nlc.hu
TV-sztárok

Interjú Schneider Zoltánnal A Séf meg a többiek kapcsán

„A fine dining annyira áll közel hozzám, mint egy vegánhoz a vágóhíd” – A Séf meg a többiek főszereplőjével, Schneider Zoltánnal beszélgettünk

Győző séfként Schneider Zoltán igazán testhezálló szerepet kapott, hiszen maga is ínyenc, bár egészen másként, mint az általa alakított karakter. Kedvenc ételekről, főnökösködésről, Anger Zsoltról és arról is beszélgettünk, lehet-e valóban főzni a sorozat konyhájában.

Hogyan kapta meg Győző séf szerepét?

Felhívott a sorozat castingdirektora, utána pedig Anger Zsolt rendező azzal, hogy lenne itt egy szerepválogatás. Elküldtek pár jelenetet, megtanultam azokat és elmentem a próbafelvételre.  Rengeteg fiatalember volt ott, akik Milán szerepére jöttek, amit végül Jéger Zsombor kapott meg. Milán a sorozat igazi főszereplője, az én karakterem, Győző, csak a konyhában főhős. Elég hamar eldőlt, hogy én leszek ez a séf.

Már ott, a helyszínen?

Másnap telefonáltak a hírrel, de később megtudtam, hogy már a próbafelvétel közben kiválasztottak.

Szeret küzdeni egy szerepért, vagy inkább annak örül, amikor ilyen könnyen megkapja?

Egyik sem tőlem függ. Sok összetevője van annak, hogy az ember megkap-e egy szerepet vagy sem. Például: ilyen karakterre gondoltak vagy sem. Előfordul az is, hogy konkrét színész mellé keresnek valakit. Kidolgozhatom a belemet is, ha nem passzolok azzal az illetővel.

Schneider Zoltán A Séf meg a többiek

Schneider Zoltán (Fotó: RTL Magyarország/Bielik István)

Miután megkapta Győző séf szerepét, önhöz igazították a karaktert a forgatókönyvben, vagy maradt olyan, amilyen volt?

Szerencsére nem volt kőbe vésve a forgatókönyv. A helyzetkomikum olykor megkívánja, hogy belenyúljunk a szövegbe. Anger Zsolttal időnként megindult a fantáziánk, és ha eszünkbe jutott valami, ami jól állt a karakteremnek, azt nem hagytuk ki.

Anger Zsolttal mióta ismerik egymást?

1991 óta, akkor vették fel őt a főiskolára. Alattam járt egy évvel. Nem mondanám, hogy akkor már barátok voltunk, de tudtunk arról, ki mit csinál, ki merre van, megnéztük egymást különféle előadásokban. Aztán 2010-ben Zsolt megrendezte a Radnóti Színházban A főfőnököt, amelyben játszottam. Annak kapcsán kicsit közelebb kerültünk egymáshoz, de most, ezen a forgatáson megtalálta a zsák a Zsoltját (nevet).

Milyen rendező Anger Zsolt?

Nagyon kreatív. Határozott elképzelése van, tudja, mit akar látni, de nem zárkózik el mások jobb ötletei elől.

Még tart a forgatás?

Húsvétig elhúzzuk. Még van pár nap.

Egy epizódot nagyjából mennyi idő alatt vesznek fel?

Úgy terveztük, egy-egy epizód felvétele két és fél nap, de ez nem ment. A konyhai jelenetek zömében majdnem mindenki látszik, tehát hiába zajlik elöl egy dialóg, a háttérben is ott mozog 8-10 ember, amit szintén meg kell rendezni és meg is kell mutatni. A főzést sem olyan könnyű felvenni: sokáig tart egy olyan jelenet forgatása, amelyben, mondjuk, Csonka Bandi halat filéz. Az elején ezzel nem számoltunk. Most már okosabbak vagyunk. A realitás az: körülbelül négy nap kell ahhoz, hogy felvegyünk egy epizódot.

Schneider Zoltán A Séf meg a többiek

Schneider Zoltán (Fotó: RTL Magyarország/Sárosi Zoltán)

Igaz, hogy majdnem egy teljesen működőképes konyhát építettek fel a színészek köré díszletként?

Tűzrendészeti szempontból nyílt láng használata nem lehetséges a díszlettérben, különben is bonyolult lett volna a gázt bevezetni, ezért elektromos tűzhelyeink vannak, amelyek egytől egyig működőképesek. A víz nincs bevezetve, de van egy fekete mosogatónk meg egy sima mosogatónk. A hűtőtől kezdve minden felszerelésünk megvan, ami egy éttermi konyhához kell. Erre szükség is van, hiszen sokszor élesben főzünk.

Fogyasztható ételek is készülnek, vagy csak a látvány kedvéért főznek?

Ha nem kell a jelenetet nyolcvanszor ismételni, akkor ehető étel készül. Ha nagyon sokszor kell felvenni, akkor persze odaég. De mindig rendes ételnek indul, és ha kimondottan az a cél, hogy megmutassuk, hogyan készül az étel, akkor általában valami ehető lesz a végeredmény.

Egy idő után már kiismerte ott annyira magát, hogy mindig tudja, miért hová kell nyúlni?

Nem, mert piszok sokan vagyunk. Minden folyton használatban van. Ha valamit valahová leteszek, a következő jelenet felvételekor már máshol van. Emellett alakul is kicsit, ha például egy olajosüveg zavarja a kamera szemszögét, akkor az arrébb kerül.

