Út a babáig Babát várok
Szponzorált tartalom

Mi történik a testeddel a terhesség második trimeszterében?

A következő három hónap alatt látványos változáson megy át a tested, és valószínűleg megszabadulsz a kellemetlen koraterhességi tünetektől is.

A legtöbb nőnek a második trimeszter három hónapja a legkényelmesebb az egész terhesség alatt. Már nincs hányingered, és még nincs akkora hasad, ami miatt nem tudsz lehajolni, hogy megkösd a saját cipőfűződet.

Milyen hosszú a második trimeszter?

A második trimeszter a terhesség 13. hetének kezdetétől egészen a 24. hét végéig tart.

A baba fejlődése

A babád nagyon elfoglalt lesz a második trimeszterben. A 18. hétre nagyjából annyit nyom, mint egy jól fejlett csirkemell, tud csuklani és ásítani, sőt kialakul az ujjlenyomata is. A 21. hétre már érzed, ahogy rugdos, beléd könyököl, tapos a hólyagodon, de még nem olyan mértékig, hogy ez fájdalmas vagy kellemetlen lenne. A 23. hét felé kezd el igazán súlyt szedni magára, a következő négy hétben megduplázza a súlyát. A második trimeszter végére már egy nagyjából 1 kilós emberi lény lesz a méhedben.

A tested változásai

Ebben a trimeszterben is megmaradhat pár korábbi tünet: a gyomorégés vagy a székrekedés továbbra is megkeserítheti kicsit az életed, de közben elkezd nőni a hasad.

1. Vérbőség, ami kellemetlen lehet, főleg, ha megreped az orrodban egy ér, és elkezd vérezni, mert elég ijesztő látvány. Cserébe viszont épp a vérbőség miatt sokkal szebbé válhat az arcbőröd. Előfordulhat, hogy elkezdesz horkolni is. 

2. Vizesedés, amire a 22. héttől bármikor számíthatsz. Legalábbis a legtöbb várandós nőnél előjön, és kitart egészen a szülésig, hogy a boka és a lábfej megduzzad. Ezt mozgással és felpolcolt lábakkal csökkenteni tudod, illetve kerüld a sok egy helyben ácsorgást, ülést, és lehetőleg az oldaladra fordulva aludj.

3. Szédülés, amit az alacsony vérnyomás okozhat. A vérnyomás azért csökken, mert az erek fala a terhesség során lazábbá válik.

4. Lábgörcs, ami elkísér a terhesség végéig. Nemcsak a hormonok számlájára írható jelenség, hanem sokszor kalcium- vagy magnéziumhiányt is jelez, ezért fordíts extra figyelmet az egészséges táplálkozásra.

5. Érzékeny íny, ami akár vérezhet is. Egy kevés vérzés még belefér, de az a biztos, ha megmutatod a fogaidat egy fogorvosnak.

Hízás

Ebben a pár hónapban kezdődik a terhességi hízás, amire rásegít az is, hogy a hányingeres időszak elmúlásával megjöhet az étvágyad. Semmiképpen sem szabad éheztetni magad, de azért ne is egyél kettő helyett, inkább okosan és tudatosan válogasd össze az ételeidet, hogy azzal támogasd a babád fejlődését.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top