Út a babáig Babát várok
Szponzorált tartalom

Mérföldkövek a babánál – Így fejlődik a babád az első trimeszterben

A megtermékenyítés pillanatától kezdve nagyjából 9 hónap múlva már megszületik a kisbabád, aki felforgatja majd az egész életedet. Ebben a kilenc hónapban hihetetlen fejlődésen megy keresztül, mire zigótából emberi lény lesz. Az első három hónap történéseit olvashatod ebben a cikkben.

Az első hónap

A megtermékenyülés csodás pillanata akár azonnal bekövetkezhet az aktus utáni órákban, de az is előfordul, hogy a rá következő két-három napban termékenyíti meg a sperma a petesejtet. Amikor ez megtörténik, akkor először zigóta lesz a megtermékenyült petesejtből, amely alig akkora, mint egy homokszem. Ebben a pillanatban már minden genetikai információt hordoz a zigóta, amire a babádnak szüksége lesz a fejlődéshez. Fut benne a program, hogy milyen színű lesz a szeme, a haja, a bőre, vagy hogy milyen magasra nő majd.

A beágyazódás a megtermékenyülés utáni 5–9. napon történik, ilyenkor a legfőbb feladata az osztódás, és hogy hormonokkal árassza el a tested. Ennek hatására elmarad a menstruációd, és már érezheted a mellfeszülést, hányingert is. A megtermékenyülés után 18–25. napon pedig elkezd verni a kisbabád szíve, kialakulnak a kar- és lábkezdemények, sőt az arca is kezd formálódni, fejlődnek a szemei, fülei, orra és szája.

A második hónap

Még csupán 5 hete létezik, de már tízezerszer nagyobbra nőtt, mint amekkora az elején volt, most épp kb. mogyorószem nagyságú. Még szerencse, hogy ez a kezdeti őrült növekedési iram lényegesen lelassul a második hónap után, mert különben egy több tonnás babát kellene a világra hoznod.

A hatodik héten már szinte biztosan észrevetted, hogy kimaradt a menstruációd, hát érdemes meglátogatni a nőgyógyászt

Amikor a hathetes ultrahangon meglátod a babádat, lenyűgöző látni, milyen sokat fejlődött kis zigóta formája óta. A második hónap végére a babád minden szerve jelen van, a legtöbb funkcionál is, de persze még szükségük van fejlődésre. A szem írisze kialakul, az ujjain a körmök már láthatóak, és képes ráfogni a kezével a körülötte lebegő dolgokra. A legviccesebb pedig, hogy már ekkor tud csuklani, csak még nyilván nem érezhető ez az anyának.

A harmadik hónap

A babád képes mosolyogni, és vicces arcokat tud vágni. Gyakorolja a légzést méhen belül: a tüdejébe szívja és „kilélegzi” a magzatvizet. A fogcsírák kialakulnak, és alig várják, hogy álmatlan éjszakákat okozzanak majd a szülőknek. A hónap végére kb. 25-30 gramm még csak a baba, de már mozgolódik egyfolytában. Annyira egyfolytában, hogy egy óra alatt akár hússzor is testhelyzetet vált. Kis sajtkukac, amit leginkább akkor fogsz értékelni, amikor már olyan nagy lesz, hogy egy mozdulatával simán kinyomja az oldaladat.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top