Emlékszel rá? Friss fotók a legendás bemondóról, Mohai Gáborról

S.D.V. | 2024. Január 24.
Még a Magyar Rádióban indult a karriere.

A Táncsics Mihály-díjjal tavaly kitüntetett Mohai Gábor, az MTVA bemondó-műsorvezetője a napokban budapesti otthonában fogadta az MTI fotósát, aki a lentebb látható friss képeket készítette róla. A 76 éves Táncsics- és Kazinczy-díjas előadóművész Debrecenben nőtt fel, és a helyi egyetemen végzett népművelés-könyvtáros szakon, majd Budapesten folytatta tanulmányait, az ELTE-n. Bár volt ilyen terve, a színészet helyett végül a televíziózást választotta. 

Mohai Gábor (Fotó: Birton Szabolcs)

„A versek, a költészet jelenti számomra az élet csúcspontját. Imádok szavalni, imádok belemerülni költők léleksimogató verssoraiba. 1978-ban kerültem a Magyar Rádióhoz, ám azt megelőzően már országos szavalóversenyt nyertem, mi több, előadóművészi működési engedélyem volt. A családnak nem mondtam, hogy felvételizek a rádióba, hogy megpróbálok új életúton továbbhaladni. Aztán amikor sikerült, mindenki büszke volt rám, hogy olyanok társaságába kerültem, mint Bőzsöny Ferenc, P. Debrenti Piroska, Körmendy László és a többiek. Huszonhét évig dolgoztam párhuzamosan a Magyar Televízióban és a Magyar Rádióban. De nem is kellene múlt időben beszélnem erről, hiszen a mai napig mikrofon mögött ülök”szemlézte egy korábbi nyilatkozatát az Újságmúzeum. 

És hogyan él most?

Mohai Gábor hosszú évekig az M1 Híradójának bemondója volt, később a Duna Televízión is láthatták a nézők. Bár ma már nem dolgozik a televízióban, a munkát nem hagyta abba.

„A Kossuth Rádióban mindennap a déli harangszó előtt van egy kétperces helytörténeti ismertetőm, a Márványteremben Bartók-koncerteket konferálok. Több száz verset tudok kívülről, otthon, autóban, utcán, folyton verset mondok, hat verses CD-m már kész, és egy beszélgetős műsort vezetek a Bonum katolikus televízióban. Szóval nem unatkozom”árulta el korábban a Best magazinnak a szakember, aki arról is beszélt, kivel tölti a mindennapjait„Nincs feleségem, soha nem is volt, nincs gyerekem, egyedül élek, de nem magányosan, mindig boldogan fogadok vendégeket.”

Íme pár kép Mohai Gáborról 

Mohai Gábor (5)

Mohai Gábor gyerekként. (Fotó: Schumy Csaba/Archív)

Mohai Gábor (7)

Mohai Gábor és édesanyja. (Fotó: Schumy Csaba/Archív)

Mohai Gábor (6)

Mohai Gábor és Kertész Zsuzsa. (Fotó: Göbölyös László)

Mohai Gábor (8)

A bemondó évekkel ezelőtt. (Fotó: Steindl Gabriella)

Mohai Gábor (1)

A Táncsics Mihály-díjjal tavaly kitüntetett Mohai Gábor, az MTVA bemondó-műsorvezetője budapesti otthonában 2024. január 19-én. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Mohai Gábor (2)

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Mohai Gábor (3)

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Mohai Gábor (4)

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Exit mobile version