nlc.hu
Utazás
Malajzia – mesevilág

Malajzia – mesevilág

Még a gyakorlott utazók sem nagyon tudják megkülönböztetni a kelet-ázsiai kistigriseket, szinte összemosódnak ezek az országok.




Sokat hallhattunk Thaföldről – a cunami után különösen -, ismerjük Szingapúr nevét is, sőt filmes élményekből jól emlékszünk Borneóra, Celebeszre.
De hát akkor hol is van Malajzia?

Malajzia Délkelet-Ázsiában az egyenlítőtől kissé északra fekvő ország. Földrajzi érdekessége, hogy két, egymástól teljesen különálló szigeten helyezkedik el. Az egyik fele a Maláj félszigeten, Thaiföld alatt található, a másik pedig Borneo északi részén. Határos Thaifölddel, Indonéziával, kis Szingapúrral és Brunei-jel is. A két országrészt a dél-kínai tenger választja el egymástól, úgy 500-600 km szélességben. A maláj félszigeten található az ország fővárosa, Kuala Lumpur. A borneoi országrészt nagyrészt sűrű dzsungel borítja, az itt élők legfőbb közlekedési vonala a területet átszelő folyókon a vizi közlekedés. A földrajzi elhelyezkedésnek köszönhetően az ország közel 5 000 kilométer hosszú, gyönyörű tengerparttal rendelkezik, ez legfőbb vonzereje.

Kuala Lumpur




No meg a gyorsan fejlődő főváros, Kuala Lumpur. Bécsből közvetlen repülőjárattal lehet eljutni a maláj fővárosba. A repülőtér 20 kilométerre van a várostól, a távolságot gyorsvasúttal küzdheti le az utazó. A modern, légkondicionált jármű hamar a város központjába repíti az utazót. A városközpontban, melyet „arany háromszögként” emlegetnek, a zsúfolt felhőkarcolók között egy-egy mecset is megbújik. A központi Merdeka tér azonban a brit gyarmatosítók emlékét is őrzi. No nem a világ legmagasabb zászlórúdjával, hanem a téren található bírósági épület órájával, amelyet egyenesen Londonból szállítatott ide annak idején a brit helytartó.

A város, az ország, sőt a térség jelképe a Petronas ikertorony. A világ egyik legmagasabb épülete 452 méteres, az alsó szinteken bevásárlóközpontok működnek, feljebb irodák. Természetesen fel lehet menni a tetejére, hétfő kivételével minden nap. Nem érdemes kihagyni, ha az ember eljut Kuala Lumpurba!











 


 


 


 


 





Szemtelen majmok és rengeteg lépcső

A fővárosból busszal lehet eljutni Batu Cavesbe, a hinduk legjelentősebb vallási központjába. Batu Caves egy barlangcsoport, amelyhez több száz meredek lépcső vezet fel. A lépcsők mellett a korlátokon majmok tanyáznak, akik ráadásul nagyon szemtelenek, azonnal lecsapnak a gyanútlan elemózsiát kicsomagoló turistára, mindent megtesznek egy kis harapnivalóért.

Falumúzeum a dzsungel közepén

A borneoi országrészen több nagyváros mellett egy különleges hely is várja a turistákat. Kuching várostól nem messze a dzsungel közepén felépítettek egy működő múzeumfalut, ahol a különböző vidékekről származó házak egyik felében laknak, szőnek, faragnak, élnek, a másik felében pedig kiállításokat rendeztek be.
Mint a filmeken…

Az igazi turistacélpont azonban a romantikus filmekből ismert, hófehér homokkal borított csodálatos tengerpart. Malajzia gyöngyszeme az ország Terengganu nevű állama, ahol egymást váltják az érintetlen esőerdők, a halászfalvak, a mesébe illő vízesések és a kristálytiszta, kék színű tenger. Az ide látogató turista felkeresheti a szigetvilágot, apró kis paradicsomi helyekre látogathat el távol a világ zajától, édeni környezetben.






Ebben az államban található ráadásul a világ legnagyobb mesterséges tava a Kenyír tó. 369 négyzetkilométernyi területén 340 kisebb-nagyobb sziget található. A legcsodálatosabb látnivaló itt a Sekayu vízesés.




Tudtad?
•  Az ország egyik nagyvárosának neve: Sondakan. A Borneo szigeten található.
•  Kuala Lumpur új városrészében van olyan bevásárlóközpont, amelyet kizárólag hajóval lehet megközelíteni.
•  Kuala Lumpurban működik a világ legnagyobb fedett madárparkja. 







 




 












Mintha Malajziában lenne.

Készítsen aszaltszilvás csirkét a Maláj Uncle Ben’s mártással, és érezze otthonában Ázsia ízeit.

Aromás, gyümölcsös mártás aszaltszilvából, egy csipetnyi chillivel és gyömbérrel fűszerezve. Tegye még különlegesebbé aromás basmati rizzsel, ahogy Ázsiában teszik nap mint nap.


Kíváncsi más világokra is?

Akkor nézzen vissza hozzánk újra és újra, hiszen az
Uncle Ben’s pár hónapon keresztül testközelbe hozza a világ legérdekesebb tájait és ízeit.
 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top