Út a babáig Babám van
Szponzorált tartalom

Mit tesz a szervezeteddel a szoptatás?

A szoptatás nemcsak a babák testére van jótékony hatással, hanem az anyák esetében is fontos az egészségmegőrző szerepe.

A kutatások, amelyek azt vizsgálták, hogy milyen hatással van az anyák szervezetére a szoptatás, egyértelműen bizonyítják, hogy nemcsak a csecsemők élvezhetik a kedvező hatásait, hanem az édesanyák is. Ráadásul nemcsak pillanatnyi jótékony hatása van a tevékenységnek, hanem évekkel a szülés után is érződik a pozitív hatása. 

Az egészség megőrzése kapcsán ugyanis vannak hosszú távú adatok arra nézve, hogy a gyermeküket huzamosabb ideig szoptatók körében kevesebb eséllyel alakul ki mellrák vagy petefészekrák. De a cukorbetegség kialakulására is kisebb az esély állítólag az esetükben. A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is csökkentheti a szoptatás, ahogy a szívinfarktus és a stroke sem alakul ki azoknál olyan gyakran, akik mellükből táplálták a gyermeküket huzamosabb ideig. Ezeknek a hosszú távú jótékony hatásoknak a pontos magyarázatát még kutatják. 

Sok nő azért is pártolja a szoptatást a babára gyakorolt pozitív hatásai és a fontos lélektani hozadéka mellett, mert annak nemcsak az anyák egészségmegőrzésben van nagy szerepe, hanem mert segíthet visszanyerni a kismamák terhesség előtti alakját. A szoptatásnak ugyanis zsírégető hatása is lehet, hozzájárulhat azoknak a zsírszöveteknek a lebontásához, amelyek a terhesség alatt rakódtak le a nők testén. Ennek a legtöbben örülnek, hiszen általa gyorsabban érik el a kívánt alakot. Ám az is tény, hogy vannak, akik épp híznak a szoptatás alatt.

Ám ahhoz, hogy a szoptatás mind a babára, mind a mamára pozitívan hasson, a nők szervezetét a megfelelő módon kell ellátni vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel. Így lesz ugyanis az anyatej tápláló és a nő teste alkalmas az egészséges folyamatok fenntartására. A legfontosabb vitaminok, amelyekre az anyának szüksége van, a C-, D-, B6-, B9-vitamin és a folsav. A táplálkozás kapcsán pedig az a lényeg, hogy minél természetesebb ételeket fogyasszanak a szoptató nők és lehetőség szerint kerüljék azokat, amelyeknek ízfokozó, tartósítószer, és színezőanyag tartalma megterhelheti a babák szervezetét. Szoptatás alatt is fontos változatos és kiegyensúlyozott étrend, hogy a megfelelő tápanyagok bevitele biztosított legyen. Szoptatás alatt is fontos változatos és kiegyensúlyozott étrend, hogy a megfelelő tápanyagok bevitele biztosított legyen. Kiegészítésként étrend-kiegészítő is használható, vannak már kifejezetten a szoptatás időszakának megváltozott szükségleteihez igazodó szoptatós vitaminok is. 

Szoptatós anyák napi szükséglete:

  • A-vitamin:  1,3 mg
  • B1-vitamin (tiamin): 1,4 mg
  • B2-vitamin (riboflavin): 1,6 mg
  • B3-vitamin (niacin): 17 mg
  • B5-vitamin (pantoténsav): 7 mg
  • B6-vitamin: 2 mg
  • B12-vitamin: 2,8 μg
  • C-vitamin:  120 mg
  • D-vitamin:  15 µg (600 NE)
  • E-vitamin: 19 mg
  • Folsav: 0,5 mg
  • Jód:  290 µg
  • Kalcium: 1000 mg
  • Magnézium:  310 mg
  • Vas: 9 mg
     
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top