nlc.hu
Utazás
Szívem szerelme Sandokan!

Szívem szerelme Sandokan!

Volt egy idõszak, amikor a magyar asszonyok szíve egy igazi maláj tigrisért dobogott. Ezreket szögezett a tévék elé a hõs Sandokan kalandjait elmesélõ tévéfilmsorozat.




Sikerét három dolognak köszönhette: a csodálatos eredeti helyszíneknek, a kalandos eseménysornak és legfőképpen az egzotikus és férfias színész Kabír Bedi személyének.

Elsőként a német tévénézők láthatták a sorozatot, ami azonnal elsöprő sikert aratott. 1979 tavaszától fogva nem volt olyan német háziasszony, aki ne kívánkozott volna Malajziába, és főleg ne ábrándozott volna egy gyönyörű férfiról, aki istenként bánik a karddal, ügyes, bátor és igéző tekintetű.
A filmben ezt a férfit Sandokannak hívták.

A történet
A 19. században játszódó mese egy maláj hazafiról szól, aki természetesen népe igazáért küzd az angol gyarmatosítókkal szemben. Sandokan legfőbb ellenfele a „fehér rádzsa”, azaz hazájának legfőbb elnyomója Lord Brooke.

A filmet eredeti helyszíneken, azaz Malajziában forgatták, és a sorozat után a történetből egy kevésbé sikeres mozifilm is készült.

A főszereplő





Az indiai, sikh vallású színész Kabír Bedi Bombay-ben született 1946-ban. Legnagyobb sikerét kétségkívül a „maláj tigris” szerepében aratta, ez a tévéfilmsorozat hozta meg számára a világhírt és a vagyont. 1968-ban nősült meg először, házasságából egy lánya és két fia született. Egyik fia tíz évvel ezelőtt öngyilkos lett, gyermekei anyjától pedig 1973-ban elvált.
Ezután még kétszer nősült, legutóbb 2004-ben vált el.

Kabír Bedi ma indiai színésznő barátnőjével Parveen Babival él együtt. A Sandokan-on kívül ismertebb szerepe volt A bagdadi tolvaj című filmben.

Lényegében mindent Sandokannak köszönhet. Kabir Bedi a forgatásokon keresett vagyonát a rendkívül sikeres indiai filmgyártásba fektette, úgyhogy ma vállalkozásaiból és hírnevéből él.

A magyar siker

Németország és Spanyolország után a Sandokan című tévésorozat hamar feltűnt a magyar televízió műsorán is. A nyolcvanas évek elején jóval kevesebb sorozat futott, így az ország szinte egy emberként vált rajongóvá. A sikert példázza a dal is, amelyet a főcímzene felhasználásával a Neoton Família énekelt, és amely hetekig vezette akkoriban a magyar slágerlistát. A maláj tigris epizódjai nemrég megjelentek DVD-n is.

A sorozat után

A legtöbbet kétségkívül Malajzia profitálta a sorozatból, hiszen meseszép vidékeit a filmen keresztül sorra bemutatva a turizmus fellendült, és ez jót tett az egzotikus országnak. Míg a sorozat vetítésekor leginkább a német turisták utaztak Malajziába, hogy felfedezzék a hófehér homokkal borított tengerpartokat, ma már a világ minden táján közkedvelt utazási célpont a csodálatos ország.

Nemrég felröppent a hír, hogy folytatódik Sandokan története, újabb epizódokat terveznek a film készítői. A kiöregedett Kabir Bedi helyére a magyar Kamarás Ivánt szemelték ki…












Mintha Malajziában lenne.

Készítsen aszaltszilvás csirkét a Maláj Uncle Ben’s mártással, és érezze otthonában Ázsia ízeit.

Aromás, gyümölcsös mártás aszaltszilvából, egy csipetnyi chillivel és gyömbérrel fűszerezve. Tegye még különlegesebbé aromás basmati rizzsel, ahogy Ázsiában teszik nap mint nap.


Kíváncsi más világokra is?

Akkor nézzen vissza hozzánk újra és újra, hiszen az
Uncle Ben’s pár hónapon keresztül testközelbe hozza a világ legérdekesebb tájait és ízeit.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top