Győző séf abszolút vezéregyéniség az étteremben. Magát is annak tartja?

Annyira nem. Nagy hangom van, szeretem a nyüzsgést, szeretek a társaság középpontjában lenni, de nem szokásom vezető szerepbe nyomni magam. Nem is vágyom rá. Annyi minden van még az életben a színház és a munka mellett, hogy erre nincs szükségem. Az extra feszültségekre sem.

Schneider Zoltán A Séf meg a többiek

Fotó: RTL Magyarország/Bielik István

Győző séf egyfolytában sértegeti és piszkálja az alkalmazottjait, mégsem haragszunk meg rá. Nehéz eltalálni azt az egyensúlyt, hogy a karakter sértegetései ne legyenek gonoszak?

Ez a forgatókönyvön, az én jó ízlésemen meg persze a két rendezőn, Anger Zsolt mellett Spáh Dávidon múlik. Figyelünk rá, hogy ne vessük el a sulykot. Van, amikor egy megszólítás annyira túl van tolva, hogy az már nem bántó, hanem inkább vicces. Amikor meg felemeli a hangját a séf, annak általában oka van. De nem bántjuk a nézők fülét a harsánysággal, nem beszélünk csúnyán. Mégiscsak tizenkettes karikás a sorozat.

Nagy ínyenc hírében áll. A fine dining éttermek világa mennyire áll közel önhöz?

Mint egy vegánhoz a vágóhíd. Isten ments tőlük! Rendben van, hogy süssük meg a húst mediumra és kicsit véresre, de nem ugyanaz, mint egy jól átsült tarja, amely kicsit tocsog a zsírjában. Nem vagyok fine diningos. Anger Zsolt viszont esküszik erre, sokszor mesél Széll Tamás étterméről, és olyan ételkölteményekről, amelyek bevonzották a gyerekkorát, mint a kritikusnak a L’ecsóban, de én nem tudom ezt elképzelni.

És az sem hozta ezt a világot közel önhöz, hogy most egy fine dining séfet alakít?

Elvagyok én a magam étrendjével. A jó kis magyar konyha való nekem. A székelykáposzta az székelykáposzta, nem kell azt variálni, kis gombócokba feltekergetni és falatkaként a tányér szélére rakni. A tányér legyen tele, tejföl rá és jöhet mellé egy vastag szelet fehér kenyér.  Meg egy kis erős paprika, az úgy van rendben.

Jól tudom, hogy odahaza a konyhában elég aktív, és a savanyúságot is magának csinálja?

Kertes házban élünk a feleségemmel. Úgy nőttem fel, hogy a család tett el befőttet, lekvárt, savanyút télire. Ez most is megvan, de már a tepertőt, a kolbászt és a füstölt húsokat is magamnak csinálom. Így neveltettünk, és azért ez mégis más. Paradicsomot is tettünk el télire, ahogy lecsót is. Az én házi vegetám nem olyan, mint amit a boltban kap az ember. Az látott napot. Abból egy kanálnyi tényleg elhozza a tavasz meg a nyár ízeit.

Húsokat csak saját magának füstöl?

Családtagoknak meg szomszédoknak is.

Schneider Zoltán A Séf meg a többiek

Fotó: RTL Magyarország/Bielik István

Ön és Anger Zsolt is ínyenc. Fontos volt az RTL számára, hogy az alkotók lelkesedjenek a gasztronómia iránt?

Ez csak a véletlen műve. A szakácsainkat játszó színészek között többen is vannak, akik még életükben nem fogtak kést a kezükben. Viszont enni azért ők is szeretnek. Jól mutat a szakácsfelhozatal nálunk. Van köztük kicsi, nagy és még nagyobb: jó kis gárda ez.

Kellett tanulnia valamit a szakácsmesterségről a sorozat kedvéért?

Volt pár óra, amikor felkészülésként foglalkoztunk olyasmikkel, hogy hogyan kell felvágni a zöldséget, milyen formára. Az egyedüli újdonság az volt számomra, hogy kiderült: egész életemben rosszul fogtam a kést, de most már ezt is tudom. Persze nem várható el, hogy úgy vagdaljak, mint egy igazi séf, aki napi húsz órában aprít. Azért jó a film, színház, muzsika, mert képes megteremteni az illúziót.

A Séf meg a többiek eredetije sok évadból áll, így siker esetén nálunk is hosszú éveken át folytatható. Nem fél ilyen hosszú időre elköteleződni?

Nem. Pláne így, hogy most már láttuk a végeredményt. Úgy látom, hogy fej-fej mellett haladunk az eredetivel minőségben. Nincs miért szégyenkeznünk.

Pár hete már megy a sorozat. Találkozott már nézői reakciókkal?

Egyszer-kétszer már előfordult, hogy megtaláltak vele, de annyira nem jellemző. Annak viszont örülök, hogy kollégák hívnak. Jólesik, amikor azt mondják, jó lett ez a sorozat. Akkor csináltunk valami jót, amikor érezni a kollégákon, hogy ők is szeretnének benne lenni. Ez velem is elő szokott fordulni: ha megnézek egy színházi előadást, és azt gondolom, hogy milyen kár, hogy nem vagyok benne, akkor az egy jó előadás, mint ahogy szerintem A Séf meg a többiek egy nagyon jól sikerült sorozat lett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top