Hogyan kapta meg Győző séf szerepét?
Felhívott a sorozat castingdirektora, utána pedig Anger Zsolt rendező azzal, hogy lenne itt egy szerepválogatás. Elküldtek pár jelenetet, megtanultam azokat és elmentem a próbafelvételre. Rengeteg fiatalember volt ott, akik Milán szerepére jöttek, amit végül Jéger Zsombor kapott meg. Milán a sorozat igazi főszereplője, az én karakterem, Győző, csak a konyhában főhős. Elég hamar eldőlt, hogy én leszek ez a séf.
Már ott, a helyszínen?
Másnap telefonáltak a hírrel, de később megtudtam, hogy már a próbafelvétel közben kiválasztottak.
Szeret küzdeni egy szerepért, vagy inkább annak örül, amikor ilyen könnyen megkapja?
Egyik sem tőlem függ. Sok összetevője van annak, hogy az ember megkap-e egy szerepet vagy sem. Például: ilyen karakterre gondoltak vagy sem. Előfordul az is, hogy konkrét színész mellé keresnek valakit. Kidolgozhatom a belemet is, ha nem passzolok azzal az illetővel.
Miután megkapta Győző séf szerepét, önhöz igazították a karaktert a forgatókönyvben, vagy maradt olyan, amilyen volt?
Szerencsére nem volt kőbe vésve a forgatókönyv. A helyzetkomikum olykor megkívánja, hogy belenyúljunk a szövegbe. Anger Zsolttal időnként megindult a fantáziánk, és ha eszünkbe jutott valami, ami jól állt a karakteremnek, azt nem hagytuk ki.
Anger Zsolttal mióta ismerik egymást?
1991 óta, akkor vették fel őt a főiskolára. Alattam járt egy évvel. Nem mondanám, hogy akkor már barátok voltunk, de tudtunk arról, ki mit csinál, ki merre van, megnéztük egymást különféle előadásokban. Aztán 2010-ben Zsolt megrendezte a Radnóti Színházban A főfőnököt, amelyben játszottam. Annak kapcsán kicsit közelebb kerültünk egymáshoz, de most, ezen a forgatáson megtalálta a zsák a Zsoltját (nevet).
Milyen rendező Anger Zsolt?
Nagyon kreatív. Határozott elképzelése van, tudja, mit akar látni, de nem zárkózik el mások jobb ötletei elől.
Még tart a forgatás?
Húsvétig elhúzzuk. Még van pár nap.
Egy epizódot nagyjából mennyi idő alatt vesznek fel?
Úgy terveztük, egy-egy epizód felvétele két és fél nap, de ez nem ment. A konyhai jelenetek zömében majdnem mindenki látszik, tehát hiába zajlik elöl egy dialóg, a háttérben is ott mozog 8-10 ember, amit szintén meg kell rendezni és meg is kell mutatni. A főzést sem olyan könnyű felvenni: sokáig tart egy olyan jelenet forgatása, amelyben, mondjuk, Csonka Bandi halat filéz. Az elején ezzel nem számoltunk. Most már okosabbak vagyunk. A realitás az: körülbelül négy nap kell ahhoz, hogy felvegyünk egy epizódot.
Igaz, hogy majdnem egy teljesen működőképes konyhát építettek fel a színészek köré díszletként?
Tűzrendészeti szempontból nyílt láng használata nem lehetséges a díszlettérben, különben is bonyolult lett volna a gázt bevezetni, ezért elektromos tűzhelyeink vannak, amelyek egytől egyig működőképesek. A víz nincs bevezetve, de van egy fekete mosogatónk meg egy sima mosogatónk. A hűtőtől kezdve minden felszerelésünk megvan, ami egy éttermi konyhához kell. Erre szükség is van, hiszen sokszor élesben főzünk.
Fogyasztható ételek is készülnek, vagy csak a látvány kedvéért főznek?
Ha nem kell a jelenetet nyolcvanszor ismételni, akkor ehető étel készül. Ha nagyon sokszor kell felvenni, akkor persze odaég. De mindig rendes ételnek indul, és ha kimondottan az a cél, hogy megmutassuk, hogyan készül az étel, akkor általában valami ehető lesz a végeredmény.
Egy idő után már kiismerte ott annyira magát, hogy mindig tudja, miért hová kell nyúlni?
Nem, mert piszok sokan vagyunk. Minden folyton használatban van. Ha valamit valahová leteszek, a következő jelenet felvételekor már máshol van. Emellett alakul is kicsit, ha például egy olajosüveg zavarja a kamera szemszögét, akkor az arrébb kerül.
Győző séf abszolút vezéregyéniség az étteremben. Magát is annak tartja?
Annyira nem. Nagy hangom van, szeretem a nyüzsgést, szeretek a társaság középpontjában lenni, de nem szokásom vezető szerepbe nyomni magam. Nem is vágyom rá. Annyi minden van még az életben a színház és a munka mellett, hogy erre nincs szükségem. Az extra feszültségekre sem.
