TV-sztárok

A világ legextrémebb valóságshow-i

A szeptember 12-én induló VV5-be szűz fiúkat keresnek, akik jó eséllyel a kamerák előtt veszítik majd el a szüzességüket. Ám határainkon túl erre csak legyintenének a sokat próbált nézők. Íme a top öt extrém valóságshow.

Eco-Challenge – Ha megállsz, meghalsz!
Hány évadot élt meg? 2002-ben, 9 évad után leálltak a forgatással, de 2011-ben újraélesztik a show-t.
Főnyeremény:  100 000 dollár

Rengeteg akciót kínálnak a kalandtúrákra épített valóságshow-k, ahol a résztvevőknek különböző akadályokat kell leküzdeniük egy előre kijelölt útvonalon, a szervezők által biztosított sporteszközök (hegyikerékpár, kajak, raft, ejtőernyő, ló…) segítségével. Ennek legnépszerűbb változata az Eco-Challenge, amelyet 1992-ben talált ki és valósított meg a hazánkban is bemutatott Survivor egyik producere, Mark Burnett. Ebben a műsorban négytagú (két férfi, két nő) csapatok versenyeztek egymással egy 500 km-es útvonalon éjjel-nappal. Pihenőidejük nincs, az ellenfelektől és a saját formájuktól függ, hogy mennyi pihenést vállalnak be. A csapatoknak futniuk, vadvízi kajakozniuk, lovagolniuk, tengeri kajakozniuk, búvárkodniuk és kerékpározniuk kell hegyi terepen. Az a csapat nyer, amelyik leggyorsabban teljesíti a távot, viszont ha az egyik csapattag megsérül vagy feladja a versenyt, akkor azt a teamet kizárják. Vagyis négyüknek kell célba érniük. Az első Eco-Challenge-re 1995-ben került sor, a legutóbbira pedig 2002-ben. A legendássá vált program Emmy-díjakkal gazdagodott és a BANFF fesztiválon is szerepelt.

Mantracker – Kuss és fuss!
Hány évadot élt meg? Jelenleg a hatodiknál tart.

Menekülő típusok előszeretettel jelentkeztek a Mantracker nevű amerikai valóságshow-ba. A műsorban két versenyzőnek kell Terry Grant – egy profi nyomkövető – elől menekülnie egy 50 km hosszú terepen. A prédák lehetnek barátok, idegenek és munkatársak is, a céljuk megtalálni az 50 km-re lévő célt. Ehhez mindössze egyetlen térképet kapnak és egy iránytűt. A játékosoknak 36 órájuk van arra, hogy eljussanak a célhoz, illetve kapnak némi előnyt is a „vadásszal” szemben. A terep nagyon nehéz és a nyomkövető szorosan lohol a nyomukban. Terry Grant igazi cowboy, 13 éven keresztül dolgozott az albertai hegyi mentőknél, ezután csatlakozott a Mantrackerhez.

 

Who is your daddy? – Keress apát élő adásban!
Hány évadot élt meg? Az első évad 11 epizódból állt, de hat rész után levették a képernyőről.
Főnyeremény: Ha a lány kitalálta, hogy ki volt a vér szerinti apja, akkor 100 000 dollárral és egy apucival lett gazdagabb.

2005-ben Amerikában hatalmas vihart kavart egy igen extrém valóságshow: a Who is your daddy?, vagyis Ki az apukád? A show lényege az volt, hogy egy örökbe fogadott felnőtt nőnek huszonöt lehetséges apa közül kellett kiválasztania azt a férfit, aki szerinte ténylegesen a nemző apja volt. A nézők nem szerették és sokan kétségbe is vonták, hogy a műsor szerkesztői tényleg a valódi édesapát találták meg. Egy széria után a műsor abbamaradt.

Dirty Jobs – Kell az erős gyomor
Hány évadot élt meg? A show 2004 óta folyamatosan látható.
Főnyeremény: Mivel a műsor dokumentumreality, itt nincs nyeremény.

A Piszkos munkák című valóságshow-ban Mike Rowe a társadalom ismeretlen hőseit mutatja be, akik a legszokatlanabb piszkos munkák elvégzéséből élnek és közben az életünket tisztábbá, biztonságosabbá és kulturáltabbá teszik (iszapkezelő, szénbányász, rovarirtó, szemétszállító). Az egyes epizódokban Mike Rowe maga is beáll a piszkos munkát végzők közé, akiknek ez a munka a hivatásuk. A sorozat szórakoztató és tanulságos – bár néha erős gyomor kell hozzá.

The Will – Nyírjuk ki az öreget és vigyük a lét!
Hány évadot élt meg? Egy epizód után a nézők követelték, hogy vegyék le a képernyőről.
Főnyeremény: A főnyeremény nem konkrét összeg lett volna, hanem a milliárdos öregúr teljes vagyona.

Az örökség című valóságshow lényege az volt, hogy az alkotók találtak egy haldokló milliárdost, akinek összecsődítették az összes létező családtagját. A rokonság pedig versengésbe kezdett, hogy bekerüljenek a végrendeletbe. A dúsgazdag öregúr szándékosan undorító, megalázó helyzetekbe hozta a családtagokat, csak hogy kiderüljön, mire képesek az emberek pénzért. A műsorból kiderült, hogy csaknem mindenre, de a nézők a kezdeti kíváncsiság ellenére gyomorforgatónak ítélték a show-t, ami egy epizódot élt meg, majd levették a műsorról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top