Út a babáig Babát szeretnék
Szponzorált tartalom

Kinek a tanácsait fogadd meg, ha babát tervezel?

Ha már egy ideje együtt élsz a szeretett férfival, és közös jövőt terveztek, akkor előbb-utóbb biztos, hogy szóba kerül a babakérdés. Ha eddig még nem halmoztak el kéretlen tanácsokkal a családtagjaidat, barátaid, akkor biztos, hogy egy másik univerzumban élsz. Mindenki mást tanácsol, és más dolgokra esküszik, így amikor szóba kerül a babatéma, ezernyi jó tanács zúdul majd az ember lányára. Utánajártunk, hogy kinek a tanácsaira érdemes hallgatnod.

Először is gratulálunk, hogy megtaláltad életed férfiját, akivel minden tökéletes, és akivel végre eldöntöttétek, hogy szeretnétek közösen kisbabát. Ez nagyon örömteli időszak, de a boldogsággal vegyített elhatározás után biztos, hogy sok kérdés fogalmazódik meg benned és a párodban. Mikor jön el az idő a babavállalásra? Egészségesek vagytok-e hozzá? Össze fog jönni egyből? Fel tudjátok majd nevelni ketten, vagy segítséget kell majd kérnetek a nagyszülőktől? Milyen lesz az új életetek hármasban? Megannyi kérdés, amit érdemes átbeszélni, mielőtt nekiláttok a projektnek.

Haladjatok a saját tempótok szerint, hiszen nem hajt a tatár. Csak akkor vágjatok bele a dolgokba, ha már tisztában vagytok mindennel. Érdemes körüljárni a téged/titeket foglalkoztató témákat, és tanácsot kérni azoktól az emberektől, akiknek adsz a véleményére, hiszen csak így lehettek 100%-ig biztosak abban, hogy eljött a ti időtök. 

Aki a legjobban ismeri a testedet

Most rögtön rávágod, hogy ez te saját magad vagy, és ez így is van. Ám a nőgyógyászod, akihez évek óta jársz, belülről ismeri a testedet. Ő az az orvos, aki meg tudja erősíteni, hogy fizikailag is készen állsz arra, hogy kihordj egy kisbabát. Érdemes felkeresni a babavállalás előtt a nőgyógyászodat, és feltenni neki azokat a kérdéseket, amik foglalkoztatnak ezzel a témával kapcsolatban. Ne légy félénk, ő biztos, hogy minden képtelennek tűnő kérdésre tudni fogja a választ, hiszen több ezer nőt látott már áldott állapotban. Amikor elhatározod, hogy babát tervezel, akkor keresd fel a nőgyógyászodat, és mondd el neki a döntésedet.

Ha fogamzásgátlót szedsz, ő majd felvilágosít, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy kiürüljenek a szervezetedből a hormonok, és mi az az időpont, amikortól nyugodtan próbálkozhattok. Érdemes egy átfogó hormonális vizsgálatot és rákszűrést is végeztetni, hogy kiderüljön, hogy teljesen rendben van-e minden veled, de ezt a nőgyógyászod úgyis javasolni fogja. A nőgyógyász javasolni fogja a terhesvitaminok szedését is, és a párodnak is szükséges lehet néhány vizsgálat, hogy megbizonyosodjatok arról, hogy termékeny, és minden rendben van vele. Arról is szó lesz, hogy a babavállalás előtt érdemes végleg lemondanod a káros szenvedélyeidről (dohányzás, alkohol- és koffeinfogyasztás) és egészséges étrendre áttérni, ha eddig ezt nem tetted volna meg. Érdemes megfogadni az orvos tanácsait, hiszen ő egészségügyi szempontból és objektívan lát téged.

A mindentudó barátnők tanácsai

Amikor kiderül a barátnőid körében, hogy babát terveztek, biztos, hogy azonnal időpontot egyeztetnek veled a csajok, hogy beüljetek egy kávézóba, és dumáljatok. 100%, hogy ezen a nagy viziten a téma te leszel, és a babavárás. Ilyenkor előkerülnek a saját sztorik, és a csajok elmondják, hogy ők mennyi ideig próbálkoztak, mire összejött az első, netán a második vagy éppen a harmadik baba. Biztosra vehető, hogy néhány intim és kéretlen „jó” tanács is elhangzik ilyenkor. A kedvencünk az „ebben a pózban csináljátok, így biztos, hogy összejön”vagy a „ne görcsölj rá, mert akkor nem fog összejönni a baba”. Akármennyire is szereted a barátnőidet, érdemes a tanácsaikból csak azt megfogadni, ami tényleg építő jellegű, hiszen ami nekik bejött, az nem feltétlenül lesz nyerő nálatok. 

A leendő nagyszülők is ringbe szállnak

Aki jóban van a saját édesanyjával, a párja édesanyjával, netán a nagymamájával, az a babatervezés korai fázisában biztos, hogy kapni fog majd egy-két tanácsot az idősebb korosztálytól is. A szüleink vagy a párunk szülei egyébként is szeretnek beleszólni az életünkbe, legyen annak témája a karrierünk, a lakhatási döntéseink vagy éppen a saját kapcsolataink. Miért ne tennék ezt másként a babavállalással kapcsolatban? Érdemes ezeket a tanácsokat meghallgatni, hiszen sokat jelent nekik, hogy kíváncsiak vagyunk az ő tanácsaikra, de legyünk következetesek a megfogadásukat illetően. Jó tudni, hogy a leendő gyermekünk nagyszülei mellettünk állnak, ám a tanácsaikból érdemes szelektálni, hiszen ami 20-30-40 éve, netán régebben működött, az nem garantálja a mostani sikert. Ha te is olyan anyukával vagy anyóssal vagy „megáldva”, aki szereti mindenbe beleütni az orrát, akkor csak finoman vedd a tanácsokat. Ne keveredj vitába, és ne légy ellenséges. Csak hallgasd meg őket, de csak azt fogadd meg, ami amúgy is a javadra válik.

A szakirodalom megmondja a tutit?

Rengeteg babavárással kapcsolatos szakkönyv érhető el a könyvesboltokban és a könyvtárban. Lehet, hogy már neked is lapul a könyvespolcodon egy-két ilyen, akkor ne habozz tovább. A babavállalásról sosem lehet elég szakirodalmat elolvasni, hiszen mindegyik könyv másként részletezi a babás időszakot. Valami közös van azonban mindegyik könyvben: a babavállalás időszakáról hasznos tanácsokat tudnak adni.

Persze érdemes megnézni a könyv szerzőjét, és csak akkor hinni a tanácsoknak, ha azt egy szaktekintély vagy egy elismert orvos, nőgyógyász vagy pszichiáter mondja. Nyugodtan olvass bele a könyvbe vásárlás előtt, hiszen így el tudod dönteni annak hasznosságát. Ne adj ki súlyos összegeket egy olyan könyvért, amiben 2 sorban elintézik a babavárást!

Hallgass a saját megérzéseidre!

Jöhet bármennyi kéretlen és persze hasznos tanács, egy valami biztos: saját magadat te ismered a legjobban. Mert akármennyire is próbálod majd kizárni, biztos, hogy lesz egy-két olyan ember, aki bele akar majd szólni az életedbe, pedig semmi köze hozzá, vagy éppen nem ismer eléggé téged, és a tanácsaival félrevezethet. Ilyenkor gondolj arra, hogy te vagy az, aki látja, hogy hol tart a kapcsolatotok, mikor jött el az idő arra, hogy babát tervezzetek, hiszen te és a párod tudjátok a legjobban, hogy készen álltok-e erre az izgalmas és életen át tartó csodás utazásra! 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top