Az igazi maláj konyha elemeiben felfedezhető mindhárom alapkultúra, de mégis megkülönbözteti mindtől a különleges ízvilág, amelyet elsősorban a fűszereknek és speciális adalékoknak köszönhet. A sok gyümölcs és fűszer mellett szívesen használnak speciális egzotikus gyökereket, leveleket és füveket. Kedvelt reggeli Malajziában a nazi lemak.
Ez a nemzeti eledel banánlevélbe csomagolt, kókusztejben főzött rizs, egy kanálka csilis mártással, egy fél tojással és néhány apró hallal. Az igazán jó nazi lemakhoz tartozik még egy marék sült földimogyoró is. Az étel tökéletes bemutatása a maláj ízvilágnak. Keveredik az édes, a sós, a csípős, megjelenik a banánlevél, a kókusz és a rizs.
A maláj városokban mindenhol lehet enni. Étel kapható az utak mentén, a bevásárlóközpontokban, a kapualjakban, egymást érik az éttermek pazar kínálattal – Malajziában éttermekben enni nemzeti időtöltés.
De éttermekbe nemcsak a társaság miatt érdemes járni, hanem azért is, mert sok olyan étel van, amelyeket otthon kis adagokban, vagy a speciális eljárási mód és hozzávalók miatt nem szívesen készítenek el a háziasszonyok, ezeket jobban megéri éttermekben megrendelni.
A maláj ízvilágot azonban nem nehéz házilag elővarázsolni.
Egy közkedvelt maláj recept a sült csirke mellé szójaszósszal és gyömbérrel ízesített szilvamártást kínál, érdemes megpróbálni, bizarr és elragadó összeállítás!
Belacam nélkül nincsen maláj konyha! A legspeciálisabb adalék anyag igazából pép, vagy szárított kocka, olyasmi, mint nálunk a húsleves kocka. Apró rákokból készítik, és rengeteg ételhez használják. Európai orrnak a belacammal való főzés közben kifejezetten orrfacsaró szagot kell elviselnie. Ugyancsak fontos alapanyag a szárított apróhal, vagy apró rák is. Ezeket gyakran a rizs ízesítésére is használják.
Az étkezések végén nem maradhat el a desszert sem, természetesen maláj desszert, ennek alapanyaga legtöbbször gyümölcs.
Egy igazi maláj édességet könnyen el tudsz te is készíteni!
Sült banán Hozzávalók: 8 kisebb banán 10 dkg búzaliszt 10 dkg rizsliszt (nagyobb szupermarketekben kapható) 2,6 dl víz csipet só olaj a sütéshez Keverd össze a liszteket a vízzel! Hámozd meg a banánokat. Ha nagyobb a banán, vágd félbe, mártsd bele a tésztába, és forró olajban süsd ki. Kevés cukorral megszórva finom csemege! |
Malájzia elsősorban mohamedán ország, ezért nem fogyasztanak disznóhúst. A legkedveltebb üdítő italuk a kókuszvíz, amit friss, fiatal kókuszból nyernek. Utcai árusok kókuszdióban árusítják. |
Mintha Malajziában lenne. Készítsen aszaltszilvás csirkét a Maláj Uncle Bens mártással, és érezze otthonában Ázsia ízeit. Aromás, gyümölcsös mártás aszaltszilvából, egy csipetnyi chillivel és gyömbérrel fűszerezve. Tegye még különlegesebbé aromás basmati rizzsel, ahogy Ázsiában teszik nap mint nap. Kíváncsi más világokra is? Akkor nézzen vissza hozzánk újra és újra, hiszen az Uncle Bens pár hónapon keresztül testközelbe hozza a világ legérdekesebb tájait és ízeit. |