TV-sztárok

Budapesti szerelmespárokkal erősít az HBO

Három szerelmespár párkapcsolati drámái könnyes-mosolygós stílusban Budapesten. Októbertől már nekünk is van amerikai színvonalú tévésorozatunk a Társas játék képében. Utánajártunk, hogy az HBO-premierig mit érdemes tudnunk az Izraelből átemelt szériáról.
A sztori: A Társas játék középpontjában három páros áll. A reklámcégnél dolgozó Léna (Martinovics Dorina) és a bicikliboltos Dávid (Simon Kornél), a reklámcég-tulajdonos Iván (Thuróczy Szabolcs) és az ő elhanyagolt felesége, Judit (Balsai Mónika), valamint a kisebbségi komplexusokkal küzdő könyvelő, Gabi (Pokorny Lia), és az ő főnöke, Antal (Gazsó György). A sorozat első két epizódját október 23-án kódolatlanul lehet megtekinteni az HBO műsorán.

9.
Made in Izrael
Hungary
Az HBO eredetileg egy teljesen magyar ötletre épülő sorozatot akart készíteni, de mivel ennek a kivitelezése sokkal több időt vesz igénybe, és egy átvett, sikeres minta alapján könnyebb építkezni, ezért döntöttek az izraeli széria „másolása” mellett.

8.
Új magyar sikersorozat izraeli importbólValami magyar siker?
A sorozatot látványvilágában inkább a mozifilmekhez próbálták közelíteni, nem pedig a napi szériákhoz. Mindezt gazdag díszletvilággal, pörgősebb cselekményvezetéssel és profi színészekkel oldották meg, ráadásul a rendezésre két komoly mozifilmes rutinnal rendelkező direktort, Herendi Gábort (Valami Amerika 1–2) és Fonyó Gergelyt (Made in Hungária) kértek fel, akiknek a Tea című sitcom képében van ugyan tévés múltjuk is, de az a sorozat finoman szólva sem lett hatalmas siker. Herendi az induló szériából hét epizódot, Fonyó pedig hatot rendezett.

7.
Tengerpart helyett Duna-part

A legradikálisabb változtatás az volt, hogy a Tel Aviv-i helyszíneket budapestiekre kellett cserélni. Tengerpart helyett Duna-part, nyugalom helyett zsúfolt kis belvárosi utcák… Az alkotók szándékosan kerülték, hogy fővárosunkról képeslapszerű képeket mutassanak, ezért egy-két emblematikus helyszín (Művész kávézó, Margitsziget, romkocsmák…) kivételével inkább kevésbé ismert helyeken forgattak, hogy megmutathassák a város egy másik oldalát is.

6.
Meleg virágárus sztornó

A szerepeket is érték változtatások a magyar változat készítése közben. Gazsó György figurája az eredetiben jóval lúzerebb fickó volt, és nálunk sokkal szerethetőbb, míg Simon Kornél karaktere Izraelben egy virágárus volt, de a magyar változatban ezt megváltoztatták bicikliboltosra, ami Fonyó Gergely szerint sokkal divatosabb foglalkozás a mai Budapesten. „A magyarok sztereotípiái szerint egy virágárus vagy egy bioboltos férfi szinte csak meleg lehet, ezért történt a változtatás” – tette hozzá a témához Thuróczy Szabolcs, a film egyik főszereplője. Az alkotók persze nem hagyták ki a meleg karaktert sem (a Modern család és a Will & Grace után szabadon), ez most a változatosság kedvéért egy leszbikus lány képében van jelen. A szerepet Tornyi Ildikó (akit tömören Tompos Kátya enyhén maszkulinabb változataként jellemezhetnénk) alakítja, és már a sorozat első részeiben belehabarodik a Balsai Mónika játszotta férjes asszonyba.

5.
Nem koppintás a játék
A színészek nagy része szándékosan nem nézte meg az eredeti izraeli sorozatot, mivel nem szerették volna, ha hatással van rájuk a szerepet eredetileg játszó színészek játéka.

Új magyar sikersorozat izraeli importból

4.
Krumpliorr

Technikailag az egyik legnagyobb kihívást Pokorny Lia hatalmas műorra jelentette, amit napi másfél órányi sminkes munkával tudtak csak feltenni, ráadásul a nyári melegben gyakran szinte leolvadt a színésznőről. Azért is volt szükség ekkora orr használatára, mert Lia szépsége és a személyiségének ereje a finomabb változatokon annyira átütött, hogy csak ezzel tudták elérni a kívánt hatást. Pokorny Lia legnagyobb problémája a műorrával az volt, hogy nem tudott benne orrot fújni.

3.
„Csak nem baleseted volt?”

A forgatás legviccesebb sztorijai Pokorny Lia orrához kötődtek. Akik nem tudták, hogy műorról van szó, zavartan súgtak össze a színésznő háta mögött, de olyan is volt, hogy valaki odament és megkérdezte: „Mi történt, művésznő? Balesete volt?”

2.
Új magyar sikersorozat izraeli importbólIgazából szerelem
Folyosói pletykák szerint a forgatáson szerelmek is születtek. A stáb hétpecsétes titkát egyelőre nem tudtuk feltörni, és azt is nehéz megtippelni, hogy kik lehetnek az érintettek.

1.
Lesz-e folytatás?

Ugyan az eredeti izraeli sorozat csak egy évadot élt meg még 2007-ben, ha a magyar változat sikert arat, az alkotók könnyen folytathatónak tartják. Persze akkor már teljes egészében magyar írók által kidolgozott történettel.

Fotók: hbo.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top