Győző séf egyfolytában sértegeti és piszkálja az alkalmazottjait, mégsem haragszunk meg rá. Nehéz eltalálni azt az egyensúlyt, hogy a karakter sértegetései ne legyenek gonoszak?
Ez a forgatókönyvön, az én jó ízlésemen meg persze a két rendezőn, Anger Zsolt mellett Spáh Dávidon múlik. Figyelünk rá, hogy ne vessük el a sulykot. Van, amikor egy megszólítás annyira túl van tolva, hogy az már nem bántó, hanem inkább vicces. Amikor meg felemeli a hangját a séf, annak általában oka van. De nem bántjuk a nézők fülét a harsánysággal, nem beszélünk csúnyán. Mégiscsak tizenkettes karikás a sorozat.
Nagy ínyenc hírében áll. A fine dining éttermek világa mennyire áll közel önhöz?
Mint egy vegánhoz a vágóhíd. Isten ments tőlük! Rendben van, hogy süssük meg a húst mediumra és kicsit véresre, de nem ugyanaz, mint egy jól átsült tarja, amely kicsit tocsog a zsírjában. Nem vagyok fine diningos. Anger Zsolt viszont esküszik erre, sokszor mesél Széll Tamás étterméről, és olyan ételkölteményekről, amelyek bevonzották a gyerekkorát, mint a kritikusnak a L’ecsóban, de én nem tudom ezt elképzelni.
És az sem hozta ezt a világot közel önhöz, hogy most egy fine dining séfet alakít?
Elvagyok én a magam étrendjével. A jó kis magyar konyha való nekem. A székelykáposzta az székelykáposzta, nem kell azt variálni, kis gombócokba feltekergetni és falatkaként a tányér szélére rakni. A tányér legyen tele, tejföl rá és jöhet mellé egy vastag szelet fehér kenyér. Meg egy kis erős paprika, az úgy van rendben.
Jól tudom, hogy odahaza a konyhában elég aktív, és a savanyúságot is magának csinálja?
Kertes házban élünk a feleségemmel. Úgy nőttem fel, hogy a család tett el befőttet, lekvárt, savanyút télire. Ez most is megvan, de már a tepertőt, a kolbászt és a füstölt húsokat is magamnak csinálom. Így neveltettünk, és azért ez mégis más. Paradicsomot is tettünk el télire, ahogy lecsót is. Az én házi vegetám nem olyan, mint amit a boltban kap az ember. Az látott napot. Abból egy kanálnyi tényleg elhozza a tavasz meg a nyár ízeit.
Húsokat csak saját magának füstöl?
Családtagoknak meg szomszédoknak is.
Ön és Anger Zsolt is ínyenc. Fontos volt az RTL számára, hogy az alkotók lelkesedjenek a gasztronómia iránt?
Ez csak a véletlen műve. A szakácsainkat játszó színészek között többen is vannak, akik még életükben nem fogtak kést a kezükben. Viszont enni azért ők is szeretnek. Jól mutat a szakácsfelhozatal nálunk. Van köztük kicsi, nagy és még nagyobb: jó kis gárda ez.
Kellett tanulnia valamit a szakácsmesterségről a sorozat kedvéért?
Volt pár óra, amikor felkészülésként foglalkoztunk olyasmikkel, hogy hogyan kell felvágni a zöldséget, milyen formára. Az egyedüli újdonság az volt számomra, hogy kiderült: egész életemben rosszul fogtam a kést, de most már ezt is tudom. Persze nem várható el, hogy úgy vagdaljak, mint egy igazi séf, aki napi húsz órában aprít. Azért jó a film, színház, muzsika, mert képes megteremteni az illúziót.
A Séf meg a többiek eredetije sok évadból áll, így siker esetén nálunk is hosszú éveken át folytatható. Nem fél ilyen hosszú időre elköteleződni?
Nem. Pláne így, hogy most már láttuk a végeredményt. Úgy látom, hogy fej-fej mellett haladunk az eredetivel minőségben. Nincs miért szégyenkeznünk.
Pár hete már megy a sorozat. Találkozott már nézői reakciókkal?
Egyszer-kétszer már előfordult, hogy megtaláltak vele, de annyira nem jellemző. Annak viszont örülök, hogy kollégák hívnak. Jólesik, amikor azt mondják, jó lett ez a sorozat. Akkor csináltunk valami jót, amikor érezni a kollégákon, hogy ők is szeretnének benne lenni. Ez velem is elő szokott fordulni: ha megnézek egy színházi előadást, és azt gondolom, hogy milyen kár, hogy nem vagyok benne, akkor az egy jó előadás, mint ahogy szerintem A Séf meg a többiek egy nagyon jól sikerült sorozat lett.