nlc.hu
TV-sztárok

7 világsztár, aki autizmus spektrumzavarral él

7 világsztár, akiről nem tudtad, hogy autizmus spektrumzavarral él

Az autizmus spektrumzavar nem feltétlenül jelent akadályt, a világsztárok között is akadnak olyanok, akik autizmussal élnek.

Autizmussal élni mindenképp jelent kihívásokat, persze ezek mértéke attól is függ, hogy milyen mértékben érintett az ember az autizmusban, hol helyezkedik el a spektrumon. A következő sztárok többsége Asperger-szindrómával él és ért el sikereket úgy, hogy kihasználta ennek a különleges állapotnak az előnyeit.

Anthony Hopkins

Anthony Hopkins

Anthony Hopkins (Kép: Jeff Kravitz/FilmMagic)

Anthony Hopkins akkor kapta meg az Asperger-szindrómáról a diagnózisát, amikor a felesége elküldte vizsgálatra, hogy kiderítse, miért viselkedik néha olyan furcsán. Hopkins szerint az Aspergerének köszönheti, hogy olyan fáradhatatlanul dolgozik, aminek a hátulütője az állandó nyugtalanság, ami végigkísérte az életét.

Courtney Love

Courtney Love

Courtney Love (Kép: Victor Boyko/Getty Images)

Courtney Love, a Hole nevű együttes énekese, Kurt Cobain özvegye már kamaszkorában megkapta az enyhe autizmus diagnózisát. Az énekesnél ez leginkább abban mutatkozott meg, hogy bár rendkívül intelligens volt, nagyon nehezen boldogult az iskolával és a szociális kapcsolatokkal.

Dan Aykroyd

Dan Aykroyd

Dan Aykroyd (Kép: Mathis Wienand/Getty Images)

„Az én nagyon enyhe Aspergerem segített a kreativitásban – mondta el egy interjúban Dan Aykroyd. – Néha megszólal a fejemben egy hang, hogy ez egy olyan karakter, amit el tudnék játszani.”

Andy Warhol

Andy Warhol

Andy Warhol és a kutyája, Archie 1973-ban (Kép: Jack Mitchell/Getty Images)

Andy Warholnál életében nem diagnosztizáltak autizmust, de dr. Judith Gould autizmus-szakértő ragaszkodik ahhoz, hogy „szinte biztosan Asperger-szindrómája volt”. Warhol egyszavas társalgási stílusa, aprólékosan felépített rutinjai és egyedi kreatív látásmódja mind erős jelek arra, hogy a legendás művész az autizmus spektrumán mozgott dr. Gould szerint.

Tim Burton

Tim Burton

Tim Burton (Kép: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)

Tim Burton régi élettársa, Helena Bonham-Carter meg van győződve arról, hogy a legendás rendező Asperger-szindrómában szenved. „Az ember elkezdi felismerni a jeleket. Néztünk egy dokumentumfilmet az autizmusról, és azt mondta, hogy ő is így érezte magát gyerekkorában” – mondta el a színésznő.

Satoshi Tajiri

Satoshi Tajiri

Satoshi Tajiri (Kép: Youtube)

A Pokémon alkotójánál, Satoshi Tajirinél is Asperger-szindrómát diagnosztizáltak. Kollégái visszahúzódónak és excentrikusnak jellemezték – a szokatlan viselkedés mögött aztán kiderült, hogy minden idők egyik legnagyobb bevételt hozó franchise-ának agytrösztje rejtőzik.

Daryl Hannah

Daryl Hannah

Daryl Hannah gyerekkorában kapta az Asperger-diagnózist (Kép: Getty Images)

A Kill Bill színésznője őszintén felvállalja a gyerekkorában kapott Asperger-szindróma diagnózisát. Hannah a saját elmondása szerint az autizmusának köszönhetően nagyon szégyellős és szorong a nagyobb események előtt, valószínűleg ez is az egyik oka annak, hogy inkább távoltartja magát a hollywoodi forgatagtól.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top