Szabadidő

Szilveszter másképp

Életem egyik legjobb szilveszteri bulija egy liftben zajlott. Az apró felvonóban rekedt kis társaság zene, kaja és pezsgõ nélkül is remekül elvolt, azóta tudom, hogy egy szilveszteréjszaka sokféleképp lehet különleges – csakis annyi a lényeg, hogy jól érezzük magunkat!

Utazzunk képzeletben!






Sajnos kevesen tehetik meg, hogy egy meleg helyen, tengerparton, pálmafák tövében koccintsanak éjfélkor. Egy kis előkészület és némi fantázia segítségével azonban bárhol a világon szilveszterezhetünk, ahol csak akarunk. India jó ötletnek tűnik? Nosza, keressünk néhány chutney-receptet, főzzük meg a currys lencsét, tekerjük fel a hőfokszabályozót, a tékából jöhet mondjuk az Esküvő monszun idején, és még biztos van idő beszerezni néhány indiai, hindi pop- vagy goa lemezt is a tánchoz. Természetesen minden egyéb kiegészítő – hennatetoválások, színes kelmék, füstölők – megengedett, sőt ajánlott a tökéletes hangulat megteremtése érdekében.

Ha a társaságra inkább a spanyolos temperamentum jellemző, akkor legyen a film például a Vágyastársak vagy a kifejezetten szilveszteri témájú Az első éjszakám. A paella, a tapas, az olívabogyók és a sangria mellé flamenco és egyéb tüzes spanyol zene ajánlott, minden mennyiségben. Mehet ugyanez francia módra? Vagy japán külsőségek között? Netán olasz stílusban? Esetleg egy brazil parti? A világ szerencsére elég nagy, így van miből választani; minden nemzetnek vannak jellemző filmjei, ételei, zenéi és ünnepi dekorációi. Az etnoszilveszter bónusza, hogy ha nem a saját időzónánkban maradunk, akár többször is megünnepelhetjük az éjfélt.








Távol a várostól…


Távol a várostól

Nemcsak a külföldi utakért, de a hazai szállodák és kastélyok programokkal telezsúfolt szilveszteri ajánlataiért is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Ilyenkor ráadásul már nem nagyon lehet szabad helyeket találni, és különben sincs garancia arra, hogy a zenekar, a vacsora és a társaság egyaránt az ízlésünknek megfelelő lesz. Saját kézbe véve a szervezést azonban biztosan találunk még kisebb-nagyobb társaságoknak való kiadó házakat vidéken, megfizethető áron. Ha kirándulást tervezünk a buli előtt vagy után, esetleg a szabad ég alatt, gyönyörű környezetben szeretnénk köszönteni az éjfélt, az Őrség, a téli Balaton, a Káli-medence, a Mátra vagy a Bükk biztosan jó választás. Érdemes megérdeklődni, hogy a szálláshely környékén vannak-e lovak: szilveszter napján vagy estéjén meleg pokrócba burkolózva, egy termosz tea vagy forralt bor társaságában lovas kocsin vagy – ha közben leesik a hó – lovas szánon utazni igazán különleges kaland. Az sem rossz, ha van a közelben egy jó termálfürdő, de még jobb, ha sikerül olyan házat találni, amelynek a kertjében jacuzzi áll. Nem mindennapi élmény meleg vízben ücsörögve, hóesésben vagy a csillagok alatt pezsgőt bontani éjfélkor, bár akkor se lehet okunk panaszra, ha véletlenül egy remek borospincében ragadva lépünk át az újévbe.






Csendesen, romantikusan

Sok ember kötelezőnek érzi a nagy bulizást szilveszterkor, még akkor is, ha az egész évnyi rohanás és az ünnepi stressz után inkább csak egy nyugodt estére vágyna párja társaságában. Elképzelhető, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítunk a szilveszternek? Végül is bulizni bármikor máskor is lehet, így igazán semmi akadálya, hogy otthon töltsünk el a párunkkal egy különleges, kétszemélyes óévbúcsúztató éjszakát. És hogy kinek mi a különleges? Egy barátom évek óta arra vágyik, hogy a szilvesztert pont úgy tölthesse, mint bármely más estét az évben: pizsamában, könyvekkel, zenével és az ünnepre való tekintettel esetleg egy pohár pezsgővel. Engem régóta foglalkoztat egy mécsesekkel körülvett fürdőkádban töltött páros szilveszter gondolata is, újévi masszázzsal kísérve. De nem tűnik rossz választásnak egy hagyományosan romantikusnak nevezhető, mégis ritkán előadott koreográfia sem, melyben az első lépés a tévé távirányítójának elásása. Ezt követi a csíkos zokni, a mackóalsó meg a papucs lecserélése valami igazán szép ruhára, ezután jöhet a gyertyafényes vacsora, majd a beszélgetés múltról, jövőről, tervekről, álmokról, vagy tánc és játék kettesben – minden olyasmi, amit szívesen megtennénk máskor is, de a hétköznapokban valahogy sose jut rá idő.
Az otthoni minimálszilveszterezésnek ezeken kívül is vannak még nagy előnyei: nem kell hajnalban hazavánszorogni, nem kell romeltakarítással kezdeni a másnap reggelt, és az sem tragédia, ha átalusszuk az éjfélt – kipihenten sokkal könnyebb nekiindulni egy újabb évnek.





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top