nyilván csak a szenvedélyes részeket vágták be, de nem lehetett könnyű menet a vágás, mivel tényleg sokat nevettünk, amikor már lekerültek a ruhák. Kate először nem akarta, hogy látszódjon a melle, de végül belement, én nem akartam, hogy látszódjon a fenekem, de végül persze látszott. Ráadásként be voltunk fújva valami sminkszerű holmival, hogy szép legyen a bőrünk. Körülményes egy ilyen felvétel, na.

Maga hogyan viszonyul ahhoz, hogy egy remake film szerepét kapja meg?

Nem ez az első ilyen, de ezt szerettem a legjobban.

nem lehetett könnyű menet a vágás, mivel tényleg sokat nevettünk, amikor már lekerültek a ruhák.
“Nem lehetett könnyű menet a vágás, mivel
tényleg sokat nevettünk, amikor már
lekerültek a ruhák.

Nyilván. Előtte pedig az előzőt.

Nem, most tényleg úgy gondolom, hogy ez a legjobb. De alapvetően ez nem remake. Todd felhívott, és megkért, hogy nézzem meg az eredeti filmet, illetve olvassam el a könyvet, de felejtsem is el az egészet. Ez nem a film remakeje, ez inkább a második feldolgozása a könyvnek.

Minden rendező és színész ezt mondaná.

Igen, de alapvetően ez a sorozat erotikusabb, mint az eredeti film, és öt részben hosszabbra is van véve. A végeredmény sokkal inkább a könyvet idézi, mint a filmet.

Átvett valamit az eredeti Monty szerepből?

Nem, mert ő a moziban nem ilyen lezser fazon, Todd pedig ilyennek álmodta meg őt, ahogy velem eljátszatta.

A király beszéde után több felkérést kap, mint általában?

Nem, de az utóbbi két évben tényleg jó időszakot tudhatok a hátam mögött, és a következő egy évben is elfoglalt leszek.

Ritkán játszik klasszikus értelemben vett hollywoodi produkciókban. Ez tudatos?

Nem, ha kapnék egy jópofa szerepajánlatot egy bugyuta komédiában, biztos elvállalnám. Egyszerűen nem találnak meg sűrűn a hollywoodi producerek, pedig az Időgép egy sikeres hollywoodi film volt, akárcsak a Szigorúan Bizalmas.

Kate Winslettel
Kate Winslettel

Mit szólna, ha felkérnék egy kifejezetten interneten sugárzott sorozatra? Egyre több ilyen van.

Nem tudom, ezen még nem gondolkoztam. De a könyv és a szerep mindig jobban leköt, mint hogy hol adják majd le a végeredményt.

Olvas kritikákat a filmjeiről?

Már nem.

Miért?

Veszélyes terület. Az sem jó, ha ömlengnek rólam, és az sem, ha rosszat írnak. Na meg bőven elég nekem a saját önkritikám. Egyszer olvastam egy kritikát, a Bevetés szabályai bemutatója után, miszerint én remekül játszottam, de maga a film gyenge volt – pedig szerintem jó volt. A stúdió megkérdezte, hogy elküldjék-e nekem a kritikákat, én meg mondtam, hogy persze. Na, most az egész Egyesült Államokban csak ez a lap dicsért, a többi leírta, hogy nevetséges és unalmas vagyok. Akkor megfogadtam, hogy nem olvasok több kritikát. Kis túlzással, de meg akartam halni.

Montyként szenvedélyes dohányos. A színfalak mögött is bagózik?

Nem, évekkel ezelőtt leszoktam. A forgatáson gyógyfüves cigarettát szívtam, nem bírom már az igazit. De hát az volt a dolgom, hogy úgy nézzek ki, mint egy szenvedélyes dohányos. Ezek szerint sikerült.

Rendező – Todd Haynes

Szereplők:

Mildred Pierce Kate Winslet
Monty Beragon Guy Pearce
Veda Pierce
Evan Rachel Wood

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top