nlc.hu
TV-sztárok

Jamie Oliver cégbirodalmának bevételei ismét nőnek

Csődje után így alakulnak Jamie Oliver cégbirodalmának pénzügyei

Jamie és Jools fáradhatatlanul dolgozik tovább.

Már évek óta téma volt , de végül 2019 májusában robbant a bomba: csődgondnokot neveztek ki Jamie Oliver éttermeinek felszámolására. Joggal fogalmazódik meg bennünk a kérdés, hogy a Budai Várban és a Gozsdu Udvarban azóta is működnek a Jamie-éttermek, akkor hogy is történt ez?

A csődeljárás a sztárszakács nagy-britanniai vendéglátóegységeit érintette, összesen 25 éttermet. Több mint húsz Jamie’s Italiant, továbbá az étterembirodalma zászlóshajóját, a Fifteent, és a Barbecoa nevű helyeit is bezárta. Mintegy ezer alkalmazottja maradt ekkor állás nélkül.

Mindezt megelőzően a személyes vagyonából is injektált tőkét az éttermei megmentésére, sikertelenül. Korábban azt nyilatkozta, hogy a magánvagyonából 2014 és 2018 között 90 millió fontot, mai számítás szerint több mint 40 milliárd forintot bukott el.

2023 júliusában Jamie Oliver beszédet mond Londonban a Nagy-Britannia jövője konferencián, a Tony Blair Institute for Global Change szervezésében

2023 júliusában Jamie Oliver beszédet mond Londonban a Nagy-Britannia jövője konferencián, a Tony Blair Institute for Global Change szervezésében
/ Fotó: Stefan Rousseau – PA Images, Getty Images

A nagy-britanniai éttermek csődje azonban nem jelenti minden vállalkozásának bukását, sőt az éttermi ambícióit sem vetette el örökre a hazai pályán. 2021 őszén már a Radio Timesnak adott interjújában már a jövőbeli terveiről nyilatkozott Jamie: „Egyelőre csak figyelek, de mindenképpen vissza fogok térni a játékba” – fogalmazott.

A médiaszemélyiség és üzletember vendéglátóhelyei azonban továbbra is működnek világszerte, különböző márkaneveken. Dél-Amerikától Európán és a Közel-Keleten át egészen Ázsiáig és Ausztráliáig ehetünk „Jamie-nél”. Külföldön Jamie Oliver’s Pizzeria, Jamie’s Deli és Jamie Oliver Kitchen éttermekbe látogathatunk el; a Jamie’s Italian és a Jamie Oliver’s Diner viszont Budapesten is képviselteti magát, Zsidai Roy étteremtulajdonos-üzletember működtetésében.

A 2019-ben bezárt egyik Jamie's Italian Londonban

A 2019-ben bezárt egyik Jamie’s Italian Londonban / Fotó: Keith Mayhew/SOPA Images/LightRocket, Getty Images

Aggódni tehát nem kell a sztárszakács jövőjéért, van mit tejbe aprítania az ötgyermekes családapának. A The Guardian friss cikke szerint Jamie Oliver és felesége, Jools Oliver közel 7 millió fontos, a font mai középárfolyamán

3 milliárd 150 millió forintos osztalékot fizetett ki magának

legutóbbi adózási év lezárásával. Az azelőtti évben „csak” 5,6 millió font volt az osztalékuk, ez emelkedett meg 25 százalékkal.

Jamie tavaly 2 millió példányt adott el csak a Jamie’s One-Pan Wonder című televíziós műsora alapján készített új könyvéből, miközben tucatnyi korábbi kiadványi is hoz a konyhára.

Jelenleg is mintegy 70 éttermet üzemeltet világszerte franchise-rendszerben; a saját liszensze alapján készülő konyhai termékekből is van bevétele, és természetesen a reklámfelkérésekből is.

Kevin Styles, a Jamie-cégbirodalom vezérigazgatója a héten így nyilatkozott: „A Jamie Oliver-márka továbbra is a nagyközönség érdeklődésére tart számot világszerte. A 2022-es eredmények azt mutatják, hogy minden alapunk megvan ahhoz, hogy tovább fejlesszük az üzletünket.”

Az igazi nagy visszatérés (és elégtétel) az lesz majd Jamie számára, ha újra tudja éleszteni étteremláncát a saját hazájában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top