nlc.hu
TV-sztárok

A 63 éves Colin Firth élete

63 éves lett Colin Firth, akinek 22 év után törték össze a szívét

Colin Firth három fiú édesapja, a romantikus filmek királya, és egy Oscar-díj büszke tulajdonosa. De még egy ilyen sikeres és büszke férfi is összetörik néha.

Ő volt Mr. Darcy a Büszkeség és balítélet 1995-ös feldolgozásában, majd egy másik Darcy bőrébe bújt, amikor Bridget Jones szerelmét alakította. Az Oscar-díjat viszont A király beszéde hozta el számára, amelyben II. Erzsébet apja, VI. György volt. A 63 éves Colin Firth munkáiról viszonylag sokat tudunk, de az életéről már kevesebbet. A szülinapja tökéletes alkalom arra, hogy ezen változtassunk.

A fent említett filmeken túl azért meg kell említenünk az Igazából szerelmet, a Kingsmant, a Mamma Mia! filmeket, és az HBO Utolsó lépcsőfok sorozatát is.

Kicsit sem hétköznapi családban nőtt fel. Miközben szülei mindketten akadémikusok, addig őt a színjátszás érdekelte, ahogyan két testvérét is. A szülők munkája miatt a család sokat utazott. Éltek Indiában, Nigériában, és az Egyesült Államokban is. Amikor pedig visszatértek Angliába, Colin a testvéreivel együtt igazi kakukktojásnak számított az iskolában. Osztálytársai gyakran gúnyolták, kiközösítették, amire ő különös módon válaszolt. Megfigyelte a többi, középosztálybeli gyerek akcentusát, szóhasználatát, viselkedését, hogy sikerüljön beilleszkednie közéjük. Alig volt 10 éves, amikor drámaórára kezdett járni, 14 évesen pedig már a szülei elé állt, hogy közölje: színész lesz, és ne számítsanak rá, hogy egyetemre fog menni. „A szüleim, azt hiszem, akkor fogadták el a választásomat, amikor valami olyan darabban vagy filmben láttak, ami közelebb áll az ő akadémikus életükhöz. Fogalmam sincs, hogyan vélekedtek, amikor csak táncolni és énekelni láttak a Mamma Miában!” – mesélte a színész egy 2012-es interjúban.

Meg Tilly és Colin Firth a Valmontban

Meg Tilly és Colin Firth a Valmontban (fotó: Profimedia)

Jöjjön hát, Mr. Darcy szerelmi élete a valóságban

1989-ben Meg Tillyvel kezdett randevúzni, aki a Valmont című filmben volt a színésztársa. Kapcsolatukból gyermek is született: William Jospeh Firth 1990-ben jött a világra, és ma már ő is színészként bontogatja szárnyait. Tilly és Firth kapcsolat azonban nem lett tartós, és 1994-ben a különválás mellett döntöttek.

Amikor 1995-ben Colin Jennifer Ehle oldalán elkészítette a Büszkeség és balítélet ikonikus BBC változatát, a kémia nagyon is működött köztük. Annyira, hogy a sajtó is kiszagolta, több van köztük barátságnál. Ám ez a románc valójában tiszavirág életű volt. Ellentétben az ezt követővel. 

Firth másfél év után, 1997-ben házasodott meg. Második felesége Livia Giuggioli olasz producer lett. „Amikor bemutatott a szüleinek, az bizony nem volt egyszerű. Egy olasz lány, aki angol férfit visz haza. Ráadásul a férfi tíz évvel idősebb és színész. Ennek ellenére, rettentően kedvesek voltak hozzám. Persze méltónak kellett lennem a lányukhoz, szóval megtanultam a nyelvet, és elmentem hegyet mászni a sógoraimmal” – emlékezett vissza erre az időszakra a színész.

Livia és Colin házasságából két gyermek született, Luca és Matteo. A következő években a Firth család az évek felét Londonban, a másik felét pedig az olaszországi Umbria térségben töltötte. A házaspár kapcsolata 2015-ben vészesen megromlott. 2015 és 2016 között ugyanis Liviának viszonya volt Marco Brancaccia olasz újságíróval, ebben az időszakban nem is élt együtt a férjével. Minderre 2018-ban derült fényt, azt követően, hogy Livia és Colin kibékültek, és bírósághoz fordultak, mert elmondásuk szerint Brancaccia azt követően is zaklatta a nőt, hogy az véget vetett a viszonyuknak. Ráadásul olyan leveleket küldözgetett a színésznek, melyekben részletesen leírta a nővel folytatott viszonyának minden részletét. Végül a felek peren kívül egyeztek meg. Úgy tűnt, hogy a színésznek és Liviának sikerült megmenteniük a házasságukat. Olyannyira, hogy 2017-ben a Firth kérvényezte a brit-olasz kettős állampolgárságot, mert szerette volna, hogy olyan útlevele legyen, mint a családja többi tagjának. „Ez nem változtat azon, hogy mindig is büszke brit leszek. Csak rám kell nézni, vagy meghallgatni” – mondta azt követően, hogy megkapta az új iratait. 

Colin Firth és Livia Giuggioli
Megnézem
Összes kép (4)

De sem a közös útlevél, sem a békülés, sem a bírósági ügy lezárása nem tüntethette el azt a repedést, ami a férj és a feleség kapcsolatában keletkezett. 2019-ben elkerülhetetlen lett a válás. „A dolgok valójában soha nem rendeződtek igazán. Semmi sem tudta eltörölni Livia árulását a férje számára. Colin érezte, hogy ideje továbblépni, annak ellenére, hogy nagyon szerette volna megmenteni ezt a házasságot” – mondta a színész egyik kollégája a People magazinnak.

Firth 2022. őszén jelent meg először a vörös szőnyegen új párjával, Maggie Cohn forgatókönyvíróval, akivel Az utolsó lépcsőfok forgatásán ismerkedett meg. Kapcsolatukat féltve óvják minden és mindenki elől.

Colin három fiából csak az egyik keresi a rivaldafényt. Luca és Matteo nem igazán vágyik a színészettel járó hírnévre. Will azonban az apja nyomdokaiba lépett, és ő maga is színész lett. Láthattuk például a Pókemberben, vagy apja oldalán a Bridget Jones harmadik részében. „Apám mindig inspirált engem, és remek tanácsokkal lát el a szakmát illetően. Ez egy kemény pálya” – nyilatkozta Will az Evening Standard magazinnak.

Maggie Cohn és Colin Firth

Maggie Cohn és Colin Firth (fotó: Profimedia)

Múlt és jelen

Bár még csak 63 éves, és korai ez a kérdés, mégis feltették neki egy interjúban, hogy sajnál-e bármit a fiatalsága kapcsán. „Nem sajnálok semmit. Úgy hiszem, hogy a dolgok oda vezetnek, ahol lenned kell, és ez így van jól. Élsz, és ami a múltban történt – jó és rossz – az megváltoztathatatlan. Alapvetően szerencsés életem van, szóval nem változtatnék semmin” – mondta a The Talks-nak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top